Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Greta

Szilágyi László |  8472

Ez a név az elmúlt egy évben egyértelműen a globális klímakatasztrófa hírhozójához, egy svéd kislányhoz köthető, aki elképesztően rövid idő alatt tudott nemzetközi megmozduláshullámot gerjeszteni.

Megint szolár!

Egyre több a napkollektoros per

Bokor András Lantos Tivadar |  9343
6 5 (6)

Besavasodott csövek, rosszul tervezett, túlméretezett rendszerek, ideges beruházók, ezek a fogalmak jellemzik ma a napkollektor-tulajdonosokat. A kb. tíz évvel ezelőtti szolár „boom” után egyre-másra látnak napvilágot a hibák, a félreértések, a hozzá nem értés és a perek. Tegyük hozzá, tisztelet a kevés kivételnek. Tanulságos történetünk soron következő főszereplője egy 140 lakásos társasház.

Külső hőcserélős szoláris tárolók

Homor Miklós Erdősi Csaba |  1286
2 5 (2)

Ha napkollektorral szeretnénk meleg vizet előállítani, a külső hőcserélős tárolók választása sokkal jobb döntés, mint ha hagyományos, belső csőkígyós tárolót használnánk. A külső hőcserélős megoldással ugyanis biztosíthatjuk az állandó szekunderoldali áramlást, ez pedig sokkal hatékonyabb felfűtést eredményez, mint amikor csupán a gravitációs alapon kialakuló áramlás áll a rendelkezésünkre.

Fűtési víz kezelése a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  1310
5 4.67 (3)

A fűtési rendszer egyik sarkalatos pontja a fűtővíz minősége. Ha probléma van vele, az nem derül ki azonnal, sokszor a tulajdonos nem is sejti, hogy tüzelőberendezésük tönkremenetelének hátterében a rossz minőségű fűtővíz áll. A radiátorszelepek lassanként felmondják a szolgálatot, a hőleadók csöpögnek, és szinte már naponta kell a rendszerbe a vizet utántölteni, tetézve ezzel a gondokat. Fontos tehát, hogy a rendszert már a megépítésénél, illetve a felújításánál megfelelő minőségű vízzel töltsük fel.

Ariston Nimbus NET hőszivattyúk

Támogatott cikk |  1023
2 3 (2)

A Nimbus NET termékcsalád reverzibilis levegő-víz hőszivattyúi kiemelkedő teljesítményt, energiahatékonyságot nyújtanak még hideg éghajlati körülmények között is. A berendezéseket olasz kutatómérnökök elkötelezett csoportja fejlesztette az anyagok kiválasztásától kezdve a gyártási folyamatok végrehajtásáig. 100% Ariston technológia.

Elsősegély, csőrendszerek, gázvezeték, térplasztika

VGF&HKL online |  2132
3 4.33 (3)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Keszthelyi István |  4320
2 5 (2)

Nem létezik olyan kazántípus, amelyről kijelenthető, hogy biztosan illeszthető egycsatornás gyűjtőkéményhez. Mint ahogyan az sem, hogy az ilyen típusú füstelvezetőkön lehetetlen a készülékcsere. A megoldás a tervező kezében van, de szüksége van a kéményseprőkkel, a társasház többi lakójával és a készülékgyártóval való együttműködésre, de csak idő kérdése, hogy mikor válik szükségessé a kémény teljes átépítése.

CalcKit, Geometryx, Metalweight

Appajánló

Papp Tibor |  7481
1 2 (1)

Az épületgépészek munkáját megkönnyítő mobiltelefonos applikációkat bemutató sorozatunkban ezúttal egy minden igényt kielégítő számológépet, egy sík- és térbeli idomok méreteinek kiszámítását segítő alkalmazást és egy olyan eszközt mutatunk be, amelynek segítségével kiszámíthatjuk a különböző anyagból készült idomok, csövek súlyát – ha ismerjük a méreteiket, és tudjuk, milyen anyagból készültek.

Zöldiroda 2020

Szilágyi László |  7247
1 5 (1)

Azt mondják, mindig a legjobb fodrász frizurája a legrosszabb, hiszen ő nem tudja saját magának megcsinálni. Sokszor esünk ebbe a csapdába, hiszen aki egész nap pénzért kivitelez, már nem marad ideje a szükséges felújításokra, karbantartásokra a saját lakásában. Szaklapunk szerkesztősége a kezdetek óta olyan irodában működött, amely rengeteg tapasztalatot nyújtott számunkra a sokszor hibásan működő épületgépészeti rendszereinkről. Ennek keserédesen még örültünk is, hiszen volt miről írnunk. De tavaly egy új építésű, igazi zöldirodába költöztünk, ami méltó helyszíne kiadónk tevékenységének, és egészen új környezetben készíthetjük a 20. évfolyamot. Hamar kiderült ugyanakkor, hogy hiába trendi, modern minden, a cikktémaötleteink nem maradnak el idén sem!

hőkamerák alkalmazása az épületdiagnosztikában

Zuna László |  758

Az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével a hőkamerák is egyre elterjedtebbé váltak, manapság már előfordulnak a legkülönfélébb felhasználási területeken. A hőképalkotás egy gyors és biztos módja számos probléma felderítésének, ugyanakkor fontos, hogy az adott feladatra a megfelelő hőkamerát válasszuk.

Szerszámgépek: bérlés vagy vásárlás?

Lantos Tivadar |  1059

A napi gyakorlatban nagy dilemmát jelent a szerelőknek, hogy mit érdemes, a szerszámokat bérelni vagy megvásárolni, esetleg használt gépet venni. Mindegyik szempont mellett van érv és ellenérv, vizsgáljuk meg tehát a lehetőségeket.

Vállalkozási szerződés az építőiparban

Dr. Dobos István |  2616
1 5 (1)

A gyakorlatban számtalanszor fordul elő, hogy az építtető, illetve a vállalkozó nem megfelelő szerződést kötnek egymással (vagy akár a vállalkozók az alvállalkozókkal), és a szerződésben vállalt kötelezettségekkel kapcsolatban a felek között a későbbiekben jogvita keletkezik. Ezért szeretnénk iránymutatást adni egy rövid összefoglaló tekintetében az építőiparban dolgozóknak a vállalkozási szerződések legfontosabb szabályiról.

Programozható, digitális szobatermosztátok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  8333
1 4 (1)

Táblázatunkban a Quantrax, a Nantes, a Siemens, a Vaillant és a Resideo termékeit hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Programozható szobatermosztátok

Lantos Tivadar |  8244
1

Ahol programozható szobatermosztátot helyeznek el a lakásban, az esetek döntő többségében a felhasználók nem törődnek a beállításokkal. Nem ismerik igazán a lehetőségeket, és nem bajlódnak a részletekkel. Pedig van értelme a fűtésszabályozás ilyen formájának. A szerelők, kazántelepítők tudnak ebben segíteni.

Hőszivattyúval a klímavédelemért

Szalai Gabriella |  8133

A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú-technológia lehet.

Vaillant termékújdonságok 2020-ban

Támogatott cikk |  1173
2 5 (1)

Az elmúlt évek során több szegmensben is jelentősen átalakult a Vaillant márka termékkínálata, de 2020 is tartogat néhány újdonságot, főként azokban a szegmensekben, amelyekbe a tradicionális német gyártó eddig is sokat invesztált az elmúlt évtizedben.

A főnök

A kommunikáció feketeöves mestere megtanítja, hogyan legyél cégvezető

Szilágyi László |  8231

A sikeres klíma- vagy fűtésszerelő vállalkozók életében szinte kivétel nélkül eljön a pillanat, mikor a magányos farkas, az egyszemélyes vállalkozói létből kilépve társas vállalkozást alapítanak. Ezután már nemcsak saját magukat, de egy egész „farkasfalkát” kell irányítaniuk. A legtöbben ebbe bele is buknak, hiába voltak korábban sikeres mesteremberek, hamar kiderül, hogy ez bizony nagyon más műfaj. Gépészninja most megmutatja, mire kell felkészülnie egy vezetőnek, milyen is egy igazi „főnök ” legfontosabb fegyvertára.

Testo, Metabo, Plumbskills Derby, Pollack Expo, Grohe, Flamco, Teka, OMÉN, Styron

Január-februári hírek

VGF&HKL online |  884

Hőkamerák a Testo-tól, akkus kompresszor a Metabo-tól, Plumbskills Derby szakmai világversenybajnokság, jön a Pollack Expo, filteres csapszett a GROHE-tól, 25 éves a Flamco Magyarországon, új galvanizáló egység a TEKA-nál, OMÉN-hírek, ünnepel a Styron.

Aktív klímagerendák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  8114

Négy gyártó, az Airvent, a Schako, a FläktGroup és a Lindab készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Aktív klímagerendák jellemzői, tervezési paraméterei

Vight Gellért |  1514

A magyar építőiparban egyre gyakrabban alkalmazott megoldás az aktív klímagerendás rendszer. A „közel nulla” energiafelhasználású épületek, a rendeletben meghatározott minimum frisslevegő-igények magasabb energetikai, műszaki elvárásokat fogalmaznak meg az épületeinkkel, berendezésekkel kapcsolatban. Mindez kedvez a gerendás rendszerek terjedésének.

Klímagerendák az üzemeltető szemével

Lehetőleg kerüljük el, hogy essen odabent az eső

VGF&HKL online |  929

Klímagerendás rendszerek üzemeltetésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a befújt levegő páratartalmára. A legfontosabb feladat, hogy nyáron, amikor magas a levegő relatív páratartalma, elkerüljük a nedvesség kicsapódását. Ha ez nem sikerül, megtudhatjuk, milyen az, amikor egy épületen belül „esik az eső”. E cikkben személyes tapasztalatok alapján, a teljesség igényes nélkül számolok be a klímagerendás épületek üzemeltetéséről.

Komfortgondok az új épületeknél

Király Tamás |  882

Az új építések és felújítások alkalmával az építési technológiák, gépészeti rendszerek megválasztásánál alapvető szempont az energiatakarékosság, és hogy mennyiben segíti a választás az üzemeltetés fenntarthatóságát. Az egyre korszerűbb építési anyagok, szigetelési eljárások és a tökéletesen záródó nyílászárók azonban, az energiamegtakarítás kétségtelen pozitívuma mellett, komoly komfort és szellőzéstechnikai kihívások elé állítják az építtetőket, beruházókat.

Klímaberendezések fejlődéstörténete

Csizmazia Gábor |  8210
1 5 (1)

Ma már szinte természetesnek vesszük a klímaberendezések használatát nemcsak a közösségi terekben – áruházak, mozik, gyárak, irodák –, de odahaza, az egyéni és közösségi közlekedési eszközökben is. Pedig a múlt század hetvenes éveiben még csak elvétve találkozhattunk klimatizált terekkel. Cikkünkben a légkondicionálás hazai történetét tekintjük át.

Így működik a bangladesi „légkondi”

Erdősi Csaba |  1632
1 4 (1)

Százmilliók szenvednek manapság a hőség miatt, és főleg a szegényebb ázsiai, afrikai területeken jelentenek nem ritkán halálesetekhez vezető rendkívüli helyzetet a hőhullámok. Bangladesben egy olcsó és egyszerű szerkezettel próbálják enyhíteni a lakásoknak alig nevezhető bádogépületek belső hőmérsékletét. A rendszer működését egy magyar gépészmérnök mérte fel doktori értekezésében. Kiderült, a módszer működik, csak éppen fordítva, mint ahogyan azt eddig gondolták.