Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Homor Miklós

 4961 | |

 Homor Miklós

Homor Miklós cikkei

Homor Miklós

Külső hőcserélős szoláris tárolók

2020. február 8. |  1310
Társszerző: Erdősi Csaba
2 5 (2)

Ha napkollektorral szeretnénk meleg vizet előállítani, a külső hőcserélős tárolók választása sokkal jobb döntés, mint ha hagyományos, belső csőkígyós tárolót használnánk. A külső hőcserélős megoldással ugyanis biztosíthatjuk az állandó szekunderoldali áramlást, ez pedig sokkal hatékonyabb felfűtést eredményez, mint amikor csupán a gravitációs alapon kialakuló áramlás áll a rendelkezésünkre.

Homor Miklós

Fűtéskorszerűsítés – ahogyan nem szabad

2019. szeptember 6. |  4300
6 4.8 (5)

Hőcserélős leválasztásnál is ügyelni kell a szekunder körben lévő víz állapotára. Meglévő vizes fűtési rendszerek esetében a kazáncsere mindig gondos körültekintést, szakszerű méretezést, tervezést igénylő művelet. A vízkövesedés okozta problémák elkerülése érdekében sok esetben hőcserélővel választják el a régi rendszert az új kazántól. Ez a legtöbbször felesleges megoldás (pl. az egyik kazánmárkánál), sőt arra is van példa, hogy a hőcserélős leválasztás mellett is tönkremegy az új tüzelőberendezés. Az alábbiakban egy ilyen balsikerű kazáncsere története következik.

Homor Miklós

Kilyukadó kondenzációs kazánok

2016. január 17. |  9318
3 4.67 (3)

Előfordul, hogy a kondenzációs kazánok kilyukadnak. Mi is okozza a problémákat? Például ugye a kazán fűtővíz-járataiba bejutó szennyeződés. Ezt a választ nagyon sok szakember ismeri, de az igazán jó védekezési módszert sajnos csak igen kevesen. Hiszen acélanyagokat tartalmazó akár új, de főleg régi fűtési rendszerekben (ahol van például acélradiátor vagy -puffer, fatüzelésű acélkazán stb.) a következő történik.

Homor Miklós

Mivel fűtsük a magyar családi házakat?

2016. április 12. |  11 828
12 1 4.44 (9)

Fás kazánnal, gázkazánnal, hőszivattyúval vagy napenergiával? Sok reklámot, ígéretet hallunk, de melyiknek higgyünk? Mit mutatnak a számok?

Homor Miklós

100 kW felett inox vagy alu kondenzációs kazánt válasszunk?

2016. április 5. |  1627

Reméljük, hogy azt már mindenki tudja, hogy az iszapok bejutnak a kazánokba akkor, ha iszapleválasztókat alkalmaznak oly módon, hogy azok csak be vannak építve, de az őszi első befűtés előtt (a kazánok kizárása közben) az üzemeltető nem keringteti át rajtuk minimum 50-szer a nyáron keletkezett újabb iszapokat tartalmazó fűtővizet. Aztán iszapot kell üríteni. Minden őszi első befűtés előtt ezt kellene tenni!

Nyílt levél az MMK, valamint az összes épületgépész jellegű szervezet, cég, intézmény részére II.

2013. december 2. |  3576
1 2 (1)

Homor Miklós írásának második, befejező része, melyben konkrét példákat is hoz a képzési rendszer elégtelenségére. Megjegyezzük, hogy az MMK kreditpontos rendszerét épp most szervezik át – részletek nem ismeretesek.

Nyílt levél az MMK részére

2013. november 5. |  3397
1

Nyílt levél az MMK, valamint az összes épületgépész jellegű szervezet, cég, intézmény részére. Homor Miklós úgy érezte, hogy eljött az idő, hogy többévnyi hezitálás után megírja véleményét, és az épületgépészek hasznára elindítson bizonyos változásokat. Írásából részleteket közlünk.

Faelgázosító konstrukciós variációk

2012. október 18. |  5332
1

Miért erősen ajánlott egy puffertároló egy egyszerű faelgázosító kazánhoz, és miért nem kell más megoldáshoz? Mi a lényegi különbség? Hát például az, hogy némely egyszerű faelgázosító kazánt úgy gyártanak, hogy áramkimaradás esetén is fűt még kb. 16% teljesítménnyel. Azaz a gyártó eleve azt akarta, a kazánt úgy konstruáltra, hogy ha nincs áram, és nem megy a kazán ventilátora, akkor is tudjon fűteni a kazán kb. 16%-osan. Mi ennek az előnye? Hát az, hogy áram nélkül, amikor egyébként a szivattyúk sem keringtetnek, gravitációsan még kb. 16%-osan temperálni lehetne egy olyan házat, aminek gravitációs fűtése lenne. Hangsúlyozzuk, hogy ez a kb. 16%-os fűtés csak egy minimális fűtést jelent. Szerintem ez az előny nem annyira fontos, mert szünetmentes áramforrással vagy háborús időkben benzines áramfejlesztővel eleve működtetni lehet a kazán ventilátorát és a keringtető szivattyúkat is...

Kazánmoduláció

2012. szeptember 7. |  14 930
3 5 (2)

Meglepően sok szakember nem tudja, hogyan is működik ténylegesen például egy 24 kW-os kombi kazán. Lássuk.