Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. szeptember

Infrafűtés, infrapanelek

Infrafűtés, infrapanelek

Lantos Tivadar |  7304
3 4.5 (2)

Az elektromos fűtőberendezéseket bemutató cikksorozatunk következő fejezetéhez érkeztünk; ezúttal az infrafűtést vesszük górcső alá.

Fűtéskorszerűsítés – ahogyan nem szabad

Fűtéskorszerűsítés – ahogyan nem szabad

Homor Miklós |  2948
6 4.8 (5)

Hőcserélős leválasztásnál is ügyelni kell a szekunder körben lévő víz állapotára. Meglévő vizes fűtési rendszerek esetében a kazáncsere mindig gondos körültekintést, szakszerű méretezést, tervezést igénylő művelet. A vízkövesedés okozta problémák elkerülése érdekében sok esetben hőcserélővel választják el a régi rendszert az új kazántól. Ez a legtöbbször felesleges megoldás (pl. az egyik kazánmárkánál), sőt arra is van példa, hogy a hőcserélős leválasztás mellett is tönkremegy az új tüzelőberendezés. Az alábbiakban egy ilyen balsikerű kazáncsere története következik.

Távhős lakások korszerűsítése

Távhős lakások korszerűsítése

Lantos Tivadar |  8454
1

A távfűtésről való leválás ma már nem opció. A tapasztalatok és a külföldi példa is azt mutatja, hogy a távhő az egyik legkorszerűbb fűtési megoldások egyike, ha megfelelően szabályozható. Az Otthon Melege Program keretében most 2 milliárd forint támogatás jut korszerűsítésre. Ezzel a lakások akár 10-15 ezer forintot is spórolhatnak egy fűtési szezon alatt – utólagos hőszigetelés és nyílászárócsere nélkül.

Főzés-sütés gázzal

Főzés-sütés gázzal

Dr. Chappon Miklós |  6741

Tisztaság, kényelem és viszonylag jó szabályozhatóság – ezt hozta el a huszadik század a konyhákba. Miután előző számunkban a sparheltet már megtárgyaltuk, az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a gázzal működő berendezéseket vesszük sorra.

Polipropilén rendszerek összehegesztése, az elektrofittingek használata

Polipropilén rendszerek összehegesztése, az elektrofittingek használata

Szerelési hibák a gyakorlatból 1.

Kaszab Gergely |  522
2 4.5 (2)

Lapunk új sorozatot indít, amelyben arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Elsőként a címben is jelzett polipropilén rendszerekkel (PP-R) foglalkozunk. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Kéménycsere a csok segítségével

Kéménycsere a csok segítségével

Támogatott cikk |  981

Rengeteg rossz állapotú kémény veszélyezteti a háztulajdonosok életét a vidéki Magyarországon. Ezek felújítása vagy új füstelvezető építése nagyon fontos lenne, de a tulajdonosoknak sokszor nincs pénzük a beruházásra. Ugyanakkor kaphatnak segítséget, méghozzá a falusi csokon keresztül. A Leier Hungária Kft. a kiváló minőségű kéményei mellé kínálja azt az ingyenes szolgáltatáscsomagot, ami segíti a vásárlókat a legjobb műszaki tartalom összeállításában.

Füstgázelemzés modern technológiával

Füstgázelemzés modern technológiával

Arnóczki Szabolcs |  7033

A technológia folyamatos fejlődésével életünk és lakókörnyezetünk egyre nagyobb részét tölti ki a digitális technológia, legyen szó okostelefonnal vezérelhető világításról, okos háztartási és szórakoztató berendezésekről vagy épületgépészeti rendszerekről. Ez a tüzeléstechnika területén sincs másképp.

Okosszelep

Okosszelep

Honeywell Home PICV szelepek

Támogatott cikk |  7057
6 4.5 (4)

Egyszerű és megbízható „egyszelepes” térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerek automatikus beszabályozásához. Létezik ilyen, és ha igen, hogyan működik? A továbbiakban megtudhatja, hogyan lehet a lehető legegyszerűbben és költséghatékonyan beszabályozni egy fűtési rendszert.

Müszi!

Müszi!

Reklámfogások Gépészninjától, a kommunikáció feketeöves mesterétől

Szilágyi László |  7631

Egy egész generáció emlékeibe égett a Mezőgazdasági Ügyvitelszervezési és Számítástechnikai Közös Vállalat reklámszlogenje. Holott semmi egyéb nem történt, mint hogy egy jól öltözött úriember előbb levette a kalapját, majd csettintett, és csak ennyit mondott: Müszi! A siker ellenére sem gondolom, hogy akár értékesítési, akár marketing szempontból túl hatékony lett volna a reklám, hiszen gyakorlatilag senki nem tudja, mit jelentett a mozaikszó. Ma már megváltoztak a reklámok, és a sikere érdekében ezt minden vállalkozásnak célszerű szem előtt tartani.

Geberit Mapress szénacél

Geberit Mapress szénacél

Korrózióbiztos kiépítés

Támogatott cikk |  7463
1 5 (1)

Ha a rendszer kiépítését megfelelően tervezték és helyesen hajtották végre, a szénacél biztonságos és költséghatékony alternatíva más termékanyagokkal szemben. A szénacél gazdaságilag vonzó megoldást jelent az atmoszferikusan zárt rendszerek megvalósításához. Fűtési rendszerek vagy hűtőkörök tervezésénél, telepítésénél és üzembe helyezésénél azonban néhány dolgot figyelembe kell venni. Ha a víz és az oxigén ötvözetlen vagy alacsony ötvözetű vasanyagok közelében érintkezik egymással, akkor vas-oxidok képződnek, ami korrózióhoz vezet.

Kerüljük a fertőzést a vizes helyiségekben

Kerüljük a fertőzést a vizes helyiségekben

Lantos Tivadar |  495
1 5 (1)

A korszerű épületgépészeti rendszerek ma már megkövetelik, hogy a szerelvények higiénikusak, baktériummentesek legyenek. A fertőzés veszélye ott leselkedik minden nyilvános és ipari szaniterhelyiségben, ennek megfelelően olyan berendezéseket célszerű választani, amelyek képesek teljesíteni az alapvető tisztasági normákat.

Szoláris falu épült Szentendrén

Szoláris falu épült Szentendrén

SDE19 mintaházak

Szilágyi László |  451

Az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában épült fel egy „szoláris falu”, melynek egyik célja a lakossági szemléletformálás és az építőiparszakma inspirálása. Gyakorlatilag egy mintaházprojekt, ami a legújabb építészeti fejlesztések, innovációk sokaságát mutatja be.

Zellerin Mátyás-díj 2019

Zellerin Mátyás-díj 2019

Pályázati felhívás épületgépész kivitelezőknek

Támogatott cikk |  889
1

A Zellerin Mátyás-díj célja, hogy az épületgépészet terén végzett értékteremtő, innovatív munka elismerésével a díjazott, mint példakép kiemelésével példát nyújtson a szakma résztvevői számára. Egyben Zellerin Mátyás kimagasló munkásságának emléket állítson egy olyan magas színvonalú díjjal, mely az adott év kiemelkedő épületgépészeti munkáját és kivitelezőjét díjazza.

Hiánypótló konvektor a piacon

Hiánypótló konvektor a piacon

Támogatott cikk |  11 024
2 5 (2)

A Warnex-Global Magyarország Zrt. által forgalmazott Hunor márkájú, öntvény hőcserélővel rendelkező konvektorok minden mai jogszabálynak megfelelnek, piaci áruk viszont nagyságrendekkel kedvezőbb a többi hazai konvektornál.

~9 kW-os, elektromos kazánok

~9 kW-os, elektromos kazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  743

Táblázatunkban elektromos kazánokkal foglalkozunk. A Bosch, a Centrometal, a Ferroli, a Termostroj és a Saunier Duval egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Az energetikai tanúsítvány és a gépészet

Az energetikai tanúsítvány és a gépészet

Lantos Tivadar |  1255
6 4.33 (6)

Az épületek energetikai tanúsítványa egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Ma már talán nem egy szükséges rossz, egy beszerzendő darab papír, hanem több annál. Az épületgépészet is jelentős mértékben befolyásolja az épület besorolását. Nem is gondolnánk, hogy pusztán azzal, ha a hagyományos ON/OFF termosztátot lecseréljük programozhatóra, akár egy kategóriát javulhat az épület minősítése.

Illatok a gépészetben

Illatok a gépészetben

Lantos Tivadar |  6868
1 5 (1)

Egy igazán komfortos lakással, épülettel akkor lehetünk elégedettek, ha nem érezni benne semmilyen kellemetlen szagot. Számos pszichológiai kutatás igazolja, hogy erős összefüggés van a kellemes illatok és a pozitív vásárlói élmények között. Emellett a bűz bizony megkeserítheti a lakók, helyiséghasználók életét. Elsősorban a fürdőszobában, konyhákban találkozhatunk kellemetlen szagokkal.

Mitől lyukad az aluradiátor?

Mitől lyukad az aluradiátor?

Lantos Tivadar |  817

Az alumíniumradiátorok érzékenyebbek a fűtővízre, az elektrokémiai korrózióra, mint az öntöttvas vagy lemezradiátorok. De mi a helyzet, ha kívülről lyukad át egy alumíniumradiátor? Pórul járt olvasónk tanulságos történetében a bevizsgálás költsége többe került, mint maga a radiátor. A számlát is neki kellett volna fizetni.

Jó levegőt minden épületbe!

Jó levegőt minden épületbe!

Engel György Lantos Tivadar |  554
2 4 (2)

Egy idén tavasszal készült online felmérésben azt kérdezték meg a lakosságtól, mennyire tartják jónak lakásuk belsőlevegő-minőségét. Az 1300 válaszadó 65 százaléka ítélte kifogásolhatónak, illetve rossznak a helyzetet. A felmérést kitöltők fele számolt be páralecsapódásról, további 30 százalékuk pedig penészedési problémáról is beszámolt.

Gombhoz a kabátot

Gombhoz a kabátot

Avagy klímavezetékhez a klímát

Bokor András Lantos Tivadar |  7102
3 5 (3)

Egy társasház generálkivitelezője úgy gondolta, előre kiépíti a klímavezetékeket az épületben, hogy később a tulajdonosok maguk telepíthessék rá a hűtő-fűtő berendezéseket. Ez az elképzelés több sebből is vérzett, és komoly vitához vezetett. A vitát az igazságügyi szakértő döntötte el.

Füstelszívó axiálventilátorok

Füstelszívó axiálventilátorok

Összehasonlító táblázat

VGF&HKL online |  6931

Hat készülék, a FlaktWoods, a Helios, a Hungaro-Ventilátor, a Novenco és a Trox egy-egy típusának jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság: fókuszban az illegális gázkereskedelem

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság: fókuszban az illegális gázkereskedelem

Ilyésné dr Fetter Anna |  944

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly tevődik az illegális hűtőközeg-kereskedelem elleni küzdelemre. Az illegális hűtőközegek jelenléte a piacon mind költségvetési, mind gazdasági, mind pedig környezetvédelmi szempontból káros hatással bír.

Teljesítményszabályozás

Teljesítményszabályozás

Csizmazia Gábor |  7032

A hűtőberendezések felhasználói részéről mindig igény volt a hűtőberendezések teljesítményének szabályozására, ugyanis a kikapcsolási hőmérséklet környékén lényegesen kevesebb a hűtőteljesítmény-igény, mint normál kondíciók mellett. Erre többféle megoldás is létezik, cikkünkben ezeket vettük sorra.

Pályázat, katalógus, szelepfej, hőleadó

Pályázat, katalógus, szelepfej, hőleadó

Szeptemberi hírek

Támogatott cikk |  693

Tervezői pályázat, termékkatalógus a Saunier Duval-tól, változások a Resideo-nál és az OTSZ-ben, szelepfej a Rehau-tól, hűtés-fűtés LG-vel, problémamegoldás a HAAS®-tól, hőleadó a Daikin-tól, füstgázelemző a Testo-tól.

Egy zsokénak talán jó lesz

Egy zsokénak talán jó lesz

VGF online |  1527
1 5 (1)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Paradigmaváltás

Paradigmaváltás

Szilágyi László |  7045

Az elmúlt évtizedben egyik építőipari szegmensben sem történt akkora változás mint az épületgépészetben.