Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Kerüljük a fertőzést a vizes helyiségekben

2019/9. lapszám | Lantos Tivadar |  813 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kerüljük a fertőzést a vizes helyiségekben

A korszerű épületgépészeti rendszerek ma már megkövetelik, hogy a szerelvények higiénikusak, baktériummentesek legyenek. A fertőzés veszélye ott leselkedik minden nyilvános és ipari szaniterhelyiségben, ennek megfelelően olyan berendezéseket célszerű választani, amelyek képesek teljesíteni az alapvető tisztasági normákat.

A fertőzés egy vizes helyiségben több ponton is kockázatos lehet. A vízvezetékekben, víztovábbítási rendszerekben felhasznált alapanyagok, nyersanyagok tekintetében elsősorban a kioldódás veszélyére (ólom, nikkel stb.) kell odafigyelni. A flexibilis bekötőcsövek, műanyag csövek belsejében a baktériumok anyagcsere-folyamatainak köszönhetően biofilmréteg alakulhat ki, amely elszennyezi az ivóvizet. Fémcsövek esetén rizikót jelent még a korrózió, amely nemcsak a fémoxidok beoldódása miatt káros, hanem a csővezetékek élettartamát is megrövidíti. Ha a szaniterhelyiségek fertőzésének kockázatát vizsgáljuk, figyelembe kell vennünk a víz bakteriológiai összetételét is; több mint  300-féle kórokozó, többek között a Legionella vagy a Pseudomonas is megtalálható a pangó, illetve a nem megfelelően kezelt vízben.

A cikk még 3 096 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Legionella