Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Illatok a gépészetben

2019/9. lapszám | Lantos Tivadar |  6999 |

Illatok a gépészetben

Egy igazán komfortos lakással, épülettel akkor lehetünk elégedettek, ha nem érezni benne semmilyen kellemetlen szagot. Számos pszichológiai kutatás igazolja, hogy erős összefüggés van a kellemes illatok és a pozitív vásárlói élmények között. Emellett a bűz bizony megkeserítheti a lakók, helyiséghasználók életét. Elsősorban a fürdőszobában, konyhákban találkozhatunk kellemetlen szagokkal.

Azt gondolnánk, hogy a látás és a hallás mögött a szaglás egyáltalán nem fontos az életünkben. Pedig a szaglás elvesztése befolyásolja az ember közérzetét, személyes biztonságát. A szaglóhám az orrüreg, orrsövény felső részén, és a felső orrkagylón kb. 1,5-2,5 cm2 területen helyezkedik el, mely megközelíthetően 6-10 millió szaglósejtet tartalmaz. A szaglósejtek támasztósejtekkel vannak körülvéve, amelyek megteremtik a megfelelő kémiai környezetet az elektromos ingerület vezetéséhez. A szaglóhám az egyedüli a szervezetben, ahol az idegszövet közvetlenül érintkezik a környezetünkkel. Emiatt nem meglepő, hogy ezek a neuronok számos inzultus áldozataivá válnak: pl. vírusok, különböző vegyi anyagok, gázok, környezeti szennyező anyagok, nikotin, gyógyszerek vagy akár tiltott szerek, mint a kokain. Felnőttkorban a sérült vagy megsemmisült szaglósejtek utánpótlása, újraképződése általános jelenség, mely egész életen át tart, de nem egyenlő mértékű a sejtek elhalásával. A szaganyag-molekula a megfelelő specifikus receptorokhoz kapcsolódva elektromos kisülést okoz, ami végigfut az idegsejt axonján, és végül a szagok az elsődleges és a másodlagos szaglókéregben tudatosulnak.

A cikk még 8 967 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Légkezelésszag