Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Az energetikai tanúsítvány és a gépészet

2019/9. lapszám | Lantos Tivadar |  1841 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az energetikai tanúsítvány és a gépészet

Az épületek energetikai tanúsítványa egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Ma már talán nem egy szükséges rossz, egy beszerzendő darab papír, hanem több annál. Az épületgépészet is jelentős mértékben befolyásolja az épület besorolását. Nem is gondolnánk, hogy pusztán azzal, ha a hagyományos ON/OFF termosztátot lecseréljük programozhatóra, akár egy kategóriát javulhat az épület minősítése.

A 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szabályozza az épületekre vonatkozó energetikai besorolást, illetve a kiállítandó energetikai tanúsítványokra vonatkozó hátteret. A korábban háromszintű szabályozás most már négyre emelkedett. Elemi követelmény az épület határoló szerkezeteinek szigetelőképessége (U=W/m2K), épületre vonatkozó követelmény a fajlagos hőveszteség-tényező (q=W/m3K) megfelelő értéke. Az összesített energetikai jellemzők között veszik figyelembe az épületgépészetet, ennek alapján vizsgálni kell az épületet, az épületgépészeti berendezések és rendszerek jellemzőit, a felhasznált energia fajtáját. Lakóépületnél a fűtés és HMV-előállítás módját, minőségét. A szabályozás negyedik szintje tartalmazza az épületgépészeti rendszerre vonatkozó előírásokat. Ezen számítások összessége határozza meg az energetikai tanúsítvány minősítését. A rendeletek előírásait új építés esetén már a tervezésnél alkalmazni kell. De az egyszerűsített bejelentési tervnek is része az energetikai számítás. Fontos tehát megnéznünk, mit tartalmaz a terv. Használatba vételi engedélyhez minden esetben tanúsítvány kell, valamint EU-s korszerűsítési pályázatoknál, „jelentős” felújításnál is szükséges a dokumentum megléte.

A cikk még 11 416 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Energiahatékonyság