Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Zellerin Mátyás-díj 2019

Pályázati felhívás épületgépész kivitelezőknek

2019/9. lapszám | támogatott cikk |  1302 |

Zellerin Mátyás-díj 2019

A Zellerin Mátyás-díj célja, hogy az épületgépészet terén végzett értékteremtő, innovatív munka elismerésével a díjazott, mint példakép kiemelésével példát nyújtson a szakma résztvevői számára. Egyben Zellerin Mátyás kimagasló munkásságának emléket állítson egy olyan magas színvonalú díjjal, mely az adott év kiemelkedő épületgépészeti munkáját és kivitelezőjét díjazza.

A Zellerin Mátyás-díjat a Weishaupt Hőtechnika Kft. a Weishaupt-csoport tagja alapította a VGF&HKL szaklap kiadójával együttműködve.

A Zellerin Mátyás-díj főbb ismérvei

  • magas szakmai nívójú elismerés, szakmai zsűri által értékelt vándordíj,
  • épületgépész kivitelezők nyerhetik el,
  • gyakorlatias, elkészült, üzemeltett rendszereket értékel,
  • márka- és szervezetfüggetlen (nincs semmilyen megkötés a pályázatban szereplő termékek gyártmányára vagy a pályázó szakmai tagságára vonatkozóan).

Kik pályázhatnak a díjra?

Épületgépész kivitelezők, egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaságok szakmai vezetői, képviselői.

Hogyan kell pályázni?

Pályázati anyag közvetlen benyújtásával és jelentkezéssel vagy jelölés útján. Bárki jelölhet, rövid indoklással a zellerin@vgfszaklap.hu e-mail-címen vagy a vgfszaklap.hu/zellerin honlapon.

A díjra csak komplex munkát bemutató anyaggal lehet pályázni. A pályázati anyag bemutatja a korszerűsítést megelőző helyzetet, indokolja a kiválasztott rendszert, bemutatja az elkészült, üzembe helyezett és már működő munkát, annak üzemeltetési tapasztalatait.

Mik a pályázati anyag főbb kritériumai?

Kizárólag működési engedéllyel és szakmai végzettséggel rendelkező természetes vagy jogi személy pályázhat egy konkrét, már elkészült épületgépészeti (HMV, fűtés, hűtés, légtechnikai) kivitelezéssel, szereléssel. A pályázatban megnevezett ingatlan maximális alapterülete 1000 m2.

A komplett épületgépészeti rendszert legkésőbb 2018-ban üzembe kellett helyezni, és minimum 1 éves üzemeltetési időszaknak kellett eltelnie a pályázat benyújtásának napján. A pályázatban megjelölt munkát legkésőbb 2014-ben át kellett adni a megrendelő részére.

A pályázati dokumentáció követelményei

Elektronikusan feltölthető a pályázati honlapon (vgf.hu/zellerin) vagy beküldhető e-mailen a zellerin@vgfszaklap.hu e-mail-címre. A pályázati dokumentáció word.doc formátumban és/vagy pdf-ben küldhető be. Lehetőség van fényképekkel, műszaki tervekkel illusztrálni a dokumentációt. A pályázati űrlap letölthető a pályázati honlapon, melynek csatolása kötelező.

A Zellerin Mátyás-díj nyertese részére a szervezők – az elismerés és a díj átadásán túl – 1 millió Ft értékű reklámmegjelenést biztosítanak a szakmai vezető szakmédiumában, a VGF&HKL szaklapban és társmédiumaiban (részletek a pályázati kiírásban), illetve egy németországi szakmai kirándulásra hívják a díjat alapító Weishaupt-csoport központjába.

Határidő

A pályázati anyagokat legkésőbb 2019. november 10-ig kell beküldeni.

Bővebb információ a Zellerin Mátyás-díjról: vgfszaklap.hu/zellerin

Zellerin Mátyás, az első magyar épületgépész (1831–1893)

Zellerin Mátyás bádogos és ércműves, aki a fővárosban a legelsők között gyártott világítógáz-készülékeket. Az iparmágnás Ybl Miklós kortársa volt. Az ő keze munkáját dicséri többek között a Parlament épületgépészeti rendszere és az Operaház eredeti világítási berendezése. Ő kezdett hozzá elsőként a légfűtéses és szellőztető rendszerek megépítésének, illetve a színházi színpadtér speciális esőztetésének kialakításához. Számos iskolában, kórházban, közintézményben hozott létre egyedülálló, még mai szemmel is modern gépészeti megoldásokat, valamint Budapest gyönyörű épületeinek szép és egyedi bádogozási munkáinak megvalósításai is az ő nevéhez fűződnek. Hozzá köthetők többek között a Budavári Palota, a Népszínház, a Tőzsde világítótestei, lakatosmunkái, víztározói és csatornaelemei.

Zellerin idejében még csak elvétve létezett vezetékes víz, közvilágítás, fűtési rendszer, a találmányaival tehát az épületgépészet fejlődésében hatalmas szerepet játszott. Életművével és hagyatékával példaként szolgálhat minden mai szakember számára. (Zellerin Mátyás életéről és tragikus haláláról a VGF&HKL szaklap 2018. májusi számában olvashat.)

PályázatZellerin Mátyás-díj

Kapcsolódó

Zellerin-ügy: tragédiák sorozata

Zellerin-ügy: tragédiák sorozata

A meglopott gyártulajdonos után a volt munkavezetője is öngyilkos lett