Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. május

Mit hoz a jövő?

Mit hoz a jövő?

Beszámoló a milánói épületgépész kiállításról

Szilágyi László Szilágyi László |  663

Milánó számunkra nemcsak a divat, hanem az épületgépészet egyik fővárosa is. Köszönhető ez a kétévente megrendezésre kerülő Mostra Convegno Expocomfort szakkiállításnak, amit idén 41. alkalommal rendeztek meg a világ épületgépész szakemberei számára.

Együtt-tanúsítás gépész szempontból II.

Együtt-tanúsítás gépész szempontból II.

Fazakas Miklós |  557

Az együtt-tanúsítás kérdését körbejáró cikkünk múlt hónapban megjelent első részéből kiderült, hogy milyen szabványokat kell figyelembe venni a létesítési, kivitelezési munkák során. A folytatásban konkrétumokról, rendszerelemekről lesz szó, melyből megismerhetjük a kéményáramkörök tulajdonságait, az égéstermék-elvezetők típusait.

Hőszigetelés és parapetes konvektor

Hőszigetelés és parapetes konvektor

Szabó Sándor |  3626
1 4 (1)

Manapság egyre több lakóépület homlokzata újul meg, hőszigetelést, új vakolatot kap. Miközben a falazat vastagsága 10–30 centiméterrel növekszik, aközben a régi parapetes konvektorok égéstermék elvezetői a helyükön maradnak, nem hosszabbítják meg őket. Ezért gyakran találkozunk a vakolatba süllyesztett szélfogó rácsokkal, melyek sem esztétikailag, sem tüzeléstechnikailag nem állják meg a helyüket. Sőt, tűzveszélyesek is lehetnek.

A budapesti televízió-adótelep épületgépészeti berendezései

A budapesti televízió-adótelep épületgépészeti berendezései

Kósa Krisztina |  654

Idén hatvan éve már, hogy átadták a Széchenyi-hegyen található adótornyot. A tizenkét emeletes épület elkészültével egyben a rendszeres televíziózás is kezdetét vette, hosszú évekig mindössze egyetlen csatornával. A sokáig elhanyagolt, 2011. augusztus 14-én pedig okafogyottá vált adótorony épületgépészeti érdekességei következnek.

Csőfagyasztás az épületgépészetben

Csőfagyasztás az épületgépészetben

Czire Attila |  8058
3 5 (2)

A csőfagyasztás alkalmazására legkézenfekvőbb példaként a radiátorcsere hozható, különösen a régebbi panelházak esetében, ahol a radiátorok nem rendelkeznek elzárószelepekkel, így nem is cserélhetők, amíg a rendszerben víz van. Ekkor tudjuk segítségül hívni a csőfagyasztásos technológia kínálta előnyöket. Persze csak akkor, ha még nem indult el a fűtési szezon, mert a meleg vízzel szemben nem sok esélyünk lenne, kivéve a keringetés leállíttatását, ami nyilván a többi lakó komfortérzetének azonnali hanyatlását okozná. Ha a rendszerben levő víz legfeljebb szobahőmérsékletű, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy elektromos készülék vagy cseppfolyós gáz alkalmazásával oldjuk meg a feladatot.

Grundfos SCALA2

Grundfos SCALA2

Tökéletes víznyomás mindenhol, mindenkor

Támogatott cikk |  7466
1

A Grundfos új berendezése egy kis méretű, csendes, kompakt nyomásfokozó szivattyú, amely mindig, minden csapnál tökéletes víznyomást szolgáltat – még akkor is, ha használják a zuhanyozót, nyitva van a konyhai csap és autót is mosnak az udvaron.

Álom vagy valóság a hőszivattyús panel?

Álom vagy valóság a hőszivattyús panel?

Esettanulmány egy 76 lakásos társasház felújításáról

Lantos Tivadar Bokor András |  2936
1 5 (1)

A megújuló energiaforrások használatánál az első és legfontosabb kérdés a megtérülés. Csak akkor érdemes napelemet, hőszivattyút, napkollektort stb. telepíteni, ha az belátható időn belül visszahozza az árát, és onnantól nagyságrendekkel olcsóbb üzemeltetést tesz lehetővé. Vajon egy 76 lakásos panel társasház esetén reális alternatíva lehet egy hőszivattyús fűtési rendszer? Nézzünk át egy tanulmánytervet költségekkel, megvalósítási lehetőségekkel.

Vízellátás, csatornázás

Vízellátás, csatornázás

Rácz László |  8336

Az épületgépészeknek nagy szerepük van a tisztálkodás feltételeinek megteremtésében. Ha belegondolunk, manapság a fürdőszobák megépítésének költsége csupán töredéke az egész épület építési költségének. Ennek ellenére még ma is a lehető legkisebb méretekkel építik a fürdőszobákat, sőt sok esetben egyetlen fürdőszoba kerül a többgenerációs családi házba is.

LYDOS – a hibrid vízmelegítő

LYDOS – a hibrid vízmelegítő

Támogatott cikk |  5374
1

Az „A” energiahatékonysági besorolású Lydos hibrid vízmelegítő jellemzői: egyedi megjelenés, könnyű felszerelés (akár készülékcsere esetén is), takart csatlakozások, egyszerű kondenzátumgyűjtés, high-tech kezelőfelület.

Padlófűtés vagy radiátorok?

Padlófűtés vagy radiátorok?

Vagy mindkettő?

Sántha Tihamér |  9002

Új ház építésekor kulcsfontosságú döntés, hogy milyen típusú fűtést válasszunk, mi a legjobb megoldás ahhoz, hogy otthonunkban mindig a megfelelő hőmérséklet várjon. Mind a radiátoros fűtés, mind a padlófűtés mellett szólnak érvek, és persze ellenük is.

Max. 500 literes puffertárolók

Max. 500 literes puffertárolók

Áttekintő táblázat

 520

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Készházak előnyei, gépészeti megoldásai

Készházak előnyei, gépészeti megoldásai

Kárpáti József |  872

Először is tisztáznunk kell mi is az a készház, a könnyűszerkezetes építkezés, mivel rengeteg téves megfogalmazás és elítélő, általánosító vélemény van a köztudatban. A könnyűszerkezetesház- vagy készházépítés általános fogalom, általában egy könnyebb, gyorsabb építési technológiát takar. Számtalan altechnológiát foglal magába, a fa- és fémvázas épületektől kezdve, a boronaházakon és gerendaházakon keresztül bármilyen szerelt technológiával készült épületig.

A kivitelezést előzze meg a tervezés!

A kivitelezést előzze meg a tervezés!

A fürdőszobai látványtervek így könnyítik meg az épületgépészek munkáját

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  456

Egy vecsési székhelyű cég négy éve foglalkozik fürdőszobai látványtervek készítésével. Közepes és középmagas árfekvésű burkolatokat árulnak, és úgy gondolták, plusz szolgáltatásként látványterveket készítenek ügyfeleik leendő fürdőszobájáról. Meglátásuk szerint ezekkel a tervekkel nemcsak a vásárlók, hanem az épületgépészek is jól járnak, hiszen egy, a vevő által elfogadott és jóváhagyott, méretarányos helyiségrajzon kerül minden ábrázolásra. Innentől kezdve pedig nem kell az ügyfelet meggyőzni semmiről, pusztán el kell végezni a megbeszélt munkát, a meghatározott pontokon.

Zellerin Mátyás élete és halála

Zellerin Mátyás élete és halála

Az első magyar épületgépész tragédiája

Szemán Róbert Kósa Krisztina |  4725
1 5 (1)

Nagybádogos és ércműves, aki a fővárosban a legelsők közt gyártott világítógáz-készülékeket. Ybl Miklós kortársa volt, aki színházvilágítási berendezések készítését kezdeményezte, sőt, az Operaház eredeti világítási berendezése is az ő keze munkáját dicséri. Ám hiába e sok siker és újító törekvés, élete mégis tragikus véget ért.

Petróleumlámpától a hőlégszóróig

Petróleumlámpától a hőlégszóróig

Sircz János |  6856

A kőolaj egyik lepárlási terméke a petróleum. Kedvező égési tulajdonságai miatt világszerte széles körben alkalmazták (sok helyen még ma is alkalmazzák) világítási, főzési, fűtési célra.

W3G technológia – a jövő kéménye

W3G technológia – a jövő kéménye

Weimann Márk |  628

A koromégésről és a koromégéshez kapcsolódó kéményes vonatkozásokról már írtunk korábban, most ennek az önmagában is kártékony és veszélyes jelenségnek egy újabb vetületét vizsgáljuk meg egy olyan környezetben, ahol nem kizárólagos problémaként jelentkezik, hanem karöltve egy másik, önállóan is vizsgálható jelenséggel, a kéménybe jutó nedvesség és a kéményben keletkező kondenzátum okozta hatásokkal.

Mindennapos higiénia

Mindennapos higiénia

A pottyantóstól az okosvécékig

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  4583

Az illemhelyek története az emberiséggel egyidős, ám mint a mamutokra vadászó ősembertől a gyorséttermekig, olyan rögös út vezetett a napjainkban normálisnak tartott, mindennapos higiéniai feltételek megteremtéséig.

Segítség a hűtősöknek

Segítség a hűtősöknek

Lantos Tivadar |  7196

Várkonyi Nándorral, a HKVSZ főtitkárával beszélgettünk a Szövetség munkájáról. Hamarosan megújul az elnökség, új kihívások elé néz a HKVSZ is. Az egyik legégetőbb probléma a hűtős szakmában a hűtőközegek körül látszik kialakulni. Az egyre szigorodó előírások, a minduntalan szűkebbre szabott hűtőközegkvóták egyre inkább drágítják a piacon lévő, hagyományosnak mondható hűtőgázokat. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a csere az új blendekre. De hogyan, miként?

Hűtőközegek

Hűtőközegek

Csizmazia Gábor |  7603
1 5 (1)

A hűtőközegeket alkotóelemeik szempontjából többféle csoportra oszthatjuk. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb gázokat a jellemzőik és tulajdonságuk alapján, a már korszerűtlen, betiltott gázoktól egészen a korszerű, napjainkban már egyre gyakrabban használt blendekig.

Axiális fürdőszobai elszívóventilátorok

Axiális fürdőszobai elszívóventilátorok

Áttekintő táblázat

 6648

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Ammóniás kompakt hűtőberendezés

Ammóniás kompakt hűtőberendezés

Lantos Tivadar |  7065

Egy folyadékhűtőnek manapság egyre többet és többet kell tudnia, sőt az erős környezetvédelmi szabályoknak is meg kell felelnie. Nem könnyű tehát a konstruktőrök feladata ezen a kihívásokkal teli piacon. Ez alkalommal egy kompakt, ammóniával működő gépet mutatunk be.

Hőközpont, amely a hűtőtornyot használja hőforrásként

Hőközpont, amely a hűtőtornyot használja hőforrásként

Varga péter |  522

A múlt század 80-as éveiben terveztem egy gyógyszállót, termálvizes fűtéssel, hőszivattyúk alkalmazásával. Akkor még a standard, 90/70 °C-os radiátoros fűtés sem okozott nagyobb gondot, hiszen a hőszivattyúk R22 hűtőközeggel működtek, és a 75 °C-os kilépő vízhőmérsékletet simán elérték. A fűtőközpont kapacitása 1 MW-on felül volt.