Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mindennapos higiénia

A pottyantóstól az okosvécékig

2018/5. lapszám | Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  5365 |

Mindennapos higiénia

Az illemhelyek története az emberiséggel egyidős, ám mint a mamutokra vadászó ősembertől a gyorséttermekig, olyan rögös út vezetett a napjainkban normálisnak tartott, mindennapos higiéniai feltételek megteremtéséig.

A fejlődés útja és mértéke megkérdőjelezhetetlen

Nagyon lesarkítva a száraz tényeket, kezdetben vala az ember és a bokor. Aztán jött a latrina, az árnyékszék, a bili, a leibstuhi, vagyis az éjjeli edénnyel kombinált szék, majd az igazi forradalmi áttörés a vízöblítéses illemhelyekkel, aminél jobbat azóta sem talált fel az emberiség. A mélypontot talán akkor értük el, amikor a 16. században, Párizsban a lakosság a háztetőn végezte a dolgát, és az akkori uralkodó kénytelen volt törvénykezni arról, hogy amennyiben ezután a hadművelet után az ember az utcára kívánja önteni bilije tartalmát, úgy előbb kiabálnia kell, hogy jelezze az égből várhatóan aláhulló „csomagot”.

A cikk még 12 456 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

WC