Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőszigetelés és parapetes konvektor

2018/5. lapszám | Szabó Sándor |  3314 |

Hőszigetelés és parapetes konvektor

Manapság egyre több lakóépület homlokzata újul meg, hőszigetelést, új vakolatot kap. Miközben a falazat vastagsága 10–30 centiméterrel növekszik, aközben a régi parapetes konvektorok égéstermék elvezetői a helyükön maradnak, nem hosszabbítják meg őket. Ezért gyakran találkozunk a vakolatba süllyesztett szélfogó rácsokkal, melyek sem esztétikailag, sem tüzeléstechnikailag nem állják meg a helyüket. Sőt, tűzveszélyesek is lehetnek.

Sokasodó problémák

Egyre többször keresik meg a konvektorhasználók a szerelőket azzal a problémával, hogy nem jól működik a berendezés, sokszor leáll, és időnként fura szagok jönnek be az ablakon keresztül, ha működtetik a készüléket. Azt azonban elfelejtik megemlíteni, hogy a házat, ahol a készülék telepítve van, nemrég korszerűsítették, utólagosan hőszigetelték és a nyílászárókat is kicserélték. A helyszínre érkezve máris szemet szúr a probléma, a parapetes konvektor égéstermék-elvezetőjét nem hosszabbították meg a szigeteléssel, a szélfogó rács a vakolatba süllyedt. Ennek következtében a készülékhez szükséges légutánpótlás, valamint a megfelelő füstgázáramlás többé nem biztosított megfelelő módon.
A parapetes konvektor is zárt égésterű készülék, azonban itt nincs ventilátor – mint a turbós gázkazánoknál –, ami szinte „kilövi” az égésterméket és beszívja a friss levegőt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Konvektor