Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kósa Krisztina

 819 | |

 Kósa Krisztina

Kósa Krisztina cikkei

Kósa Krisztina

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában, az ipari és orvosi gázellátásban

2018. július 26. |  1068

Jelen összefoglaló a rézcsövek szakszerű szerelésének és tervezésének legfontosabb tudnivalóit részletezi.

Kósa Krisztina

Augusztusra elfogynak a Föld 1 évre elegendő erőforrásai

2018. július 24. |  1656

Idén már augusztus 1-jén elérkezik a túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy 2018-ban a Föld lakossága 212 nap alatt elhasználja azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellene elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

Kósa Krisztina

Mégiscsak a gáz!

Döntő érvek a szakemberek mellett

2018. június 9. |  4067

Saját kárán tanul az okos – tartja a régi jó közmondás. A Construmán gondolkoztunk el a tényen, hogy egy laikust mennyi információ, benyomás ér egy látogatás során, amikor minden cég eladni akar. Egy hozzá nem értő hogyan válassza ki a megfelelőt a sok termék, újdonság közül? Bízza szakemberre. Vannak, akik ezt igyekeznek megspórolni, és saját elképzelésektől vezérelve, félinformációkra építve kezdik „energiatakarékosabbá” tenni otthonukat, ami a végén nagyon sokba kerülhet, és sok bosszúságot okozhat.

Kósa Krisztina

Zellerin Mátyás élete és halála

Az első magyar épületgépész tragédiája

2018. május 9. |  4256
Társszerző: Szemán Róbert
1 5 (1)

Nagybádogos és ércműves, aki a fővárosban a legelsők közt gyártott világítógáz-készülékeket. Ybl Miklós kortársa volt, aki színházvilágítási berendezések készítését kezdeményezte, sőt, az Operaház eredeti világítási berendezése is az ő keze munkáját dicséri. Ám hiába e sok siker és újító törekvés, élete mégis tragikus véget ért.

Kósa Krisztina

A budapesti televízió-adótelep épületgépészeti berendezései

2018. május 9. |  521

Idén hatvan éve már, hogy átadták a Széchenyi-hegyen található adótornyot. A tizenkét emeletes épület elkészültével egyben a rendszeres televíziózás is kezdetét vette, hosszú évekig mindössze egyetlen csatornával. A sokáig elhanyagolt, 2011. augusztus 14-én pedig okafogyottá vált adótorony épületgépészeti érdekességei következnek.

Kósa Krisztina

Megduplázódott a családi házak szigetelésének vastagsága

Sikeres volt az elmúlt hét év

2018. július 2. |  5334

Az új és a felújított családi házak homlokzatán ma már megszokott a 15-20 cm vastag hőszigetelés. A javulás az energiatudatosság erősödésének és az év elején életbe lépett TNM-rendeletnek köszönhető. Érdemes azonban már most előre tekinteni, és jobb minőségű szigetelőanyagot választani, ugyanis az EU-ban 2019-től tovább szigorodnak az épületek energiahatékonysági előírásai.

Kósa Krisztina

Gyorsabban épülhet meg a horvátországi LNG-terminál

2018. június 18. |  1024

A krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építésének felgyorsításáról döntöttek Horvátországban. A törvénytervezet csökkenti az adminisztratív terheket, rendezi a tulajdonviszonyokat az építkezési területen, valamint rendelkezik a tengeri területekre kiterjedő koncessziós jogokról és díjakról is.

Kósa Krisztina

Itt a virtuális kulccsal nyitható okoszár

2018. június 14. |  2659

Mostantól Magyarországon is kapható az ISEO zárrendszereket gyártó cég legújabb fejlesztése, amivel anélkül küldhetünk virtuális kulcsot, és engedhetünk be valakit a lakásunkba biztonságos és követhető módon, hogy egy pillanatra is találkoznánk vele. A bluetooth technológiára épülő Libra zárak nyitásához nincs szükség másra, mint egy okostelefonra.

Kósa Krisztina

Egyetlen grafikonon 200 év energiafelhasználása

2018. június 6. |  1869

A nagy mennyiségű adatsorok vizualizációjával foglalkozó portál, az Our World in Data újfent nekigyürkőzött, és sikerrel vette a nagy kihívást: most egyetlen ábrán mutatják be 200 év globális energiafogyasztását.

Kósa Krisztina

Naperőmű-tervezők fóruma

Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata

2018. május 30. |  2575

A BME-n tartották a Naperőmű-tervezők fórumát, melyen a napenergia-hasznosítás jelentősége, a tervezés és az engedélyeztetés volt a fő téma.

Kósa Krisztina

Megoldódott a vízelfolyás rejtélye

Olvasói levél

2018. május 28. |  4821

Egy korábbi olvasói levelünk főszereplője megoldást talált a rejtélyes vízelfolyására, és ehhez még a fürdőszobát sem kellett (annyira) szétveretnie. Az előzményeket alább olvashatják.

Kósa Krisztina

Egy szigetelt családi ház akár 6 millió forinttal is többet érhet

2018. május 23. |  2340

Egyes megyékben 6 millió forinttal is többet érhetnek a családi házak, ha megfelelően vannak leszigetelve. Országos szinten átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon.

Kósa Krisztina

10 millió ember dolgozik a globális megújuló energia iparágában

2018. május 18. |  1086

Világszerte több mint 10 millióan dolgoznak már a megújuló energia ágazatában, miután 2017-ben több mint félmillió új munkahely jött létre az iparágban.

Kósa Krisztina

Új épületenergetikai szabályozások jönnek

A cél: 2030-ra 40%-kal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás

2018. május 3. |  2880

A régi épületek hosszútávú energetikai felújítási stratégiája, az e-mo­bilitás támogatása, az intelligens épületüzemeltetés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyfokú csökkentéséről szól az a tervezet, mely az Európa Tanács jóváhagyására vár. A módosítás lényege a szigorúbb energetikai hatékonyság és az építőipar fellendítése Európában.

Kósa Krisztina

Gázfőzőlapokat hív vissza az IKEA – hibásan működnek

Gáz van az IKEA egyik gázfőzőlapjával

2018. április 26. |  1182

Az IKEA visszahívja az Eldslaga gázfőzőlapokat, ugyanis a készülékek szén-monoxid-kibocsátása meghaladja az EU-s szabályozásban megállapított mértéket.

Kósa Krisztina

Okos vécéülőke – bidévé alakítható, előmelegíthető

2018. április 25. |  2953

A wc-forradalom külföldön is tombol, melynek eredményeként most az okos vécéülőkét köszönthetjük. A 2018-as Red Dot-díjas termék olyan funkciókra képes, melyekre eddig nem is gondoltunk volna.

Kósa Krisztina

Kályhák és kályhacsempék a középkori Magyarországon

2018. április 19. |  1927

Magyarországi középkori kályhacsempéket bemutató kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában. A reprezentatív tárlaton az ábrázolások típusai szerint mutatják be a 14-16. század közötti időszakból származó kályhacsempéket. A majd’ 500 darabot számláló, harminc gyűjteményből származó anyag szinte mindegyike ásatások során került elő.

Kósa Krisztina

Óradíjak

Munkadíjak a fővárosban és az agglomerációban

2018. április 10. |  6162
2 5 (1)

Egészen döbbenetes különbségek fedezhetők fel Budapest és az agglomeráció árképzésében az óradíjakat és a munkadíjakat illetően; sokszor még a mesteremberek is csak hitetlenkednek egy-egy kolléga díjszabását meghallva. Utánajártunk, milyen eltérések vannak Budapest, az agglomeráció és a vidék között, ami az árakat illeti.

Kósa Krisztina

Az építkezés elengedhetetlen feltétele az alkohol?

2018. április 10. |  713

„Nekünk anno azt tanították az oskolában (Műegyetem, Építőmérnöki Kar), hogy az építkezés elengedhetetlen feltétele a sör. Ugyanis a sörösüveg rádiusza megegyezik a vízszigetelés kanyarjának rádiuszával, így a legegyszerűbb azzal csinálni. Azaz, ha nem lenne sör az építkezéseken, beáznának a pincék. Hát kell ez nekünk?” – olvasható egy fórumon, ahol az alkohol építőipari szükségessége volt az alapvető kérdés.

Kósa Krisztina

Élet a gázon túl

Fűtési alternatívák, korszerű megoldások

2018. március 10. |  912

A gáz nem tartozik a legolcsóbb fűtési módok közé, illetve az sem elhanyagolható tény, hogy nem kimeríthetetlen energiaforrás – de az emberek szeretik a kényelmet, a megszokott, jól bevált lehetőségeket. Léteznek azonban modern, egyre ismertebb megoldások, melyek megismerése megkönnyítheti a döntést, hogy miért is válasszuk például a hőszivattyút az elektromos fűtés helyett, és melyik változat mennyi idő alatt térül meg – és megtérül-e egyáltalán valaha.

Kósa Krisztina

Külföldön a munkaszervezés, itthon a szaktudás jobb

Beszélgetés Csanád Bálint épületgépész mérnökkel

2018. április 10. |  592
Társszerző: Lantos Tivadar

Családjában mindenki humán beállítottságú volt, ő az első műszaki. 1972-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, azóta a szakmában van, és döntően tervezéssel foglalkozik. Még a rendszerváltáskor lett magánzó, azóta így dolgozik. Nagyon szereti a szakmáját, mert változatos – legutóbb például egy proszektúra terveit fejezte be –, és sok emberrel megismerkedett munkájának köszönhetően. Csanád Bálint épületgépésszel beszélgettünk tervezésről, gáztervek jóváhagyásáról és a mérnöki munkáról.

Kósa Krisztina

Transzformátorházból belvárosi art deco

2018. április 3. |  1699

2018. március 27-én ünnepélyes megnyitóval átadták a belváros egyik legkülönlegesebb „A„ kategóriás irodaházát, mely arról nevezetes, hogy eredetileg transzformátorházként funkcionált, most viszont historikus karakterű, sajátos belsőépítészeti megoldású art deco épületté vált. A galériák, a stílusos „látszó gépészet” és a természetes megvilágítás biztosítja a bérlők számár a valódi inspiratív környezetet.

Kósa Krisztina

Fémipari csúcstalálkozó: Tube és wire Düsseldorfban

2018. március 13. |  633

2018. április 16-20-a között rendezik meg Düsseldorfban a wire Nemzetközi Huzal- és Kábelipari és a Tube Nemzetközi Csőipari Szakvásárt, hogy bemutassák a két ágazat új technológiáit, gépeit és szolgáltatásait.

Kósa Krisztina

Energy Storage Europe: energiatárolási szakvásár Düsseldorfban

2018. március 12. |  602

Lapunk szerkesztője is kint van a konferenciákkal egybekötött kiállításon, mely március 13-15-e között kerül megrendezésre Düsseldorfban.

Kósa Krisztina

Négy tipp az otthonok tökéletes szigeteléséhez

2018. március 10. |  3026

A gondosan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csupán a gázszámla közel felét, de sok időt is megspórolhatunk. Itt van most az a négy fontos szempont, amire mindenképpen oda kell figyelni a siker érdekében.

Kósa Krisztina

Március 6: az Energiahatékonyság Világnapja

2018. március 6. |  1600

1998 óta március 6-a az Energiahatékonyág Nemzetközi Napja (World Energy Efficiency Day), melynek nem titkolt célja a tudatos és megfontolt energia-felhasználás megvalósítása.

Kósa Krisztina

A tavalyi évben 13%-kal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előző évben

2018. március 5. |  2471

A szén-monoxid-mérgezések minden második alkalommal a fürdőszobában következnek be. A Szerelvénybolt Kft. legfrissebb kutatása szerint a magyarok 80%-a fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthon szén-monoxid-érzékelőt.

Kósa Krisztina

Az E.ON csökkenti a rezsit a lakosságnál

2018. február 13. |  1455

Érdekes különbség tapasztalható az E.ON és a NKM Földgázszolgáltató közt, ugyanis előbbi 5%-kal olcsóbban kínálja a gázt a lakossági fogyasztók egy körének, mint az állami Zrt., lévén, hogy maga is kedvezőbb áron jut hozzá.

Kósa Krisztina

NGM: pályázat épületenergetikai fejlesztések támogatására

2018. február 12. |  942

A GINOP keretében (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) jelent meg a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatására kiírt pályázati felhívás, melyre a mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be igényeiket 52,5 milliárd forintos összegig.

Kósa Krisztina

Példamutató EU: energetikai sikerek

2018. február 6. |  828

2017-ben az Európai Unió villamosenergia-szükségletének közel egyharmadát már megújuló energiaforrásokból nyerte. Az irány jó, ellenben vannak olyan körülmények, melyekre a közösség minden tagjának illene odafigyelnie.

Kósa Krisztina

Január 1-től megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat

2018. január 23. |  9503

Év elejétől leállt a földgázszolgáltatás területén a műszaki biztonsági felülvizsgálat a Könnyű közmű programban, és az elosztótársaság ehelyett a valós veszélyt jelentő gázszivárgást fogja ingyen vizsgálni. Mindez Bartal Tamás helyettes államtitkártól hangzott el egy fővárosi sajtótájékoztatón.

Kósa Krisztina

Végre eloltották a nagymajtényi gázkútnál 18 napja égő tüzet

2018. január 8. |  1332

Pontosabban a természet maga gondoskodott róla, hogy ne égjen tovább, ugyanis a mélyből feltörő víz sietett a tűzoltók segítségére. Mégis elképzelhető, hogy újra meg kell majd gyújtani a feltörő földgázt

Kósa Krisztina

Szén-monoxid: újabb és újabb mérgezéses esetek

2017. december 14. |  3949

Csendes gyilkos – így is szokták emlegetni a címben említett szén-monoxidot, hiszen színtelen és szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai (szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.