Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egy szigetelt családi ház akár 6 millió forinttal is többet érhet

2018. május 23. | Kósa Krisztina |  2621 |

Egy szigetelt családi ház akár 6 millió forinttal is többet érhet

Egyes megyékben 6 millió forinttal is többet érhetnek a családi házak, ha megfelelően vannak leszigetelve. Országos szinten átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon.

A magyar családi házakat illetően évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya:  jelenleg minden ötödik ház szigetelt, és akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is megspórolhat tulajdonosának egy szezonban.

Egyre több házat szigetelnek

Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100 000 ingatlan eladó. Évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. 2016-ban a meghirdetett ingatlanok mindössze 17%-a, 2017-ben 19%-a volt szigetelt, 2018 tavaszára viszont ez az arány már 21%-ra növekedett.

Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek több haszna is van, melyek közül a két legfontosabb: a használat során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható így, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árát tekintve. 

A napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés egyben azt is takarja, hogy a szigetelt ingatlanok ára jobban nő, mint a nem szigetelteké. 2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222 000 Ft/m²-es átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlag 270 000 Ft/m²-es  áron hirdették. 

Megközelítőleg azonos méretű családi házak esetén Csongrád megyében akár 6 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy megfelelően korszerűsített otthon.

Azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb vagy drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem számít olyan sokat az ár tekintetében. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben 2 millió, Fejér megyében pedig csupán 900 000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak megléte, ez a tény itt már csak 100 000 forint ártöbbletet jelent az árat nézve.

 

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarítás