Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A becsületért küzdök

Wolfgang Hatzl-interjú

Szilágyi László Szilágyi László |  7661

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

Ügyeskedő hűtőkör-tulajdonos?

Leamortizált hűtőgépekből lopták a rezet

Lantos Tivadar Bokor András |  7696

Soron következő történetünk egy újabb büntetőügy. Az eset tárgya: rézcsőlopás. Elsőre átlagos sztorinak tűnhet ez a szakértői ügy, azonban – bírósági szakkifejezéssel élve – a sértett megpróbált előnyt kovácsolni a bűncselekményből, ezzel szert tenni egy esetleges kártérítési vagy biztosítási pénzösszegre. Az épületgépész igazságügyi szakértő azonban résen volt!

Az alkutól a kartellig

Avagy meddig tiszta a piaci verseny?

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  1126

Mit szabad és mit nem tisztességes versenykörülmények között? Meddig terjed az anyavállalatok hatásköre az árak meghatározásában, és mikor minősül törvénytelennek a gazdasági szereplők piaci magatartása? Sokakat foglalkoztató kérdések ezek, melyek mindig akkor merülnek fel, amikor egy-egy botrányos eset felszínre kerül. Akárhogyan is történjen a kartellezés, egy biztos: a fogyasztó húzza a rövidebbet.

Karbantartás

Még a szezon előtt érdemes!

Szabó Sándor |  8284

A gázkazánok felhasználói legtöbbször az utolsó pillanatra halasztják készülékeik karbantartását. A szerelőknek, szervizeseknek nyáron alig akad munkájuk, azonban augusztus 20-tól egy csapásra megváltozik a helyzet. Aki ősszel akarja elvégeztetni a karbantartást, azt kockáztatja, hogy nem talál szerelőt erre a feladatra.

Energetikai korszerűsítés

Ha meggyőző érv kell

Lantos Tivadar |  7782

Kivitelezőként érvelnünk kell az energetikai korszerűsítés fontossága mellett. Az alábbi cikk ebben segíti az építőket, mert számszerűen, adatokkal alátámasztva, lépésről lépésre mutatjuk be az egyik hazai biztosítótársaság telephelyének korszerűsítését. Öt év alatt több mint 70 millió forintot takarítottak meg, így rövid távon megtérült a befektetett összeg.

A légszeszlámpa

Sircz János |  7338

Pest-Budán 1777-ben vezették be a közvilágítást. A lámpákban akkor még repceolaj égett, de elég gyenge fényt adott. Bő tíz év múlva Európa-szerte már az erősebb és gazdaságosabb gázvilágítás terjedt el, ennek ellenére a pest-budai városvezetők még hosszú évekig ellenálltak a gáz használatának.

Kazáncsere a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  18 238
2 4.5 (2)

A gázszereléssel foglalkozó szakemberek a nyári leállás időszakában többnyire kazáncserékkel, esetleg készülékszervizzel foglalkoznak leginkább. Hangsúlyoznunk kell, hogy egy gázkészülék cserénél – ha azt szakszerűen végzik –, több szakma együttműködése szükségeltetik. A papírmunkát leszámítva a művelet alig néhány órát vesz igénybe.

Közműcsőhálózatok szerelése

Rácz László |  8607

A közműhálózat az emberi és ipari környezetben fontos társadalmi szükségletek kielégítésére létesített vezetékrendszer, amely az épített környezethez továbbítja a szolgáltatást. A közmű a gazdaság, ezen belül pontosabban a piacgazdaság szereplője. A közmű műszaki létesítményei önkormányzati, szolgáltatói tulajdonban vannak. Az üzemeltetést az önkormányzattal kötött üzemeltetői szerződés alapján vállalkozási formában végzik. A vezetékrendszerek üzemeltetői – kevés kivétellel – monopolhelyzetben vannak.

Csődeljárás és végelszámolás

Hogyan működik ez idő alatt a cég?

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  8201

A gazdálkodó szervezetek esetében gyakran előfordul, hogy működésük fenntarthatatlanná, gazdaságtalanná válik, azaz több kiadásuk keletkezik, mint bevételük. Amikor minden kötél szakad, a vállalkozások a csődeljárás vagy a végelszámolás intézményéhez nyúlnak. De mi történik a hosszan tartó procedúrák alatt? Erre a kérdésre kerestük a választ.

Akusztikával a csőtörés ellen?

Németh Norbert |  919

Gyakran előfordul, hogy a fűtési rendszerből időről időre eltűnik a megfelelő nyomás. Szivárog, de vajon hol? A csőtörés vagy az alattomos, apró repedések helyének pontos kimutatására több módszer is létezik, ezekről szólunk cikkünkben.

Beépíthető WC-tartályok

Áttekintő táblázat

VGF online |  7921

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Felülvilágítók: fény, légellátás, tűzvédelem

Lantos Tivadar |  1009

A felülvilágítók, kupolák klasszikusan a bevilágítás, a hő- és füstelvezetés, valamint a szellőztetés funkciót látják el. A költségminimalizálásnak köszönhetően a hazai gyakorlatban csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt, a másik két funkció csak mellékes.

Mégiscsak a gáz!

Döntő érvek a szakemberek mellett

Kósa Krisztina |  11 246

Saját kárán tanul az okos – tartja a régi jó közmondás. A Construmán gondolkoztunk el a tényen, hogy egy laikust mennyi információ, benyomás ér egy látogatás során, amikor minden cég eladni akar. Egy hozzá nem értő hogyan válassza ki a megfelelőt a sok termék, újdonság közül? Bízza szakemberre. Vannak, akik ezt igyekeznek megspórolni, és saját elképzelésektől vezérelve, félinformációkra építve kezdik „energiatakarékosabbá” tenni otthonukat, ami a végén nagyon sokba kerülhet, és sok bosszúságot okozhat.

Az áfabevallás nemzetközi kérdései

Csalásellenes intézkedések az adószabályozásban

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  947

A közelmúltban több olyan hír is napvilágot látott, miszerint neves vállalkozások, ismert webshopok ellen indult eljárás áfacsalás gyanújával. A háttérben az esetek többségében a nemzetközi adózás (egyébként szigorú) szabályozásában rejlő hiányosságok és az ezt kihasználó ügyeskedések húzódtak meg. Tekintsük át a legfontosabb irányelveket és mechanizmusokat!

Csökkentsük a gázszámlánkat!

Szilágyi Zsombor |  7289

Figyelünk-e a gázszámlánkra? A téli tetemes gázszámlák láttán eszünkbe jut-e, hogy lehetne a gázszámla kisebb is, ha néhány takarékossági intézkedést hoznánk? Nem kell otthon fázni, nem kell lényegesen megváltoztatni a gázhasználatot, csak érdemes néhány dologra figyelni. Mit tehetünk, hogy költségmentes legyen, vagy minimális költséggel és nagyobb beruházással lényegesen csökkenjen a gázszámlánk?

Gáz- és villanyvilágítás harca Budapesten

Dobai Gábor |  1073

A főváros 1909-ben hozzájárult, hogy a Rákóczi út Kis- és Nagykörút közötti szakaszán a Budapesti Általános Villamossági Rt. próbaképpen 38 kandelábert állítson fel. A kísérlet sikeresen lezárult, így a legfőbb útvonalakon pár év leforgása alatt kiépítették az új villanyvilágítási rendszert.

Ipari, telepített hűtőberendezések

Csizmazia Gábor |  7534

Egy ipari hűtőberendezés kiválasztásánál először a hűtőteljesítmény-igény és az alkalmazási tartomány kérdése merül fel. Ki kell számol(tat)nunk, az alkalmazási tartomány ismeretében a szükséges hűtőteljesítmény-igényt. Ez a teljes munkafázis egy igen neuralgikus pontja, hiszen egy alulméretezett berendezés esetén a megrendelő évekig kínlódhat azzal, hogy a rendszer esetleg képtelen tartani vagy elérni a célzott hőmérsékletet. Utólag pedig már csak toldozásra-foldozásra lesz lehetőség.

Kb. 3,5 kW-os hűtő-fűtő okos split klímák

Áttekintő táblázat

VGF online |  815

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adat-lapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Folyadékhűtők a gyakorlatban

Karda István |  10 280
1 5 (1)

A nagy teljesítményű hűtőgépek telepítése, szakszerű beüzemelése nem egyszerű feladat. Számos buktató létezik, amely villámgyorsan tönkreteheti a készüléket, milliós károkat okozva az üzembe helyezőknek.

Egybe vagy külön?

Írjunk helyesen!

Malinoczki Judit |  9863

A magyar helyesírás egyik legneuralgikusabb pontja a különírás és az egybeírás problémaköre. Korábban, a VGF 2017. novemberi számában ebből a témakörből a mozgószabályt emeltük ki, mely talán a legtöbb gondot okozó szabályok egyike. A másik ilyen a különírás és egybeírás témakörében a szótagszámlálás szabálya, amelyre néha 6:3-asként is hivatkoznak.

Légtisztító: egészséges szobai levegő

Lantos Tivadar |  1596

A szobai légtisztítók a nyári, pollennel terhes időjárásban aktuálissá válnak. A piacon sokfajta berendezést kapni, vannak ionizátoros, fotokatalitikus készülékek, vannak párásítós és párásító nélküli eszközök is.