Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ügyeskedő hűtőkör-tulajdonos?

Leamortizált hűtőgépekből lopták a rezet

2018/6. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  7272 |

Ügyeskedő hűtőkör-tulajdonos?

Soron következő történetünk egy újabb büntetőügy. Az eset tárgya: rézcsőlopás. Elsőre átlagos sztorinak tűnhet ez a szakértői ügy, azonban – bírósági szakkifejezéssel élve – a sértett megpróbált előnyt kovácsolni a bűncselekményből, ezzel szert tenni egy esetleges kártérítési vagy biztosítási pénzösszegre. Az épületgépész igazságügyi szakértő azonban résen volt!

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Kemény fizikai munka a rézlopás!

A rézcsőlopás egy elzárt ipari telephelyen történt, a karácsony és újév közötti leálláskor. A tolvajok megrongálták a hűtőberendezéseket, melyek a technológiai hűtés funkcióját látták el. A három gép közül kettő –6 °C-os és egy –25 °C-os folyadékhűtő. A –6 °C-os hűtőgépek 2 db NA 50 mm-es, cca. 25 fm hosszú vörösréz csővel voltak összekötve saját kondenzátorukkal. Kondenzátoronként 120 db csatlakozása van a hőcserélőnek az NA 50 mm-es osztócsőre. A vörösréz cső csatlakozásokat erővágóval vágták el, mely az eredetileg kör keresztmetszetű csonkok összelapulását eredményezte. A folyadékhűtő NA 50 mm-es csatlakozását fűrésszel távolították el. A –25 °C-os hűtőgépet hasonlóan rongálták meg. A hűtőgépet és a kondenzátort összekötő vörösréz csövet brutálisan levágták, és ebből a hűtőkörből kb. 14 méter hosszúságban, NA 28–50 mm-es vörösrézcsövet loptak el.

Ha a három hűtőgép nem lenne elég, a hidrogén- és nitrogénlefejtő berendezés csővezetékeit (80 méter) is eltulajdonították/megrongálták, ezzel a csőrendszer megsemmisült.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor AndrásTanulságos