Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Karbantartás

Még a szezon előtt érdemes!

2018/6. lapszám | Szabó Sándor |  565 |

Karbantartás

A gázkazánok felhasználói legtöbbször az utolsó pillanatra halasztják készülékeik karbantartását. A szerelőknek, szervizeseknek nyáron alig akad munkájuk, azonban augusztus 20-tól egy csapásra megváltozik a helyzet. Aki ősszel akarja elvégeztetni a karbantartást, azt kockáztatja, hogy nem talál szerelőt erre a feladatra.

Most kellene karbantartani

Ilyenkor a gázkészülék-szerelőknek holtszezonjuk van, csak néha akad egy-egy készülékcsere, rendszermosás, apróbb javítások. Könnyedén el tudnák tehát végezni a karbantartásokat is, ha a felhasználók tudatosabbak lennének. Kint rekkenő hőség uralkodik, a hőmérő higanyszála 30 °C fölött van. Ugyan ki gondol ilyenkor a fűtésre? A legtöbben akkor eszmélnek, amikor éjszaka már 10 °C alá csökken a hőmérséklet. Akkor viszont már annyi munka zúdul az alacsony létszámú szerelőállomány nyakába, hogy nem bírják ellátni az igényeket. Mi történik? Jönnek a feketézők, akik rendkívül alacsony árért karbantartásnak látszó műveleteket végeznek, de olyan is előfordul, hogy a tulajdonosok saját maguk próbálják a készülékek karbantartását, tisztítását, begyújtását elvégezni. Ezek a megoldások nem garantálják az üzembiztosságot a fűtési szezonra, sőt balesetveszélyesek is lehetnek. Ennek elkerülése érdekében a júliusi, augusztusi hónapokban már célszerű a tulajdonosok figyelmét felhívni a karbantartásra.

Egy régi típusú gázkészülék is lehet újszerű állapotban, ha megfelelően karban van tartva, és az elöregedett alkatrészeket időben cserélik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KarbantartásKazán