Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A becsületért küzdök

Wolfgang Hatzl-interjú

2018/6. lapszám | Szilágyi László |  520 |

A becsületért küzdök

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

A Mart csődegyezsége

A Mart az egyik vezető épületgépész kereskedőhálózat, mind üzleteinek (Mester Centrumok) száma, mind szakmai múltja alapján is elismerésre méltó szereplője a hazai építőiparnak. Egy megdöbbentő levélből értesültek a cég partnerei, amiben tájékoztatást kaptak a NAV bűnügyi igazgatóságának 1,5 milliárd értékű zár alá vételéről és a Marttal szemben indított büntetőjogi eljárásról. A Mart egyik munkatársának megnevezése (Szalontai Róbert) mellett értesítette a hatóság a Mart partnereit, hogy nagyságrendileg 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek valótlan tartalmú számlák lekönyvelésével. Az értesítésben a hatóság kifejtette, hogy mobiltelefon-továbbértékesítéssel összefüggésben folytat nyomozást. Ez elindított egy folyamatot, ami március 8-án a Mart csődeljárásával folytatódott és vagyonfelügyelőt (csődbiztost) jelöltek ki. Ezzel párhuzamosan több üzletüket is bezárták, hiszen gyakorlatilag ellehetetlenedett a működésük. Ezt a Mart vezetői jelezték a főügyészségnek, aki rendelkezett a zár alá vétel módosításáról és lehetőséget biztosított a társaság üzemszerű működésére. Időközben a Mart egyszemélyes tulajdonosa, Wolfgang Hatzl a gyakorlati ügyvezetéssel megbízott személyt felmentette és a cég ügyvezetését átvette. Lezajlott az egyezségi tárgyalás, ahol a hitelezők megismerhették a csődeljárás eddigi eseményeit, illetve a Mart reorganizációs programját. Végezetül megtárgyalták, majd megszavazták azt a javaslatot, aminek célja a Mart részéről a fennmaradás, a hitelezők részéről a kárenyhítés volt.

Telefonon kerestem fel Hatzl urat és kértem tőle tájékoztatást a Mart jövőbeni elképzeléseivel kapcsolatban. Várakozásomat felülmúlta, hogy személyes interjút ajánlott az irodájában, ahol készséggel válaszolta meg az olykor provokatív kérdéseimet. Az elmúlt hónapokban sok hír, pletyka jó- és rosszindulatú kérdés jutott el szerkesztőségünkhöz az ügy kapcsán, így elég konkrét kérdésekkel érkeztem a Mart Dunakeszi központjába. Meglepetésemre a kisker üzlet is nyitva volt, még néhány szerelő is várakozott a pultnál, az irodaházban látszólag zajlott az élet. Az ügyvezető felesége, aki tanácsadói és egyben munkavállalói kötelékben is áll, szintén részt vett a beszélgetésen, aminek külön örültem, mert még több nézőpontot tudtunk megismerni.

Wolfgang Hatzl, a Mart tulajdonosa

– Úgy gondolom, ahhoz, hogy megértsük a tulajdonos gondolkodását, jó, ha megismerjük egy kicsit a múltját és a céggel kialakult kapcsolatát, ezért arra kértem, meséljen egy kicsit a kezdetekről!

– A Wolsely cég hazai leányvállalatának alakulása óta, 1992-től dolgoztam a Martban munkavállalóként, majd 1998-tól ügyvezető igazgatóként. 2009. február 6-án megvásároltam a céget, mert az akkori tulajdonos ki akart vonulni a magyar piacról. Egyszerűen nem hittek abban, hogy itt lehet sikeresen dolgozni, nem láttak benne potenciált. Én másként láttam. Hittem a Martban, hittem az országban, hittem magamban és az embereimben. Pedig ajánlottak állást és igen jó feltételekkel folytathattam volna ott a munkámat, de én elköteleztem magam a Mart mellett. Talán a sors fintora, hogy szintén február 6-án, 2018-ban, a cég tulajdonrész-megvásárlásának évfordulóján, reggel 6:00 órakor fegyveres NAV ellenőrök jelentek meg a cégünknél.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

CégügyekKereskedelem