Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mégiscsak a gáz!

Döntő érvek a szakemberek mellett

2018/6. lapszám | Kósa Krisztina |  4064 |

Mégiscsak a gáz!

Saját kárán tanul az okos – tartja a régi jó közmondás. A Construmán gondolkoztunk el a tényen, hogy egy laikust mennyi információ, benyomás ér egy látogatás során, amikor minden cég eladni akar. Egy hozzá nem értő hogyan válassza ki a megfelelőt a sok termék, újdonság közül? Bízza szakemberre. Vannak, akik ezt igyekeznek megspórolni, és saját elképzelésektől vezérelve, félinformációkra építve kezdik „energiatakarékosabbá” tenni otthonukat, ami a végén nagyon sokba kerülhet, és sok bosszúságot okozhat.

Az új mindig vonzó

Egy Pest megyei településen található, átlagos, 87 m2-es, egyszintes családi ház megtörtént „korszerűsítéséről” ejtünk néhány szót. A tulajdonos elhatározta, hogy búcsút int a gázszolgáltatásnak, lecseréli nyílt égésterű gázkazánját, és függetlenebb, általa olcsóbbnak gondolt rendszerre vált. Érdeklődése a korszerű technológiák iránt egy meghatározó élményre vezethető vissza. A kilencvenes évek elején Németországban, egy szakkiállításon találkozott először napkollektorokkal, és már akkor elhatározta, hogy ha házat épít, beruház egy ilyen rendszerre. Az álomból valóság lett, a beköltözés pillanatában már ott volt a saját napkollektor a háztetőn. A fűtést akkor még egy fali gázkazán, a használati-melegvizet pedig egy gázbojler biztosította, melyre rásegített a kollektor. Már az első pillanatban szóba került egy vegyes tüzelésű kazán rendszerbe állítása is, mert egy családi háznál mindig van mit elégetni, és ennek a hőenergiáját könnyen lehet hasznosítani. Ahogy azonban a gáz ára emelkedett, a tulajdonos alternatív megoldáson kezdett gondolkodni. Végül megtörtént váltás a vegyes tüzelésű kazánra, ami kezdetben jó megoldásnak tűnt, csak azzal nem számoltak, hogy idősebb korban egyre nehezebb lesz a fűtés kezelése, a tüzelő előkészítése.

A gáz helyett szilárd tüzelést választották, azonban nem gondoltak bele abba, hogy ez kevésbé komfortos megoldás lesz hosszú távon.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés