Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csökkentsük a gázszámlánkat!

2018/6. lapszám | Szilágyi Zsombor |  6940 |

Csökkentsük a gázszámlánkat!

Figyelünk-e a gázszámlánkra? A téli tetemes gázszámlák láttán eszünkbe jut-e, hogy lehetne a gázszámla kisebb is, ha néhány takarékossági intézkedést hoznánk? Nem kell otthon fázni, nem kell lényegesen megváltoztatni a gázhasználatot, csak érdemes néhány dologra figyelni. Mit tehetünk, hogy költségmentes legyen, vagy minimális költséggel és nagyobb beruházással lényegesen csökkenjen a gázszámlánk?

Költség nélküli teendők: a földgáz-használati szokások megváltoztatása

Napi fűtési menetrend

Minden ember eldöntheti, hogy a lakásban milyen hőmérsékleten érzi jól magát. A hőmérsékletet a különböző helyiségekben természetesen másképp állíthatjuk be: alváshoz vagy a kisgyermek rendszeres tartózkodására szolgáló helyiségben más-más a hőmérséklet. A fázósabbak a rendszeres tartózkodás helyiségében a 20 oC feletti hőmérsékletet szeretik, mások beérik 18–19 oC-kal is. Jó tudnunk, hogy Magyarországon az átlagos fűtési időszakban a belső hőmérséklet átlagosan 1 oC-kal csökkentése mintegy 6 % fűtésiköltség-megtakarítást eredményez. Igaz ez az átlag a 18–25 oC közötti hőmérséklet-tartományra. Vegyük lejjebb a lakás hőmérsékletét, öltözzünk a csökkentett hőmérsékletnek megfelelően.

Ha tartósan nem vagyunk otthon, akkor a fűtést alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk. Néhányan úgy gondolják, hogy a távollét idejére a szokásos hőmérsékletet akár 10 oC-kal is csökkentik, majd ha hazaérnek, akkor egy erőteljes felfűtéssel visszaállnak a szokásos hőmérsékletre. Éjszakára ismét csökkentik a hőmérsékletet. Ez a módszer nem biztos, hogy gázmegtakarítást eredményez, de van egy pár órányi kellemetlen hidegérzetünk a hazatéréskor, a szinte sugárzóan hidegnek érzett falak és bútorok miatt. Javasoljuk inkább a huzamosabb távollét időtartamára a 3–5 oC-os hőmérséklet-csökkentést a szabályozón, ezzel elkerülhetjük a hazatéréskor a teljes terheléses felfűtést és az átmeneti hidegérzetet, ugyanakkor megtakaríthatunk pár százaléknyi gázmennyiséget. Ha csak két-három órára megyünk el otthonról, akkor nem érdemes a hőmérséklet-állítgatással foglalkozni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Energiahatékonyság