Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rácz László

épületgépész mérnöktanár

 15 743 | |

Rácz László cikkei

Rácz László

Épületgépészeti elektromos és szabályozó rendszerek

2018. július 9. |  2679
1

Az épületgépészeti szakterületen egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megbízhatóság, az élettartam mellett a gazdaságos üzemeltetésre, és az egyes épületgépészeti rendszerek önálló vezérlési, szabályozási megoldásaira.

Rácz László

Közműcsőhálózatok szerelése

2018. június 9. |  8608

A közműhálózat az emberi és ipari környezetben fontos társadalmi szükségletek kielégítésére létesített vezetékrendszer, amely az épített környezethez továbbítja a szolgáltatást. A közmű a gazdaság, ezen belül pontosabban a piacgazdaság szereplője. A közmű műszaki létesítményei önkormányzati, szolgáltatói tulajdonban vannak. Az üzemeltetést az önkormányzattal kötött üzemeltetői szerződés alapján vállalkozási formában végzik. A vezetékrendszerek üzemeltetői – kevés kivétellel – monopolhelyzetben vannak.

Rácz László

Vízellátás, csatornázás

2018. május 9. |  10 462

Az épületgépészeknek nagy szerepük van a tisztálkodás feltételeinek megteremtésében. Ha belegondolunk, manapság a fürdőszobák megépítésének költsége csupán töredéke az egész épület építési költségének. Ennek ellenére még ma is a lehető legkisebb méretekkel építik a fürdőszobákat, sőt sok esetben egyetlen fürdőszoba kerül a többgenerációs családi házba is.

Rácz László

Légtechnika, klímatechnika

2018. április 10. |  12 160

A szellőzés fogalma a helyiségekben történő légcserét jelenti, azt a folyamatot, amikor a szabadban lévő friss, oxigéndús levegő beáramlik, és ezzel egyidőben a bent lévő páradús, elhasznált, illetve szennyezett levegő távozik. A fő célja egy jól szabályozott szellőzésnek, hogy a legkisebb energiaveszteséggel távolítsa el a lakótérben felszabaduló szennyező anyagokat.

Rácz László

Hűtési rendszerek, hűtőberendezések

2018. március 10. |  11 819
1 5 (1)

Hűtés akkor jön létre, amikor egy anyagból egy nála alacsonyabb hőmérsékletű közeggel hőt vonunk el. A hidegebb állapot tehát nem más, mint az elvont hőmennyiséggel csökkentett melegebb állapot. Fizikusi szemmel nézve egy anyagnak nem „adhatunk hideget”, csakis hőt vonhatunk el. A hűtőgép olyan műszaki berendezés, mely egy anyagból hőt von el.

Rácz László

Gázvezetékek, gázberendezések

2018. február 2. |  11 912

A gázellátás speciális területe az épületgépészetnek, gyakorlatilag az energiahordozó szállításáról és kémiailag kötött energiájának hasznosításáról van szó. A tüzelőgázok rendkívül tűz- és robbanásveszélyesek, ezért a gázellátórendszerek kialakítását szigorú biztonságtechnikai előírások szabályozzák.

Rácz László

Fűtéstechnika, napenergia-hasznosítás

2018. február 2. |  10 132

Az emberi test külső felületének hőmérséklete 36 °C körül van. Ennek a hőmérsékletnek a tartását a szervezet önmaga próbálja szabályozni. Ha melegünk van, a bőr felületén a pórusok kitágulnak, az erek több vért tudnak a felszín közelébe szállítani, s így több hőt tudunk a környezetünk felé kisugározni. Ha pedig fázunk, akkor fordítva játszódik le a folyamat.

Rácz László

Épületgépészeti csővezetékek szerelése

2017. november 3. |  10 283

A csővezetékek feladata, hogy valamilyen közeget (folyadékot, gázt, gőzt vagy szilárd anyagot) továbbítsanak, illetve vezessenek. A csöveket rendeltetésszerű használatukhoz különböző csővezetéki elemekkel, illetve csőszerelvényekkel építik össze.

Rácz László

Épületgépészeti folyamatok alapelemei

2017. október 3. |  10 416

Az épületgépészet szépsége és felelőssége abban rejlik, hogy minden rendszerben számos egyediség van, nem lehet mindenre ráhúzható sémát adni hozzá. Nem lesz hát haszontalan az alapismeretektől kezdve tanulni arról, hogy mi is az épületgépészet, mi az épületgépészeti berendezés valójában, és hogyan lehet ezeket telepíteni, beüzemelni, üzemeltetni.

EWS (ion)kazánok vizsgálata

2013. augusztus 5. |  35 680

Az alábbiakban az első, lényegét tekintve maradéktalanul publikálható ionkazán-vizsgálat leírása olvasható, amelyből kiderül: az adott ionkazán teljesítményre annyit tud, mint egy bármilyen elektromos fűtés, azaz nem egészen 100%-os hatásfokkal (némi veszteség mindig van) üzemel, vagyis 1 kW elektromos energiából 1 kW hőenergiát állít elő. Viszont használata biztonságos, azaz balesetveszéllyel nem jár, így megtalálhatja helyét a piacon.

Tegyük helyére a csodakazánokat

2013. augusztus 5. |  5215
1 3 (1)

A harangok kongatása, a XIV. évfolyam 4. számban megjelentetett figyelemfelkeltő írás minden ionizációs kazánforgalmazó ellen jogos, és meg kellene tiltani a forgalmazást, amíg a gyártó nem produkál biztonságos terméket, korrekt hatásfok-vizsgálatról mérési jegyzőkönyvet ÉV méréssel, műszaki paraméterekkel, minősítéssel. Ezeket a körülményeket termékenként, gyártónként kell vizsgálni, és ha indokolt, az illetékeseknek esetleg szankcionálni.