Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kéményjavító a háztetőn!

Mester Róbert |  7921

Az égéstermék-elvezetők újra és újra fókuszba kerülnek a VGF szaklapban. Ma Magyarországon és a fővárosban katasztrofális állapotok uralkodnak kéményfronton, az elmúlt években sem javult számottevően a helyzet. A tulajdonosok hozzáállása még mindig nem tudatos, pedig sokszor vannak életveszélyes helyzetben évekig, évtizedekig. Szólnunk kell tehát ismét a kéményekért!

Besavasodott napkollektorok története

Hagyományos fűtést túlméretezni, szolárt alulméretezni kell?

Lantos Tivadar Bokor András |  7914
1 5 (1)

A napkollektoros HMV-rendszereket, esetenként fűtési rásegítéssel, néhány éve még tömegével építették be. Mára a lelkesedés ezen a területen alább hagyott, viszont az elhibázott kivitelezési, tervezési problémák most látnak napvilágot. Az egyik legfontosabb – bármily furcsán is hangzik –, hogy a napkollektoros rendszereket semmiképp sem szabad felülméretezni, inkább alulméretezni kell. Hogy miért? Legújabb igazságügyi szakértői történetünkből kiderül.

Konyhamalac és mosogatógép

Tisztítógépek a konyhatechnológiában

Lantos Tivadar |  7817

Egy modern konyha szerves részeinek tekinthető ma már a konyhamalac, valamint a mosogatógép. A piacon többfajta ilyen eszköz között válogathatunk, a lehetőségeknek elsősorban a pénztárca szab határt, a telepítésüknél azonban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Ivóvíz-higiénia

Az ivóvízhálózatok kialakítása

Lászlófi András |  8370

Mindenki számára természetes, hogy az ivóvíznek az épületek minden kívánt pontján rendelkezésre kell állnia, mindig a legjobb minőségben, a kívánt hőmérsékleten és elegendő mennyiségben az egyes fogyasztási helyeken. Milyen megoldások állnak a szakemberek rendelkezésére ennek biztosítása érdekében? Hogyan lehet összeegyeztetni a jogi és szakmai szabályozások előírásait a mindennapi gyakorlattal, a gazdasági szempontokkal?

Vaillant termékújdonságok

Támogatott cikk |  1131
1 5 (1)

A Vaillant márka magyarországi leányvállalata ebben az évben is számos újdonsággal rukkol elő. Ezek némelyike már az első félév során kereskedelmi forgalomba került, de a tavaszi időszak zárásával több olyan termékkör is megjelent a palettán, amelyek korábban még nem voltak a márka (hazai) termékkínálatának tagjai.

Vízóra- és szennyvízátemelő aknák

Lantos Tivadar |  3190
2 5 (1)

Aknák készülhetnek egyedileg, de a kereskedelemben előre gyártott, műanyag aknák is vásárolhatók. Az utóbbiak lényegesen olcsóbbak és a szabványi előírásoknak biztosan megfelelnek. Azonban nem minden helyre telepíthetők.

A gépész is tehet az épített örökség megóvásáért

Bodnár Tibor |  1077

Egy műemléki épületen gépészeti vagy akár villanyszerelési munkát végezni felelősségteljes és szakszerű hozzáállást igényel. Nézzük, hogyan zajlik épületgépészeti szempontból a kivitelezés egy fokozottan védett munkaterületen. Sokszor szőrszálhasogatásnak, máskor nehezen átlátható bürokratikus rendszernek tűnik a műemlékvédelem. Miért van erre szükség? Hiszen csak megnehezíti, esetleg megdrágíthatja az eljárás a munkát. Sokszor az sem világos, hogy egy műemléki épület felújításának hogyan vágjunk neki.

Épületgépészeti elektromos és szabályozó rendszerek

Rácz László |  2658
1

Az épületgépészeti szakterületen egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megbízhatóság, az élettartam mellett a gazdaságos üzemeltetésre, és az egyes épületgépészeti rendszerek önálló vezérlési, szabályozási megoldásaira.

Zuhanyfolyókák

Áttekintő táblázat

VGF online |  7190

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Folyókák száraz bűzzárral?

A folyókás zuhanytér örök kérdései

Gémes Attila |  9065

A tervezés időszakában megfogalmazott igényeink szerint a víz maradéktalanul eljut a lefolyóig és gyorsan eltűnik rajta keresztül, a csempefugák között bejutó víz sem pang, hanem a lefolyó felé szivárog, belefolyik és nem is áztatja a falat. Ezenkívül szeretnénk, ha a padlófűtés szárító, illetve a lefolyórendszer leszívó hatása következtében sem lenne büdös a fürdőszobában. Ezzel szemben a gyakorlat mást mutat.

Teraszsugárzók

Seidl Gábor |  7055

Számos étterem, kávézó vagy söröző teraszának képéhez hozzátartozik már a fűtés, és ez a trend egyre erősebb. Folyamatosan emelkedik azoknak a vendégeknek a száma, akik hűvösebb napokon is inkább a szabadban ülnek le. Hozzájuk csatlakoznak a dohányzók is, akik a nemdohányzók védelme miatt kerülnek ki a zárt térből. A nyári hangulat és a fűtött dohányzóterületek sok vendéget vonzanak.

Fürdőhenger

Sircz János |  8774

A 20. században a háztartásokban a meleg vizet elsősorban fürdőkályhára helyezett fürdőhengerrel állították elő. Manapság is alkalmazzák olyan helyeken, ahol a vízellátás megoldott, de sem elektromos, sem gázhálózat nincs kiépítve.

Fagyállók a mindennapi gyakorlatban

Lantos Tivadar |  925

A megújulóenergia-rendszerek, mint a hőszivattyús, napkollektoros rendszerek elengedhetetlen tartozékai a minőségi, megbízható hőátadó folyadékok. Alapvetően két fajtáját használják a gyakorlatban, nézzük át röviden, melyek a legfontosabb tudnivalók a használatról.

Segít a szilikon

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  7465

Az 1940-es években elterjedt szilikon az elmúlt évtizedekben töretlen népszerűségnek örvend az építőanyag-kereskedelmi piacon. Nem csoda, hiszen a szintetikus anyag kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, így lehetővé téve sokoldalú felhasználhatóságát.

A főváros gázellátásának fejlődése a századforduló után

Dobai Gábor |  1057

A gázellátás történetét feldolgozó korábbi cikkeinkből kiderült, hogy az egyeduralomra törő villanyvilágításnak legalább 25 éven át ádáz konkurenciaharcot kellett vívnia a gázzal Budapesten. Azonban a villanyvilágításnak nemcsak a fővárosban kellett megküzdenie a gázzal, hanem más európai városokban is.

Konténerhűtőház

Gyakorlati problémák

Lantos Tivadar |  7557

A használt konténerből kialakított hűtőkamra jó megoldás azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak nagy épületeket bérelni hűtési célra. A hőcserélő jegesedése ebben az esetben nagyobb probléma, így a leolvasztást is gyakrabban kell elvégezni. De mi történik akkor, ha a leolvasztási véghőmérsékletet érzékelő szonda elmozdul?

Max. 8 kW hűtőteljesítményű multisplit klíma kültéri egységek

Összehasonlító táblázat

VGF online |  1006

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Mono- vagy multisplit?

Lantos Tivadar |  10 640
1 4 (1)

Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal multisplit klímákat vettünk górcső alá. Ehhez kapcsolódóan nézzünk néhány szempontot a megfelelő készülék kiválasztásához.

Újdonságok, innováció a Lindabtól

Támogatott cikk |  864

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan.

A polivalens rendszerekről

Nagy Ákos |  7807

A polivalencia alapvető jelentése a többértékűség. Ez azt jelenti, hogy egy polivalens géppel tudunk fűteni, hűteni, illetve egyidejűleg fűteni és hűteni.

A szervizelés elmulasztásának hatása

Csizmazia Gábor |  770
1 5 (1)

A hűtő- és klímaberendezéseink nagy része úgy lett tervezve, hogy a maximális élettartam csak akkor várható el tőle, ha a felhasználó végrehajtatja rajta a rendszeres periodikus karbantartásokat, ellenőrzéseket és az ezekhez kapcsolódó szükséges javításokat, alkatrészcseréket.

A távhűtésről

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  7415

Az idei évben igazán korán, már május elején beköszöntött a nyár. Pakisztánban megdőlt a valaha volt legforróbb tavaszi nap: ötven fokot mértek. A meteorológusok az idei évre forró nyarat prognosztizálnak, így hát mind a lakosság, mind a munkáltatók, mind pedig a szolgáltatói szektor részéről fontos kérdéssé vált a hűtési megoldások számbavétele. Hosszú távon azonban bizonyos esetekben a távhűtés sokkal kedvezőbb választás lehet a hagyományos klímatechnológiánál.