Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika

Mono- vagy multisplit?

2018/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  8724 |

Mono- vagy multisplit?

Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal multisplit klímákat vettünk górcső alá. Ehhez kapcsolódóan nézzünk néhány szempontot a megfelelő készülék kiválasztásához.

Legelején tisztázandó

Az első és legfontosabb kérdés, ki fogja egyáltalán kiválasztani gépet? A megrendelő, aki megmondja a típust vagy csak egy dizájnt választ, árkategóriát, illetve – és ez a jobbik verzió –, rábízza az épület hűtését a megfelelő szakemberre? Az utóbbi esetben már felmerülhetnek olyan szakmai kérdések, hogy mono vagy multi gép kell-e az adott feladatra. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Ha csak pusztán az árakat hasonlítjuk össze, ugyanazzal a beltéri egységgel egy multisplit klíma drágább, mint két, három vagy négy különálló gép. Ha multisplit gépet szerelünk fel, majdnem biztos, hogy több csővezetékre lesz szükség. Emiatt a szerelés is drágább lesz, nagyobb a gép, nehezebb elhelyezni, viszont kis helyet foglal, és adott esetben esztétikusabb is.

Multisplit működése

A multisplit klímák működésével egyáltalán nincsenek tisztába a megrendelők, de gyakran még a hétköznapi szerelők sem. Például egy multisplit esetén evidens dolog, ha télen fűtünk a rendszerrel, akkor mindegyik beltéri egység fűtési módban üzemel, mert kétcsöves rendszer esetén nem lehet azt megvalósítani, hogy az egyik beltérit hűtésbe kapcsolom. Sőt, ha fűtünk a rendszerrel, akkor még a kikapcsolt beltéri egység is fog fűteni minimális mértékben. Sőt ha egy kis méretű padlásszobába 4-5 négyzetméteres, akkor ez a probléma még inkább érezhető. Technikailag kivitelezhetetlen, hogy fűtés üzemmódban a nem működő beltéri teljesen kikapcsoljon, bár nem megy a ventilátor, de a hűtőközeget be kell engedni, ezért résnyire (általában 40 pulzus) kinyit az adagoló. Annak érdekében, hogy hűtőközeg-áramlás legyen, ne rakódjon le az olaj stb., ezért a nem működő készülékeket is meg kell járatni.

A multisplit kültéri egységéhez a rendeltetéstől, és a helyiségtől függően többféle beltéri egység csatlakoztatható a megfelelő Btu értékben.

Buktatók, előnyök, hátrányok

A multisplit klímák esetében van még más buktató is, amire a szerelők ritkán figyelmeztetnek. Ha felteszünk, mondjuk, egy 4-es multit – mert éppen az van kéznél –, de csak két beltérivel szeretnénk járatni, az megoldható. De ha ezek közül az egyik beltéri egység elromlik, akkor a másik sem fog tovább működni. A multisplit klímáknál meg van határozva, hogy a kültéri egységet mekkora teljesítményintervallumban kapcsolhatom össze a beltéri egységekkel. Az alsó, illetve a felső teljesítményhatárt megadják a gyári adatoknál. Ezért érdemes Btu-ban számolni, mert az pontosabb eredményt ad. De mi is az a Btu? A British Thermal Unit rövidítése; azt a hőmennyiséget jelöli, amellyel 1 font víz (H2O, legnagyobb sűrűségben) hőmérsékletét 1 °F fokkal növeli. A klímaberendezés hűtési teljesítménye az a képesség, hogy mennyi hőt képes eltávolítani a szobából, rendszerint Btu/h mértékegységgel jelölik. A magasabb Btu-érték azt jelenti, hogy a gép több hőt képes elszállítani. Fontos, hogy a szoba hűtését ellátó klímaberendezés Btu-értéke bőven elég legyen a szoba levegőjének lehűtésére. Hogyan számíthatjuk ki a Btu-értéket? Megbecsülni a következőképpen lehet: Vegyünk alapul egy szobát, ahol 1-2 ember tartózkodik. Számoljuk ki a szoba légtérfogatát: pl. 2,5×3×2,5 m= 18,75 m3. A kapott eredményt osszuk 2-vel; 18,75/2 =9,375, ez megadja a becsült hűtési hőigényt kBtu/h mértékegységben.

Ha a beltéri egységre vonatkozó Btu-értékeket összeadom, és ez az érték benne van a kültéri egység alsó és felső Btu-intervallumában, akkor működni fog a berendezés. Ha épp a határon van az érték, akkor, ha egy beltéri kiesik, leáll az egész rendszer. A multisplit kültéri egységét úgy is tönkre lehet tenni, hogy egy beltérit kikötök az elektromos hálózatból. Ha a kültérinek bármi baja történik és ezáltal megáll a vetilátor, akkor az összes beltéri egység is leáll.

A multisplit készülékek legnagyobb előnye a mérete. Ezenkívül sokkal hosszabb csővezetékeket lehet kialakítani, egy 8-as multit akár 150 méterig lehet csövezni. A monosplit készülékek általában 20-25 méterig csövezhetők, ha speciális a gép, akkor 30 méterig.  

Eső után köpönyeg?

A megrendelők számtalan problémával keresik utólag a szerelőket. Például zajos a klíma vagy nem tudják értelmezni, mit jelent a névlegesen feltüntetett érték, és utólag panaszkodnak. Ha például egy ügyfélnek 30 dB-s klímára van szüksége, akkor el kell neki magyarázni, hogy az mit jelent. A kérdés, hogy mikor 30 dB? Van olyan helyzet, amikor akármelyik berendezés képes ezt az értéket produkálni, főleg ha kikapcsoljuk. Létezik olyan klíma, amely a névleges teljesítményen hozza a 30 dB-s értéket, ennek az ára  800 000–1 000 000 forint körül van. Ha viszont elmagyarázzuk a megrendelőnek, hogy ha este leülünk a szobában TV-t nézni, előtte lehűtöttük a lakást, a klímát levesszük „super quiet” üzemmódra, akkor annak a zaja 28 dB körül van. Ezt már  200 000 forintért is képesek produkálni a készülékek. Sajnos a mostani szerelők olyan szinten leterheltek, hogy az egyik helyszínről rohannak a másikra, nincs idejük, nem foglalkoznak az elméleti kérdésekkel.

Bízzuk szakemberre

A megrendelőknek még a készülék megvásárlása előtt kapcsolatba kell kerülniük a szerelőkkel. ugyanis nem a megrendelőnek kell kiválasztania a készüléket, ő csak az igényeit közli. Fontos, hogy hol lesz a készülék elhelyezve, annak a helyiségnek mi lesz a rendeltetése, dolgozószoba, buli helyiség, tárgyaló stb. Sokszor ránézésre bemondják a 3,5 kW-os készüléket a szerelők, és bár hibás ez a megközelítés, nyilván szerepe van annak, hogy a 3,5 kW-os gép drágább, mint mondjuk a 0,7 kW-os, és jobb üzlet a nagyobbat eladni. Nem azt akarjuk mondani, hogy minden esetben vinni kell magunkkal egy laptopot, és méretezőszoftverrel meghatározni a hőigényeket, hűtésigényeket. Hozzávetőleges értéket viszont meg lehet határozni a nyílászárókból, a helyiség nagyságából, a szigetelésből, a fűtött falfelületekből. Nemcsak a maximális teljesítményre kell figyelni, hanem arra is, hogy minimálisan mit tud a gép. Például április közepén, végén, amikor már melegszik az idő, és a szobában az elviselhetőnél magasabb a hőmérséklet, tud-e olyan kis teljesítménnyel menni a berendezés, hogy éppen jó legyen a belső hőmérséklet? A klíma akkor működik optimálisan, amikor észre sem vesszük, hogy a helyiségben van. Ezt csak képzett szerelő tudja „odavarázsolni”.

A megfelelő hűtést a szerelési munkálatok előtt meg kell tervezni. Figyelembe kell venni a helyiség rendeltetését, méreteit, energetikai paramétereit.

Itt vannak a feketézők

A fekete-klímaszerelés manapság virágkorát éli. A jogszabályok megkerülését néhányan anyagi előnyökké fordítják. Leginkább a klímagázok piacán figyelhető meg a feketekereskedelem fellendülése. Amíg 500-600 forint volt az R410A hűtőközeg kilója, működött akkor is a feketepiac, de nem volt igazán értelme. Ma ott tartunk, hogy 196 000 forint egy palack hűtőközeg. Az amerikai szesztilalom idején is megélénkült a kereslet az alkohol iránt, nincs ez másképp ezen a területen sem. Elhibázott lépés volt így felsrófolni, mesterségesen generálni az árakat, ennek következtében nagy forgalmat bonyolítanak az illegális kereskedők. Hozzá kell tennünk, hogy tisztességes szerelő nem veszi meg az illegálisan forgalmazott klímagázokat, viszont aki feketeszereléssel foglalkozik, az igen. Ha hivatalosan megvesszük a gázt, és hivatalosan be akarjuk tölteni a gépbe, akkor ez majdnem ugyanannyiba kerül a megrendelőnek, mintha venne valamelyik szupermarketben egy olcsó új gépet. Hogy lehet így versenyben maradni? Bizony nehezen.

Nem az a baj a feketeszerelővel, hogy telepít egy berendezést és nem ad róla számlát. Ez az adóhatóságra tartozik. Az már műszaki kérdés, hogy rendkívül olcsón szereli fel a készüléket, így keveset keres rajta, ezért nem tudja olyan minőségben kivitelezni a munkát, mint egy tisztességes szerelő. A szereléshez nincs meg a megfelelő szerszámai sem. Ma egy autót felszerszámozni legalább 3-4 millió forint, csak fúrógépre legalább 1 millió forintot kell költeni.

Nem beszélve arról, hogy egy split klíma átlagos szerelési ideje két fő esetén 4 óra. A szerelési díjak változóak, elmondható, hogy a fővárosban nettó 50 ezer forint alatt nem találunk szerelőt. Ami ebbe beletartozik: 2 méter csőhossz (ennyi lehet összesen), egy faláttörés lyukacsos téglafalon, a kültéri tartókonzolon, valamint a beltéri egység belül, a falon kerül elhelyezésre. Ha betont kell átfúrni, ha több falon keresztül kell átjuttatni a vezetékeket, ha magasan van a gép, állványozni kell, mind-mind plusz költséggel járó feladat. A jó szerelők korrektül beárazzák, és részletezik az elvégzendő feladatokat. A szakszerű kivitelezés elengedhetetlen, hogy a lakásban a hűtés megfelelő legyen. Ezenkívül a karbantartásra kell figyelmet fordítani. A készülékeket évente egyszer, hűtő-fűtő berendezéseket lehetőleg évente kétszer kell a szerelőknek tisztítani.    

Klíma


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó