Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika

A távhűtésről

2018/7-8. lapszám | Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  7384 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A távhűtésről

Az idei évben igazán korán, már május elején beköszöntött a nyár. Pakisztánban megdőlt a valaha volt legforróbb tavaszi nap: ötven fokot mértek. A meteorológusok az idei évre forró nyarat prognosztizálnak, így hát mind a lakosság, mind a munkáltatók, mind pedig a szolgáltatói szektor részéről fontos kérdéssé vált a hűtési megoldások számbavétele. Hosszú távon azonban bizonyos esetekben a távhűtés sokkal kedvezőbb választás lehet a hagyományos klímatechnológiánál.

Orbán Tiborral, a Főtáv műszaki vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a távhűtés hazai és európai megvalósításáról, rentábilis működtetéséről és fejlődési irányairól.

Kezdjük az elején! Mit nevezünk távhűtésnek?
– Ha a melegenergia-szolgáltatás analógiájára nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a hideg energiát megtermelik egy központi helyen (az épületekben „összegyűjtött” felesleges hőt átadják a környezetnek), majd hidegcső-vezetékeken keresztül eljuttatják az épületekbe. Alapvetően és leegyszerűsítve ez a távhűtés. Van azonban egy speciális fajtája, amikor a távhőrendszer meleg energiáját egy nem hagyományos kompresszoros – azaz villamos hajtású – hűtőgép, hanem egy abszorpciós vagy hőmeghajtású hűtőgép meghajtására szolgáltatják.

A távfűtés, hűtés akár egy energiaközpontból is megoldható. Ez az egyik leggazdaságosabb formája a lakások, ipari létesítmények hűtésének, fűtésének.

Ez utóbbi már jelen van Magyarországon is?
– Tiszaújvárosban pontosan ilyen működik. A rendes, normál melegvíz-vezeték viszi a távhőt, ami meghajtja az abszorpciós hűtőberendezést, hogy aztán ellássa az egész rendelőintézetet. Egyébként mi is működtettünk ilyet a csepeli Rákóczi Liget lakóparkban, de ezt a gépet mostanában nem használjuk gazdaságossági okok miatt. Ott jelenleg kétkompresszoros, hagyományos, villamos hajtású géppel végezzük a hűtést a fogyasztóink számára.

A cikk még 11 563 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Távhűtés