Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A távhűtésről

2018/7-8. lapszám | Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  476 |

A távhűtésről

Az idei évben igazán korán, már május elején beköszöntött a nyár. Pakisztánban megdőlt a valaha volt legforróbb tavaszi nap: ötven fokot mértek. A meteorológusok az idei évre forró nyarat prognosztizálnak, így hát mind a lakosság, mind a munkáltatók, mind pedig a szolgáltatói szektor részéről fontos kérdéssé vált a hűtési megoldások számbavétele. Hosszú távon azonban bizonyos esetekben a távhűtés sokkal kedvezőbb választás lehet a hagyományos klímatechnológiánál.

Orbán Tiborral, a Főtáv műszaki vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a távhűtés hazai és európai megvalósításáról, rentábilis működtetéséről és fejlődési irányairól.

Kezdjük az elején! Mit nevezünk távhűtésnek?
– Ha a melegenergia-szolgáltatás analógiájára nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a hideg energiát megtermelik egy központi helyen (az épületekben „összegyűjtött” felesleges hőt átadják a környezetnek), majd hidegcső-vezetékeken keresztül eljuttatják az épületekbe. Alapvetően és leegyszerűsítve ez a távhűtés. Van azonban egy speciális fajtája, amikor a távhőrendszer meleg energiáját egy nem hagyományos kompresszoros – azaz villamos hajtású – hűtőgép, hanem egy abszorpciós vagy hőmeghajtású hűtőgép meghajtására szolgáltatják.

A távfűtés, hűtés akár egy energiaközpontból is megoldható. Ez az egyik leggazdaságosabb formája a lakások, ipari létesítmények hűtésének, fűtésének.

Ez utóbbi már jelen van Magyarországon is?
– Tiszaújvárosban pontosan ilyen működik. A rendes, normál melegvíz-vezeték viszi a távhőt, ami meghajtja az abszorpciós hűtőberendezést, hogy aztán ellássa az egész rendelőintézetet. Egyébként mi is működtettünk ilyet a csepeli Rákóczi Liget lakóparkban, de ezt a gépet mostanában nem használjuk gazdaságossági okok miatt. Ott jelenleg kétkompresszoros, hagyományos, villamos hajtású géppel végezzük a hűtést a fogyasztóink számára.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Távhűtés