Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kéményjavító a háztetőn!

2018/7-8. lapszám | Mester Róbert |  836 |

Kéményjavító a háztetőn!

Az égéstermék-elvezetők újra és újra fókuszba kerülnek a VGF szaklapban. Ma Magyarországon és a fővárosban katasztrofális állapotok uralkodnak kéményfronton, az elmúlt években sem javult számottevően a helyzet. A tulajdonosok hozzáállása még mindig nem tudatos, pedig sokszor vannak életveszélyes helyzetben évekig, évtizedekig. Szólnunk kell tehát ismét a kéményekért!

Iskola, tapasztalat, tudás

A tapasztalatok során a legfontosabb üzenet, amit kéményjavítóként meg kell fogalmaznunk, hogy csak szakember javítsa az égéstermék-elvezetőket. Nem baj, ha valaki gépész, gázszerelő, fűtésszerelő, tanulja ki a kéményes szakmát is, végezze el a szükséges iskolát, legyen meg a megfelelő tapasztalata, legyen tisztában a szabványokkal és utána kezdjen el égéstermék-elvezetőket összeszerelni. Éppen folyamatban van egy olyan elképzelés megvalósítása – és ezért lobbiznak a kollégák – hogy 2019. január 1-jétől már csak szakvizsgával rendelkező szakemberek adhassák át a kéményeket. Akik a szakmában dolgoznak, 1-2 év türelmi időt kapnak majd, hogy megszerezzék a szükséges jogosultságokat a kéményátadáshoz.

Miért van a képzésre szükség? Fontos tudni, hogy Magyarországon szinte nincs két egyforma kémény, így minden egyes égéstermék-elvezető más kihívást tartogat a szakembereknek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kémény