VGF szaklap

Ivóvíz-higiénia

Az ivóvízhálózatok kialakítása

2018. július 9. | Lászlófi András |  257 | |

Ivóvíz-higiénia

Mindenki számára természetes, hogy az ivóvíznek az épületek minden kívánt pontján rendelkezésre kell állnia, mindig a legjobb minőségben, a kívánt hőmérsékleten és elegendő mennyiségben az egyes fogyasztási helyeken. Milyen megoldások állnak a szakemberek rendelkezésére ennek biztosítása érdekében? Hogyan lehet összeegyeztetni a jogi és szakmai szabályozások előírásait a mindennapi gyakorlattal, a gazdasági szempontokkal?

A célok megfogalmazása elengedhetetlen, számos szempontot kell ugyanis figyelembe venni az ivóvízhálózatok tervezésénél és kivitelezésénél. A választás során ivóvíz-minősített csővezetéket, szerelvényeket kell alkalmazni, meg kell felelni az ivóvíz-higiénia jogi (201/2001. Korm. rendelet) és szakmai előírásainak, szabványainak (MSZ EN 806), a zaj- és tűzvédelmi követelményeknek. A vízhálózat legyen energia- és vízfelhasználási szempontból is hatékony. Természetesen a megrendelők konkrét kívánságait is figyelembe kell venni a tervezés vagy kivitelezés során.

A problémát gyakran azt jelenti, hogy a „három kívánság” egyszerre nem teljesíthető, mert részben ellentmondanak egymásnak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

VízellátásVízkezelésVíztisztítás