Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

GázellátásSzakmatörténet

A főváros gázellátásának fejlődése a századforduló után

2018/7-8. lapszám | Dobai Gábor |  1069 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A főváros gázellátásának fejlődése a századforduló után

A gázellátás történetét feldolgozó korábbi cikkeinkből kiderült, hogy az egyeduralomra törő villanyvilágításnak legalább 25 éven át ádáz konkurenciaharcot kellett vívnia a gázzal Budapesten. Azonban a villanyvilágításnak nemcsak a fővárosban kellett megküzdenie a gázzal, hanem más európai városokban is.

Ma már csak egyféle gázt használunk – földgázt, és azt sem világításra –, a múltban azonban a rendelkezésre álló alapanyagoktól, helyi adottságoktól, felhasználói igényektől függően, az egyeduralkodó városi gáz kiváltására több más, de szintén mesterségesen előállított gázféleséggel próbálkoztak Európában. (Az európai gázhasználat fejlődése más utat járt be, mint az amerikai.) A gázkészülékgyártás iparkodott olyan berendezéseket és világítórendszereket előállítani –elsősorban Németországban –, amelyek fölvehették a versenyt az ívfénnyel vagy a szénszálas izzólámpával. De milyen gázféleségekkel dolgozott a gázipar anno?

A cikk még 15 898 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FöldgázTörténelem