Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakoktatás

Épületgépészeti elektromos és szabályozó rendszerek

2018/7-8. lapszám | Rácz László |  2657 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Épületgépészeti elektromos és szabályozó rendszerek

Az épületgépészeti szakterületen egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megbízhatóság, az élettartam mellett a gazdaságos üzemeltetésre, és az egyes épületgépészeti rendszerek önálló vezérlési, szabályozási megoldásaira.

A telepítés során nagyobb rendszereknél ma már természetes a számítógépes hálózat kiépítése, amely teljesen más szakma, de az automatikus épületgépészeti rendszereket kivitelező szakembernek legalább alapjaiban ismernie kell az elektronika, az épületfelügyelet és a távszabályozás elemeit, azok érzékelő elemeinek elhelyezését, beépítését.
Az épületgépészeti kapcsolások és működési rendszerelvek variációs lehetőségei szinte kimeríthetetlenek, ugyanis szinte nincs két egyforma rendszer. Mindig valami helyi körülményekből fakadó eltérés, a sokféle műszaki kialakítás indokolja, hogy ne egy sablon szerint járjon el a tervező és a kivitelező. Ez az eltérés hordozza magában a szakma szépségét is.
A fejlődés olyan gyors, hogy az automatizálással foglalkozó szakemberek a változásokat nehezen tudják követni. A képzés és a jegyzet tartalmi összeállítása is nehéz, mert a tanított anyag gyorsan elavul.

A cikk még 21 627 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szakoktatás

Kapcsolódó