Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészeti elektromos és szabályozó rendszerek

2018/7-8. lapszám | Rácz László |  1063 |

Épületgépészeti elektromos és szabályozó rendszerek

Az épületgépészeti szakterületen egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megbízhatóság, az élettartam mellett a gazdaságos üzemeltetésre, és az egyes épületgépészeti rendszerek önálló vezérlési, szabályozási megoldásaira.

A telepítés során nagyobb rendszereknél ma már természetes a számítógépes hálózat kiépítése, amely teljesen más szakma, de az automatikus épületgépészeti rendszereket kivitelező szakembernek legalább alapjaiban ismernie kell az elektronika, az épületfelügyelet és a távszabályozás elemeit, azok érzékelő elemeinek elhelyezését, beépítését.
Az épületgépészeti kapcsolások és működési rendszerelvek variációs lehetőségei szinte kimeríthetetlenek, ugyanis szinte nincs két egyforma rendszer. Mindig valami helyi körülményekből fakadó eltérés, a sokféle műszaki kialakítás indokolja, hogy ne egy sablon szerint járjon el a tervező és a kivitelező. Ez az eltérés hordozza magában a szakma szépségét is.
A fejlődés olyan gyors, hogy az automatizálással foglalkozó szakemberek a változásokat nehezen tudják követni. A képzés és a jegyzet tartalmi összeállítása is nehéz, mert a tanított anyag gyorsan elavul.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szakoktatás

Kapcsolódó