Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtési rendszerek, hűtőberendezések

2018/3. lapszám | Rácz László |  3138 |

Hűtési rendszerek, hűtőberendezések

Hűtés akkor jön létre, amikor egy anyagból egy nála alacsonyabb hőmérsékletű közeggel hőt vonunk el. A hidegebb állapot tehát nem más, mint az elvont hőmennyiséggel csökkentett melegebb állapot. Fizikusi szemmel nézve egy anyagnak nem „adhatunk hideget”, csakis hőt vonhatunk el. A hűtőgép olyan műszaki berendezés, mely egy anyagból hőt von el.

A hő természetes úton a magasabb hőmérsékletű helytől az alacsonyabb hőmérsékletű helyre áramlik. A hűtés ezen áramlási irány megfordítása, mely energiabefektetést igényel. Ezen befektetett energia lehet hő (abszorpciós hűtőgépek) vagy munka (kompresszoros hűtőgépek), de közvetlenül elektromos energiával is meg lehet valósítani hűtést. Általában szükség van hűtőközegre, amely az alacsonyabb helyről elpárolgás során felveszi a szállítandó hőmennyiséget, majd a magasabb hőmérsékletű helyen kondenzálódik, és leadja azt.

A hűtőközeg alacsony hőmérsékleten párolgó folyadék. Napjainkban a fejlesztők figyelme elsősorban arra irányul, hogy az egyébként hűtőtechnikai szempontból jól bevált hűtőközegek helyett, amelyek környezetvédelmi szempontból károsak, megfelelő, hosszú távon is alkalmas helyettesítőket találjanak. Ezek a 4. generációs hűtőközegek a HFO-k (Hidrofluoroolefinek). Alacsony GWP-jű alternatívák, melyek csökkentik a környezetterhelést, miközben használatukkal energiamegtakarítás érhető el. Példaként érdemes megemlíteni az R-1234ze jelű új hűtőközeget, mely folyadékhűtőkhöz, hőszivattyúkhoz használható.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szakoktatás

Kapcsolódó