Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kéményseprők a szakmáról

Lantos Tivadar |  9814

A kéményseprő szakma és általában a kéményseprés a tavalyi évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Pro és kontra hallottunk érveket a kötelező lakossági kéményellenőrzések megszüntetéséről. Tagadhatatlan, hogy a kémények állapota Magyarországon egyre rosszabb, ennek fényében kérdeztük a kéményseprőket, hogy az égéstermék-elvezetőket illetően mi várható a közeljövőben.

Kötelező a felelősségbiztosítás!

Czire Attila |  8661

Egyik kedves olvasónk vetette fel a kérdést, hogy kár esetén milyen arányban oszlik meg egy adott beruházás szereplői (szakemberei) között a pénzügyi felelősség. Előfordulhat ugyanis, hogy a tervezési hiba miatt keletkező kár nagyságrendekkel meghaladja a tervezési díjat, de ha például ezt a hibát sem a műszaki ellenőr, sem a kivitelező nem vette észre és/vagy nem jelezte a tervezőnek, akkor nem túl szerencsés kizárólag az ő pénzügyi felelősségét megállapítani.

Ami a füstcsövön kifér

Avagy a szilárdtüzelés anomáliái

Lantos Tivadar |  2323

A fatüzelés nemcsak a látványkandallók, míves cserépkályhák eseti fűtési módja, hanem hazánk bizonyos vidékekein jelenleg az egyetlen alternatíva is. A kályhák, szilárdtüzelésű kazánok helyes használatát viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Átfogó szemlélet az épülettervezésben

Kulcsár István |  1117

A „BIM” (Building Information Modeling) mint projektvezetési szemlélet már több évtizede együtt fejlődik az informatikával. Ahogy a számítógépes eszközök fejlődnek, és egyre jobban beépülnek a mindennapjainkba, a gondolkodásmódunkba, egyre több ötletet és lehetőséget is teremtenek számunkra, hogy segítségükkel hatékonyabban és egyszerűbben végezhessük a munkánkat.

A Mátyás-templom épületgépészeti helyreállítása

Takács Gyula |  2873

A Budavári Nagyboldogasszony Templom, közismert nevén Mátyás-templom a 13. század közepén épült, majd többször átépítették, bővítették. A 16. század közepétől kezdődően állapota egyre romlott, különösen Buda eleste (1541) után. A 18. században tűzvész, majd villám pusztította, és a 19. századra igen rossz állapotba került, ezért elhatározták a felújítását. Az 1874–1896 között zajló átépítést Schulek Frigyes vezette, ekkor nyerte el a templom mai, neogótikus alakját.

Gázkészülék-fejlesztések a BIASI-nál

Támogatott cikk |  877

A BSG-Hungária Kft. olasz anyavállalata a BSG Caldaie a Gas S.p.A. Észak-Olaszországban székelő kazángyár közel 70 éve gyárt és fejleszt kazánokat és hőcserélő rendszereket háztartási és ipari kazánokhoz (nem összekeverendő a 2012-ben megszűnt BIASI S.p.A. öntödével).

Ki Magyarország legjobb fűtésszerelője

2017-ben a Bosch éves megmérettetése alapján eldőlt

Támogatott cikk |  1500
1 5 (1)

A Bosch termotechnika üzletága immáron harmadik alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára Magyarországon. Több mint 1000 szerelő szállt ringbe a megtisztelő címért, sőt, ez alkalommal, a versennyel egy időben a tanulók számára külön megmérettetést rendeztek. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szerelője egy szervizautó boldog tulajdonosa lehetett. A döntő a Bosch budapesti székházában zajlott.

Gázvezetékek, gázberendezések

Rácz László |  11 907

A gázellátás speciális területe az épületgépészetnek, gyakorlatilag az energiahordozó szállításáról és kémiailag kötött energiájának hasznosításáról van szó. A tüzelőgázok rendkívül tűz- és robbanásveszélyesek, ezért a gázellátórendszerek kialakítását szigorú biztonságtechnikai előírások szabályozzák.

Emlékek mentén

Dr. Chappon Miklós |  7854

Az épületgépészeti szakma múltja csupa meglepetés. Eleink míves, kimunkált, ötletes, olykor talán megmosolyogtató tárgyai a jövő szakembereinek és felhasználóinak is üzennek. Ezt az üzenetet őrzi és adja tovább az Épületgépészeti Múzeum, amelynek két tárgyát mutatjuk be most.

Minden, amit a bioetanol kandallókról tudni érdemes

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  15 346

A 21. századi belsőépítészet egyik egyre népszerűbb elemét a kandallók jelentik. Nem mindenki teheti meg azonban, hogy a klasszikus darabokat építse be otthonába, mégsem tudnak elszakadni a gondolattól és attól a hangulattól, hogy lobogó láng előtt egy karosszékben ülve olvassák kedvenc könyvüket. Nem is kell azonban lemondaniuk az illúzióról: a bioetanol kandallók nemcsak látványában helyettesítik a hagyományos változatokat, hanem hőleadó képességükben is. De mik is a biokandallók, hogyan működnek, mekkora hőt termelnek és valóban biztonságosak-e? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakértők segítségével.

Épületgépész műszaki értékesítő lettem

Szilágyi László Szilágyi László |  1606

Mi lehet őszintébb ismérve egy tanfolyamnak, mint a részt vevő hallgatók véleménye? A VGF Képzési Központ új tanfolyama kifejezetten olyan épületgépészeti üzletben dolgozó vagy dolgozni akaró munkavállalóknak segít, akik nem rendelkeznek kellő szakmai alapismerettel, mert korábban más területen dolgoztak és tanulmányaikat más szakágakon folytatták.

Szénalapú gázgyártás Magyarországon II.

Dobai Gábor |  1983

Láttuk, hogy a kőszén száraz lepárlásával nyert városi gáz előállításának technológiáját hamar megismerték Magyarországon. A XIX. század második felében a gázvilágítás térhódításával a külföldi tőke – mint az ipar más területein is – nagymértékben részesedett a főleg fűtési és világítási célokat szolgáló városi gázgyártásban (a vegyipar egyaránt használt földgázt és szénből fejlesztett gázt is), majd a villamosenergia-termelésben.

Égéstermék-elvezetők gáztömörség-vizsgálata

Lantos Tivadar |  2547
1 4 (1)

A tüzelőberendezések biztonságos és szakszerű üzemeltetéséhez elengedhetetlen az égéstermék-elvezetők tömörségi mérése. Lapunk annak járt utána, hogyan zajlik a vizsgálat, és az égéstermék-elvezetőknek milyen, szabványban előírt értékeknek kell megfelelni.

CO-érzékelők

Áttekintő táblázat

VGF online |  9013

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

CO-vészjelzők összehasonlítása

Lantos Tivadar |  9691

A piacon egyre kevesebb márkájú, típusú szén-monoxid-vészjelzőt kapni. Tapasztalatunk, hogy a legtöbb gyártó, forgalmazó megszüntette a termékek értékesítését, illetve a CO-gázon túl más gázok érzékelésére képes berendezéseket árusít inkább. Hazánkban még mindig nagy számban vannak nyílt égésterű tüzelőberendezések, melyek mellé elengedhetetlen a szén-monoxid-vészjelző készülék.

A villanyszerelésről gépészeknek

Rátai Attila |  9327

Gyakran találkozunk olyan épületgépészeti kivitelezőkkel, akik villanyszerelést is végeznek – villanyszerelői végzettség nélkül. Most azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki villanyszerelői tevékenységet végezzen, illetve milyen dokumentumokkal kell rendelkezni a munka elvégzése után.

Láttál már valaha AA minősítésű épületet?

Lantos Tivadar |  1465

Különleges szerencse, ha igen. A mai jogszabályi háttér miatt szinte lehetetlen egy modern, korszerű lakást AA minősítésűre tanúsítani az erre alkalmas szoftverek segítségével. Pár napos munkát, egyedi számítást figyelembe véve lehet csak kipréselni a legjobb kategóriát. Több tanúsító is felhívta a figyelmünket a nehézségekre, ennek fényében tekintjük át az energetikai tanúsítások rendszerét, valamint az idei évben várható szigorításokat.

Gépi szellőztetés vagy ablaknyitás?

Lantos Tivadar |  6728

A lakások légellátása, lélegzése a legutolsó dolog, melyre az építtetők zöme gondol. Pedig a komfort egyik jelentős tényezője kellene, hogy legyen, hiszen az ingatlanban élők életminőségét alapvetően befolyásolja a megfelelő friss levegő. Arra vonatkozóan, hogy milyen jelentősége van a jól tervezett gépi szellőztetésnek, saját méréseket végeztünk.

Kb. 3 kW-os fűtőteljesítményű split klímák

Összehasonlító táblázat

VGF online |  856

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adat-lapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Társasházi pörköltszag

Avagy a szellőzőrendszer fontossága

Lantos Tivadar Bokor András |  10 933
1 4 (1)

A régi társasházakban az elavult (gravitációs) szellőztetőrendszerek egyre több problémát okoznak. Átalakításuk, korszerűsítésük az atmoszferikus gázbojlerek jelenléte miatt nehézkes. Évtizedek óta tisztítatlanok, így egészségügyi kockázatot is rejtenek, sőt, a kellemetlen ételszagok átterjedéséért is felelősek lehetnek. Mi lehet a megoldás? Erre keressük a választ tanulságos történetünkben, az épületgépész szakma patológusával, Bokor András igazságügyi szakértővel.

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában

Pintér Róbert |  2523
4 5 (4)

A rézcső előnyös tulajdonságainak köszönhetően a hűtőrendszerek elengedhetetlen anyaga. Hosszú élettartamú, a cső és a kötések egyaránt jól viselik az egészen alacsony (cseppfolyósított gázok esetén –‍200 °C) és a magas hőmérsékleteket (szolárrendszereknél +200 °C körül).

A hűtőkompresszorok olajozása

Csizmazia Gábor |  10 791

Hűtőrendszereinkben a jelen lévő olajnak hármas feladatot kell ellátnia, úgymint kenés, tömítés és hűtés. A kenési feladat egyértelmű, hiszen a csapágyaknál, hajtókaroknál és a hengerfalakon jelentkező súrlódást valamivel csökkenteni kell, viszont a tömítési feladat már nem ennyire egyértelmű.

Az épületgépészet ünnepe

Magyar Épületgépészek Napja 2017

Támogatott cikk |  7399

Tavaly év végén is széles körű aktivitásra sarkallotta az épületgépészeti szakmát a Magyar Épületgépészek Napja. A színvonalas rendezvények, események között csemegézve ki-ki megtalálhatta a számára leginkább vonzó programot.