Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában

2018/1-2. lapszám | Pintér Róbert |  2016 |

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában

A rézcső előnyös tulajdonságainak köszönhetően a hűtőrendszerek elengedhetetlen anyaga. Hosszú élettartamú, a cső és a kötések egyaránt jól viselik az egészen alacsony (cseppfolyósított gázok esetén –‍200 °C) és a magas hőmérsékleteket (szolárrendszereknél +200 °C körül).

Szabványok ismeretében

A klímatechnikában rendkívül fontos, hogy a réz antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. Az egyre szélesebb körben folyó kutatások rendre igazolják, hogy a réz kevesebb mint 90 percen belül elpusztítja még a legveszélyesebb kórokozókat is, míg a kontrollanyagokon, például a rozsdamentes acélon a csökkenés nem észlelhető. Egy hűtőkör szinte minden pontján találunk rézcsöveket. Az elpárologtató és a kondenzátor hőcserélőiben és összekötő vezetékeinek belső felületén barázdált rézcsövet, az expanziós szelepekben kapilláris csöveket, valamint csővezetékrendszerekben ún. „klímacsövet” alkalmazhatunk.

1. kép: A rézcsövek a hűtőkörök elengedhetetlen tartozékai, melyek nemcsak a berendezésekben található meg, hanem a hűtőkör elemeit is összeköti egymással.

A cikk még 11 660 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KlímaRéz