Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában

2018/1-2. lapszám | Pintér Róbert |  1452 |

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában

A rézcső előnyös tulajdonságainak köszönhetően a hűtőrendszerek elengedhetetlen anyaga. Hosszú élettartamú, a cső és a kötések egyaránt jól viselik az egészen alacsony (cseppfolyósított gázok esetén –‍200 °C) és a magas hőmérsékleteket (szolárrendszereknél +200 °C körül).

Szabványok ismeretében

A klímatechnikában rendkívül fontos, hogy a réz antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. Az egyre szélesebb körben folyó kutatások rendre igazolják, hogy a réz kevesebb mint 90 percen belül elpusztítja még a legveszélyesebb kórokozókat is, míg a kontrollanyagokon, például a rozsdamentes acélon a csökkenés nem észlelhető. Egy hűtőkör szinte minden pontján találunk rézcsöveket. Az elpárologtató és a kondenzátor hőcserélőiben és összekötő vezetékeinek belső felületén barázdált rézcsövet, az expanziós szelepekben kapilláris csöveket, valamint csővezetékrendszerekben ún. „klímacsövet” alkalmazhatunk.

1. kép: A rézcsövek a hűtőkörök elengedhetetlen tartozékai, melyek nemcsak a berendezésekben található meg, hanem a hűtőkör elemeit is összeköti egymással.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KlímaRéz