Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Pintér Róbert

 529 | |

Pintér Róbert cikkei

Pintér Róbert

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában

2018. február 2. |  1455
1 5 (1)

A rézcső előnyös tulajdonságainak köszönhetően a hűtőrendszerek elengedhetetlen anyaga. Hosszú élettartamú, a cső és a kötések egyaránt jól viselik az egészen alacsony (cseppfolyósított gázok esetén –‍200 °C) és a magas hőmérsékleteket (szolárrendszereknél +200 °C körül).

Pintér Róbert

A réztermékgyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét

2016. június 8. |  1993

A réz és ötvözetei a ’90-es évek elején „újra felfedezett” termékként jelentek meg a hazai építőipari piacon. A II. világháború előtt szerelt épületgépészeti csövek, vagy tető-, homlokzatfedések, rézcsatornák a mai napig üzemelnek, hirdetvén az anyag hosszú élettartamát, azonban a tervgazdaság ideje alatt a réz, mint stratégiai anyag alkalmazása az építőiparban korlátozva volt.

A rézcsövek kötéstechnikája

2008. szeptember 2. |  15 202
1

A rézcsövek kötései lehetnek oldható és nem oldható kötések. Oldható kötéseknél a csövek szétválaszthatók és újraköthetők, akkor alkalmazzuk, ha egy későbbi időpontban a kötést várhatóan oldani kell, mint például szivattyúk, csaptelepek vagy hőcserélők tervezett karbantartására, javítására gondolva. Oldhatatlan kötést alkalmazunk, ha későbbi oldás nem várható.

A legionella megelőzése

2007. január 30. |  4044

Ez a kórokozó ismét a közérdeklődés középpontjába került, nem utolsósorban a médiában megjelenő riportoknak köszönhetően, amelyek arról tudósítanak, hogy középületeket kellett időlegesen lezárni a legionella okozta megbetegedések és halálesetek miatt. Az épületgépészek számára mindez új kihívást jelent, egyúttal azonban lehetőség is a magasabb hozzáadott érték megteremtésére. A DVGW (Német Gáz- és Vízügyi Egyesület) W 551-es munkalapja "Vízmelegítők és vízvezetékek; műszaki intézkedések a legionella baktériumok szaporodásának csökkentésére; ivóvíz-berendezések tervezése, létesítése, üzemeltetése és felújítása" (2004. április) címmel aktualizált formában foglalja össze az eddigi W 551-es és W 552-es munkalapok 1993. márciusa és 1996. áprilisa között megjelent kiadásait. Az alábbiakban a fenti munkalapon túlmenően bemutatatásra kerülnek mindazon tudnivalók, amelyek a legionella baktériummal és a fertőzés megelőzésével kapcsolatosak, s amelyek a tervező és az ügyfél szempontjából lényegesek.

Réz, az építőipar „nemes” fémje

2012. december 11. |  2829

A réz az emberiség által elsőként felfedezett fémek közé tartozik, használata kb. 10 000 éves múltra tekint vissza. Rendelkezésre álló mennyisége, egyszerű megmunkálhatósága és tartóssága miatt évezredeken keresztül a kézműipar, művészeti tárgyak, háztartási és harci eszközök kedvelt alapanyagaként alkalmazták.