Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2008. szeptember

Hőszivattyúk nyitott kútpáras hőnyeréssel

Tóth István |  6558
1 5 (1)

Magyarország vizekben gazdag terület, ez az adottság arra indítja az építtetőket, hogy tervezett hőszivattyújuk hőbeszerzését ilyen felszíni, felszín közeli vízkészletből oldják meg. Nem városias környezetben akár egy régi ásott kút formájában, akár tó, patak formájában ezek a vizek sokszor elérhető közelségben vannak. Cikkemben a felszín közeli vízbázisok tipikus hőhasznosítási módjával, a kútpáras kialakításról szólok.

Újítsunk hozott anyagból

Meyer József |  2758

A tágulási tartályok örökzöld témaként kelletik magukat a színes gyártmányismertetők lapjain. Kiválasztásukról, a számítás mikéntjéről - fűtési, hűtési, vízellátási rendszerekbe történő illesztésükről - éppen elég írást olvashattunk már. Egyáltalán van még olyan felhasználásuk, amiben valami újat mutathatunk? Aligha. Vagy talán mégis? A meglévő ismereteink és a gyártmányok számbavételével, esetleges módosításukkal legalább még egy alkalmazásukban kezdeményezhetünk valamit. Ez pedig a melegvízellátás üzembiztonsága.

Környezettudatos vízkezelés

Fischer Tamás |  2659

Hazánkban 2008-ban meghirdették a „Vizek éve” kampánysorozatot, melynek fő célja, hogy felhívja az emberek figyelmét Magyarország egyik legnagyobb természeti kincsére, a vízre. A szlogen, miszerint „vízben jók vagyunk” tetszetős, ám megismerve a kampány főbb irányait, láthatjuk, hogy az elsősorban a turizmus szempontjaiból a fürdővizek népszerűsítéséről szól. Holott a szlogen ennél többet is mond: ivóvizeink, természetesen ásványvizeink minősége is kiemelkedő Európában.

Alumínium radiátorok alkalmazása

Halasi László |  6612
2 5 (1)

A magasabb minőségi kategória alkalmazásának gondolata előtt érdemesnek tartom, hogy álljunk meg és elmélkedjünk néhány kevésbé „műszakiasnak” tűnő kérdésről. A használó, azaz a vevő, a fogyasztó, valamint a szolgáltatást nyújtó szakemberek közös öröme, ha hosszú távon büszkék lehetünk magunkra, hogy jól választottunk, jót ajánlottunk. Ehhez szeretnék egy kis szakmai adalékkal szolgálni mindannyiunk számára.

Korrupció az üzletben

TB |  2391

A Transparency International 2008-ban megjelentetett egy tanulmányt, amelynek beszédes címe a „Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban”. A kutatásban a 2006-2007-ben a sajtóban megjelent esetek mellett mélyinterjúkat is készítettek. Ezek alanyai: 20 fő az üzleti szektorból (80% nemzetközi nagyvállalat vezetője, 20% kis- és középvállalat vezetője), 8 fő az állami szektorból és 2 fő szakértő volt. Az alábbiakban az interjúalanyok tapasztalataiból, véleményéből szemezgetünk.

Legdrágább kincsünk a víz

 5100
1 4 (1)

Manapság mindennapi életünkben pótolhatatlan mennyiségű ivóvizet pazarolunk el, ráadásul olyan vizet, melynek előkészítése és a háztartásba juttatása rendkívül költséges. Gondoljunk mindannyiunk, gyerekeink jövőjére és környezetére, gyűjtsük az esővizet, és máris a fenntartható fejlődés érdekében cselekszünk.

A víz nélküli pissoir-rendszer

László Csaba |  2355

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezettudatos életmódra, ennek egyik fontos eleme a vízzel való takarékosság, hiszen földünkön folyamatosan csökken az értékes ivóvízkészlet.

Az EPH-hálózatok telepítésének néhány vetülete

Horogh Gyula |  6576
1 4 (1)

Egy korábbi számban (VGF, 2006/7.) az áll: az EPH - Egyenpotenciálra hozó vezetékrendszer; az a vezetékrendszer, amely a védővezetőt igénylő érintésvédelemmel ellátott gázfogyasztó készülékek testét, a házi fémhálózatokat, valamint az önállóan is számottevően földelt fémtárgyakat - közvetlenül vagy közvetve - villamosan hatásosan összeköti.

Távfűtés biomasszára alapozva

Dr. Barcsik József |  3722

Az egyik szakmai kirándulás keretében a Hartbergben megépült biomassza tüzelésű erőművet látogatták meg az érdeklődő szakemberek. A település Ausztriában Szombathelytől „átellenben” 30-40 km-re található, amely a tengerszint felett 365 m magasságban helyezkedik el. A kisváros területe 21,53 km2. A települést 437 ha erdő övezi, mely a jó levegőt biztosítja az ott élő 6547 lakosnak.

Felsőkategóriás nemesacél mosogatóközpontok

Ebergényiné D. Anikó |  2151

Különleges egyedi elemek, méretre gyártás, szokatlan egyedi medencék, nemesacél munkafelület környezetének szabadon tervezhető megoldása – ma már semmi sem lehetetlen. A funkcionális elemek és tartozékok mindenkor az adott dizájnnal vannak összhangban. Az egyedi tervezésű , különleges geometriájú (pl. él törések és lekerekítések) szigetmegoldásoktól a méretre készülő , tisztán rozsdamentes acél vagy fával kombinált élű munkafelületig . A korszerű termékek elsődleges jellemzője a legnagyobb mérvű alakítási szabadság a konyha világában, az előkészítéshez, főzéshez, mosogatáshoz szükséges munkafelületek megtervezésében.

A guadalajarai gázrobbanás

 3720

A robbanás Guadalajara (Mexikó) egyik legsűrűbben lakott negyedében történt 1992. április 22-én. Húsz épülettömb sérült meg, a becslések szerint mintegy 300 halott és 1120 sérült a tragédia egyenlege. A balesetet a csatornarendszerben felgyülemlett gáz berobbanása okozta, aminek következtében nyolc kilométernyi utca és négy keresztutca robbant fel a szegények lakta Reforma negyedben, ahol az épületek túlnyomó része eleve veszélyes állapotban volt. A hatóságok nem tettek semmilyen megelőző intézkedést, még akkor sem, amikor már tisztában voltak a helyzet súlyosságával

Síkkollektorok áttekintő táblázata

 2858

Síkkollektorok áttekintő táblázata cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Vákuumcsöves kollektorok áttekintő táblázata

 2511

Vákuumcsöves kollektorok áttekintő táblázata cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kazánvezérlő elektronika

Aranyosi Miklós |  7962
1 5 (1)

A gázkészülékek üzemeltetése veszélyes üzem, mely veszélyek a megfelelő rendszerek használatával és az érvényben lévő óvintézkedések és előírások betartásával minimálisra csökkenthetők. Ezen rendszerek - kazánvezérlő elektronikák, „panelek” - funkcióinak ismertetését kívánjuk elvégezni.

Rézcsövek az épületgépészetben

 2335
2 4.5 (2)

Rézcsövek az épületgépészetben cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A rézcsövek kötéstechnikája

Pintér Róbert |  15 403
1

A rézcsövek kötései lehetnek oldható és nem oldható kötések. Oldható kötéseknél a csövek szétválaszthatók és újraköthetők, akkor alkalmazzuk, ha egy későbbi időpontban a kötést várhatóan oldani kell, mint például szivattyúk, csaptelepek vagy hőcserélők tervezett karbantartására, javítására gondolva. Oldhatatlan kötést alkalmazunk, ha későbbi oldás nem várható.

Használjunk megújuló energiát! De melyiket?

 4362

A megújuló energiák nagy része ugyan teljesen környezetbarát, helyettesítő képességük azonban térben és időben korlátozott. Nem létesíthető mindenütt szél-, vagy vízerőmű, a nap pedig általában nem akkor, és nem ott „szolgáltat” megfelelő intenzitással, amikor és ahol szükség lenne rá. Mi több, ezen megújuló energiák – mivel közvetlenül energia (mozgási, hő) formájában vannak jelen – általában tárolásra szorulnak, ugyanis a rendelkezésre állás, és a felhasználás ideje és helye nem esik egybe. Az energiát pedig csak rövid ideig tudjuk komolyabb veszteségek nélkül tárolni és szállítani.