Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A víz nélküli pissoir-rendszer

2008/9. lapszám | László Csaba |  2995 |

Figylem! Ez a cikk 16 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezettudatos életmódra, ennek egyik fontos eleme a vízzel való takarékosság, hiszen földünkön folyamatosan csökken az értékes ivóvízkészlet.

Már a közeljövőben is fontos a víztakarékos rendszerek elterjedése a világon, így Magyarországon is. Európában már szinte mindenhol találkozhatunk olyan speciális szaniter termékekkel, amelyek használatuk során nem fogyasztanak vizet. Ezt az irányvonalat képviseli a svájciak által 12 éve kifejlesztett víz nélküli pissoir-rendszer is, amely azóta töretlenül tör előre. A világszabadalommal rendelkező pissoir legfeltűnőbb ismertetőjele, hogy nem használ vizet, áramot és zárófolyadékot az öblítéshez, sem pedig vegyszert a takarításhoz. Hogy is lehet ez?

Szabadalom

A csésze anyaga magas minőségű, strapabíró fröccsöntött polikarbonát keverék, mely egy speciálisan az autógyártásban használt magasnyomású préseljárással készül. Ez az anyag rendkívül stabil, ellenáll a törésnek és repedésnek, ezáltal biztosítja a pissoir vandálbiztos, hosszú élettartamát. Súlya mindössze 5,2 kg, így gyorsan és egyszerűen szerelhető, ráadásul nem igényel vízbekötést sem, amely lényegesen csökkenti költségeinket. Nincs vízvezeték karbantartási költség, és szenzort sem kell felszerelnünk. A csésze belső kiképzése a magas nyomású préshatásnak köszönhetően pórusmentes, és vízlepergető hatású, mely megakadályozza a lerakódást és a szagképződést. Speciális és esztétikus formája lehetővé teszi, hogy a beleömlő folyadék ne spricceljen szét, és ne kerüljön a padozatra, hanem közvetlenül a lefolyóba távozzon.

A rendszer lelke a szifon (szagelzáró betét hidrosztatikus felhajtó testtel), amely biztosítja a folyamatos és üzembiztos működést költséges zárófolyadék nélkül, és megakadályozza a szagképződést (A). Ezt helyezzük be a pissoir erre a célra kialakított nyílásába. A vizelet bejut a szifon belsejébe (B), majd amikor eléri a túlfolyók magasságát, a nyílásokon át a túlfolyótérbe (C), onnan pedig a csatornába jut. A szifon beömlőnyílását a felhajtótest (D) zárja be. A rugalmas tömítő ajak (E) a szagokat a zár alatt tartja (1. ábra.).

A termék tisztítása könnyű, hiszen a cég olyan tisztítószert fejlesztett ki, amely nem minősül vegyszernek, PH-semleges és 100%-ban lebomló. Ez a szer közömbösíti a kellemetlen illatokat, és eltávolítja a baktériumokat és az egyéb lerakódásokat, valamint késlelteti az újraszennyeződést. Naponta egyszeri tisztítás is elegendő. Ezek a szerek más szaniter termékek tisztítására is alkalmasak.

Megtérülés

A pissoir-ok használata révén jelentős vízmegtakarítást érhetünk el, hiszen egyszeri öblítéssel átlagosan 2-4 l vizet használunk el. Csak két darab pissoir-ral számolva egy étteremben évente átlagosan közel 200 000 l vizet takaríthatunk meg. Ennek köszönhetően a terméket különösen a nagy forgalmú helyes és használják előszeretettel Nyugat-Európában és most már Magyarországon is. A meglévő pissoir-ok lecserélése sem jelenthet különösebb anyagi terhet, mivel a befektetés akár kevesebb, mint egy éven belül megtérülhet. A pissoir tetején opcionálisan megtalálható, szintén levédett figyelemfelkeltő reklámfelület üzemeltetése tovább gyorsíthatja a készülék megtérülési idejét.

A termékcsalád egyedi tulajdonsága a pissoir felületébe beépített 227x116 mm-es információs és reklámfelület. Ez a világújdonságnak számító marketingcsatorna talán minden más médiumnál komolyabb hatékonysággal dolgozik, piackutatások azt mutatják, hogy a használó megkérdezettek 93%-ának a felület tűnt fel elsőnek, 90% emlékszik rá, hogy mit látott a felületen, 96% pedig az elhelyezett reklámot pozitívnak vagy nem zavarónak találta. A felület a gyakorlatban két hasznos célt szolgálhat: kommunikálhatja használóinak a rendszer hivatását, vagyis hogy víz nélkül működik, ezáltal felhívhatja a figyelmet a környezettudatos életre, energiaforrásainkkal való takarékosságra; másrészt hatékonyságának köszönhetően értékes reklámfelületként szolgálhat, ami rendkívül jó bevételi lehetőséggel kecsegtet az üzemeltetők számára.

A figyelemfelkeltést és a reklámérték fokozását szolgálja az az extra termék, mely a felület mögötti LED-es háttérvilágítással is rendelkezik, ami a használat pillanatában megvilágítja a reklámfelületet, amely 40 másodpercen keresztül látható. Máshová nézni, ábrándozni szinte lehetetlen.

Elismerés

A rendszer innovatív, költséghatékony és környezetkímélő egyben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a termék az Oxfordi Egyetemen elnyerte a „Waterwise Marque” díjat, mellyel Nagy Britannia legjobb vízmegtakarító rendszerének választották. Ez egy független szervezet, amely az ENSZ vízpolitikáját tartja szem előtt és azt a célt tűzte ki, hogy tájékoztassa az embereket a klímaváltozás okozta következményekről, illetve felhívja a figyelmet a víz, mint értékes energiaforrás minél hatékonyabb felhasználására. Spanyolország legnagyobb környezetvédelmi kiállításán a pissoir a második leginnovatívabb termék kitüntetését kapta meg, továbbá Sydneyben is Ausztrália leghatékonyabb környezetkímélő eszközének választották.

Környezetvédelem

Az ismertetett rendszer napjainkban világszerte évi több, mint hat milliárd liter értékes és drága ivóvizet takarít meg. Az elmúlt egy év hazai tapasztalatai és konkrét kihelyezései is azt mutatják, hogy ez a termék sikeresen járul hozzá környezetünk megóvásához és az energiatakarékossághoz.