VGF&HKL szaklap

Újítsunk hozott anyagból

2008/9. lapszám | Meyer József |  2647 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A tágulási tartályok örökzöld témaként kelletik magukat a színes gyártmányismertetők lapjain. Kiválasztásukról, a számítás mikéntjéről - fűtési, hűtési, vízellátási rendszerekbe történő illesztésükről - éppen elég írást olvashattunk már. Egyáltalán van még olyan felhasználásuk, amiben valami újat mutathatunk? Aligha. Vagy talán mégis? A meglévő ismereteink és a gyártmányok számbavételével, esetleges módosításukkal legalább még egy alkalmazásukban kezdeményezhetünk valamit. Ez pedig a melegvízellátás üzembiztonsága.

A HMV-tároló

A melegvíztárolókat gyártó cégek a belső zománcréteggel egy olyan minőségi szintet értek el, aminek segítségével a megbízhatóság kérdése megoldódott. Azonban csak további, technikailag kifogástalan segédberendezések hozzáépítésével érhető el, hogy egy nyomás alatt működő, elektromos üzemű forróvíztárolóval akár a teljes melegvízellátó rendszert kiszolgálhatjuk, egészen annak rekonstrukciójáig. A sokat emlegetett bojlerrobbanásokat megelőzhetjük az ivóvíz minőségre és a vízhálózati üzemi nyomásokra tervezett D, DE, DIT stb. típusú tartályok „betáp”-ba építésével.

Bármilyen űrtartalmú tároló üzemképességét korlátlan idejűvé növelhetjük, még a háztartási mérettartományban is. Viszont ha megspóroljuk a néhány ezer forintnyi többletráfordítást, akkor akár 1-2 éven belül bekövetkezhet az említett katasztrófa. Ennek a jelenségnek több összetevőjét is számba vettük már.

Például amikor a felfűtéssel járó térfogatváltozás és a hálózati víznyomás hirtelen megnövekedése időben közelít, vagy épp egybeesik. Vagy a túlmelegítéssel fázisváltó jelenségeket produkál a tartályunk, különböző hővezető és hőtároló képességű rétegek alakulnak ki a vízkő kiválás folyamán stb. (A nyomásváltozások tempóját a hang közegben terjedő sebességével jellemezzük. Azt állíthatjuk, hogy a bojlerünk kombinált szelepe, annak reakcióideje ehhez viszonyítva lomhább. Mire működésbe lépne, az események már rég lezajlottak, a tartályunk tönkrement. Persze ez nem olyan félelmetes folyamat, mivel a tároló palást deformációja minden feltűnés nélkül, alattomban zajlik. Az anyag megnyílhat a hegesztési varratok mentén, a víz lassan beszivárog a hőszigetelés anyagába, majd rozsdás csík jelzi, hogy itt a vég. Nekünk szerelőknek ez mindennapos látvány.

Nem beszélve a többnyire fokozatnélküli, igen/nem nyitási és zárási vízvételi módokról, melyeket az egykaros keverő csaptelepek széleskörű alkalmazásával idézünk elő. Ezek a kisebb-nagyobb nyomásütések is arra ösztökélnek bennünket, hogy a zárt elektromos üzemű forróvíztárolónk hidegvíz-oldali kötését egészítsük ki az ugyancsak zárt tágulási tartállyal. Szakmai gyakorlatunk egyik lehetősége, hogy ehhez hasonló elgondolásokat szabadon megvalósíthatunk, már amennyiben valamennyi elemét gyártmányként be tudjuk szerezni.

Kisebb űrtartalmú bojlerhez körülbelül 2-3 literes, kétcsonkos (!) kialakításút választanánk, persze ilyet még nem forgalmaznak A gyártó cég hazai képviselője elmagyarázza az efféle DIT verziójú tágulási tartályok nagy erényét, miszerint a víz ezeken történő átáramoltatásával megakadályozzuk a pangását és az abból eredő minőségromlását, a membránnal határolt primer térben.

Nekünk azonban más ambícióink is vannak ezzel a két csonk adta új lehetőséggel, amennyiben a gumimembránra irányítunk minden, fentebb részletezett dinamikus hatást, akár egyszerre mindkét irányból.

 

Egy módosított bekötési séma

A vázlat szerinti megoldás másik sajátossága, hogy az elektromos üzemű zárt forróvíztárolókhoz rendszeresített kombinált szelep funkcióit szétválasztja a bekötésen: a szerelvénysor külön visszacsapóval kezdődik. Az átkötő (bypass) szakaszon jelölt csapot elzárt állapotában tartjuk. A kétcsonkos tágulási tartály előtti/utáni szerelvények üzemben nyitva vannak, annak esetleges kiszerelésénél lehet szerepük, amikor viszont a megkerülőn engedjük a vizet a bojlerbe. A tárolóhoz legközelebbi, utolsó armatúránk egy közönséges biztonsági szelep, amelynél meghagyhatjuk az ürítési funkciót is.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem