Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázvezetékek, gázberendezések

2018/1-2. lapszám | Rácz László |  3011 |

Gázvezetékek, gázberendezések

A gázellátás speciális területe az épületgépészetnek, gyakorlatilag az energiahordozó szállításáról és kémiailag kötött energiájának hasznosításáról van szó. A tüzelőgázok rendkívül tűz- és robbanásveszélyesek, ezért a gázellátórendszerek kialakítását szigorú biztonságtechnikai előírások szabályozzák.

A vezetékes gázellátás kapcsán, amikor „gázról” beszélünk, akkor legtöbbször földgázt értünk alatta. Készülhet vezetékes gázelosztó-hálózat PB-gáz felhasználásához is. Fűtésre, főzésre és meleg víz előállítására már régen alkalmazzuk. Ezek mellett megjelentek az új felhasználási lehetőségek is. Korszerű gázkonnektorok segítségével teraszok fűtését is megoldhatjuk vele, illetve szabadtéri grillezéshez használhatjuk. Lehetőség van földgázalapú klimatizálásra is. 

Negyedik könyv

A könyvsorozat negyedik kötete tartalmazza a gázvezeték- és rendszerszerelő feladatok modul kerettanterv szerinti elméleti és gyakorlati követelményeit, valamint a gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő megnevezésű szakképesítés-ráépülés tananyagtartalmát. A fejezetek címe a jegyzetben azonos a szakmai modulok egyes tananyagegységeivel.

  • Hőtermelőrendszer-szerelő feladatok tananyagrész tartalmazza a bekötővezetékek, csatlakozó-, elosztó- és belsővezetékek, gázmérők, nyomásszabályozók és gázfogyasztó berendezések kialakítását.
  • Gáz- és hőtermelőberendezés-szerelő feladatok tananyagrész tartalmazza a gáz- és olajfogyasztó készülékek alapvető szerkezeti elemeit, gáz- és hőtermelő berendezések szerelését, szabályozó és vezérlő berendezéseket.
  • Gáz- és hőtermelőberendezés-műszerész feladatok a gáz- és olajfogyasztó készülékek beüzemelését, javítását foglalja össze.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szakoktatás

Kapcsolódó