Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Nagy a füstje

A kötelező kéményellenőrzés margójára

Lantos Tivadar |  9099

Az elmúlt időszak nagy visszhangot kiváltó ügye a kötelező kéményellenőrzések eltörlése volt. A köztársasági elnök nem írta alá a törvényjavaslatot, azonban az Országgyűlés újra megszavazta a törvényt. Sajnos sok visszaélés történt az ellenőrzésekkel kapcsolatban, a szolgáltatás színvonala jelentősen romlott, így a közfelháborodás átlendítette az ingát a szolgáltatás megszüntetésének irányába. Az égéstermék-elvezetők állapota, megfelelősége, szakszerű üzemelése műszaki kérdés, melyeket az arra illetékes műszaki szakembereknek kellene kezelniük.

Hormonok és gyógyszermaradványok a vizeinkben

Dr. Pirger Zsolt |  16 082
1

Napjainkban a környezetszennyezés óriási probléma világszerte, ezen belül is a vízkészlet megóvása jelenti a legnagyobb kihívást. Felgyorsult, városiasodott világunkban az ipar által előállított szintetikus anyagok tömege kíséri életünket. Azonban ezeknek a mesterségesen előállított anyagoknak a kezelése, kiszűrése vagy újrahasznosítása többségében még nem megoldott. Az ebből adódó környezeti problémák feltárása jelenünk feladata az élhető jövő fenntartásának szempontjából.

Gyártói visszaélések nyomában

Czire Attila |  8845

Ahhoz sajnos már hozzászokhattunk vásárlóként, hogy figyeljünk a kereskedők esetleges trükkjeire, résen legyünk, ha valamit drágábban akarnak nekünk eladni, esetleg silányabb minőségű terméket akarnak ránk sózni. Ebben legtöbbször éppen az adott termék gyártója által megadott adatok vannak segítségünkre, legyen az műszaki leírás vagy éppen energiacímke. De vajon ezek az adatok mindig stimmelnek? Szétnéztünk az elektromos forróvíz-tárolók (azaz bojlerek) piacán, és megdöbbentünk.

Gázszolgáltató lépett a kazánpiacra

Czire Attila |  4170
1 5 (1)

Az elkerülhetetlen áttérés a kondenzációs gázkészülékekre nem elhanyagolható befektetés, éppen ezért lehet jó hír a felhasználóknak, hogy nyugat-európai példákat követve már hazai közműszolgáltató is kínál részletfizetési lehetőséget az erre a célra összeállított gázkazáncsomagjaira.

Az óvatos társasházi lakó

Bokor András |  8381
1

A sumák kivitelezők rettegett ellensége a túl óvatos, minden lében kanál tulajdonos. Ő az, aki mér, aki kérdez, aki nem restelli kikérni más szakember, ne adj’ isten szakági szakértő véleményét. Ez a fajta céltudatosság – no nem arra gondolunk, aki ha kell, ha nem laikusként szakember módjára okoskodik – alapjaiban rendezné át az építőipart egy jobb irányba, de sajnos a beruházók többsége ma még nem ilyen.

Mi van a lefolyórács alatt?

Gémes Attila |  3181

Vannak gyártók, akik a gyors haszonszerzés érdekében olcsón és gyorsan eladható termékeket gyártanak, mellyel fő céljuk nem a vevő megelégedettségének kivívása, hanem a saját pénztárcájának a hízlalása. Vannak olyanok is, akik azt tűzik ki célul, hogy a termék teljesítse a vevők elvárásait és a szabványok vonatkozó követelményeit, mely biztosítja a hosszú távú bizalmat termékeik iránt.

Nagykonyhai zsíros szennyvizek kezelése

Szabó Miklós |  2162
1 5 (1)

A konyhai zsíros szennyvizek előtisztítása egyre fontosabb feladat. Szeretném bemutatni az erre szolgáló különböző zsírleválasztó berendezéseket, és közel 20 év tapasztalatának felidézésével megpróbálok rávilágítani a helytelen leválasztásból, illetve használatból adódó hibalehetőségekre. A zsírfogó és a zsírleválasztó kifejezések szinonimák, ebben a szövegben is jelentéskülönbség nélkül használom őket.

Más kárán tanul az okos!

Szerelési hibák a gyakorlatból

Kaszab Gergyely |  5669

Cikkünkben az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek kivitelezési kritériumait ismertetjük.

Megújuló Energiaház az Atomvárosban

Czire Attila |  1420

A paksi Forráspont Energiaház alkalmazkodik az időjáráshoz, a külső körülményekhez, akár az ember, mikor kabátot vesz fel, ha fázik, illetve leveti, ha melege van. Nemcsak érdekes, hanem nagyon látványos is az ezt szolgáló, síneken mozgatható hőszigetelő héjszerkezet, amely hol az első, vályogból készült épületrész, hol a második, üvegfalú egység fölött van, hol pedig önálló funkciót lát el, fedett teraszt alkotva.

Grundfos szivattyúk új IE5 MGE motorral

Támogatott cikk |  1292
1

A Grundfos bemutatja a továbbfejlesztett MGE motorokat, amelyek jelentősen megnövelik a szivattyús gépcsoportok hatásfokát, és intelligens rendszermegoldásokat nyújt.

Itt valami bűzlik!

Felderítés mesterfokon

Szabó Kristóf |  9789

Gyakran előforduló probléma a csatornaszag. Bűz van a konyhában, a fürdőszobában, ám az okok és a miértek felderítése nemegyszer próbára teszi még a képzett és gyakorlott szakembereket is. Vizsgáljuk meg a bűz okait a gyakorlatban, és nézzünk néhány valós példát a kialakult kellemetlen helyzet orvoslására.

Hőkamerák épületgépészeti vizsgálatokhoz

Áttekintő táblázat

VGF online |  7741

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Hőkamerás vizsgálatok az épületgépészetben

Porcs Norbert |  1808
1

Mai felgyorsult világunkban, ahol az idő és a költségek minimalizálása első számú tényezővé vált, különösen jól jön egy olyan műszer, amely hozzásegít ezek eléréséhez: a hőkamera. Vajon milyen technológia rejlik a műszer belsejében? Milyen hőkamerát válasszunk? Mik azok a mérési feladatok, amelyek a műszerrel az épületgépészet területén elvégezhetők? Mik azok a technikai újdonságok, amelyek a mérést segítik? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Fűtéstechnika, napenergia-hasznosítás

Rácz László |  10 071

Az emberi test külső felületének hőmérséklete 36 °C körül van. Ennek a hőmérsékletnek a tartását a szervezet önmaga próbálja szabályozni. Ha melegünk van, a bőr felületén a pórusok kitágulnak, az erek több vért tudnak a felszín közelébe szállítani, s így több hőt tudunk a környezetünk felé kisugározni. Ha pedig fázunk, akkor fordítva játszódik le a folyamat.

Nemesacél bordáscsövek

Dávid Sándor |  10 031

A nemesacél felhasználása az épületgépészetben erősödő tendenciát mutat. Kedvező tulajdonságai hosszú távú, problémamentes felhasználást tesznek lehetővé. A rozsdamentes vagy saválló acélból készült, kézzel hajlítható víz, gáz és szolár bordáscsövek is ebből az anyagból készülnek annak érdekében, hogy a szakszerű beépítés után évtizedekig problémamentesen üzemeljenek.

Szénalapú gázgyártás Magyarországon

Dobai Gábor |  8950

A XIX. századi Magyarország összes települése közül csak a legnagyobb lélekszámúak jöhettek szóba gázgyárak létesítése szempontjából, amely gyárak története kezdetben elválaszthatatlan volt e városok közvilágításától. A szóba jöhető 26 törvényhatóságú város egymástól is távol fekszik, közülük 15 a trianoni határokon kívül.

Hűtőközegcsere

Válts, amíg nem késő!

Németh Norbert |  8630
1

A következő években tovább szigorodnak a hűtőközegekkel kapcsolatos törvények. Miközben a GWP (globális felmelegedési potenciál) értékeknek csökkennie kell, eközben a COP-nek növekednie. Egyes hűtőközegek árai ezért a környezetre gyakorolt negatív hatás arányában folyamatosan nőni fognak. A régi hűtőgépekben elodázhatatlan lesz tehát a hűtőközegcsere, az új berendezésekhez pedig már a korszerű megoldásokat érdemes választani.

Lakásszellőztető hővisszanyerős kompakt mini légkezelők

Összehasonlító táblázat

VGF online |  1355

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A gyorsabb nem mindig jobb

Avagy a nyílások hatékony zárása levegővel

Gyurcsovics Lajos |  1483

Az építéstechnológia fejlődésével az új épületszerkezetek lehetővé teszik az energetikai szempontból kiváló épületek létrehozását. Egy bizonytalan pont marad, a funkcióból adódó nagy forgalmú nyílások hatékony zárása, ezért kiemelt figyelmet kap napjainkban a magas színvonalú légfüggönytechnika.

Klímával fűteni?

Nem szentségtörés!

Karda István |  11 532

Sokan talán idegenkednek a klímás fűtéstől, pedig sok helyen jól bevált ez a technika, és olcsóbb, mint bármi más. Van, ahol már nem csak kiegészítő fűtésként gondolnak a hűtő-fűtő split klímákra, azonban a szakszerű telepítés, a helyes üzemeltetés, a karbantartás kiemelt fontossággal bír. Tekintsük át ezt a fűtési módot a szakember szemével.

Tovább javulnak a légkezelők

Lantos Tivadar |  1744

Tovább dübörög az ErP, ez alkalommal megnézzük, hogy az ökodizájn (gyakran ecodesign néven is említik) irányelvek fényében mi változik a légtechnikában 2018. január 1-jével.

Küszöbön áll a szabványok változása?

Lakatos Mónika, Hoffmann Lilla |  1025

A VGF szaklap 2015. július–augusztusi lapszámában megjelent egy cikk: „Extrém eső, visszatorlódás, és kész a baj” címmel, ahol egy hatemeletes pesti bérház pincéjét elöntő szenny- és csapadékvíz esetét tárgyaltuk. Az OTÉK és az MSZ-04-134-1991 Épületek csatornázása – Építésügyi Ágazati Szabvány utasítja mind a tervezőt, mind a kivitelezőt és a beruházót, hogy úgy alakítsa ki a csatornahálózatot, hogy az épületrészekbe visszaáramlás ne történhessen meg, még akkor sem, ha szélsőséges az időjárás. Csakhogy ebben az esetben sokszoros csapadékmennyiség hullott alá rövid idő alatt, amely a szabványossági előírásokat bőven meghaladta.

A számítógépes tervezés

VGF online |  7550

„Súlyosan” Autocad- (és Excel...) függő, gyakorló szakemberként (gyorsan hozzáteszem: nem „igazi” tervezőként és nem „igazi” kivitelezőként, de mindkét terület aktív résztvevőjeként) cikket írni erről a témáról nagy dilemma.