Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nagy a füstje

A kötelező kéményellenőrzés margójára

2017/12. lapszám | Lantos Tivadar |  1144 |

Nagy a füstje

Az elmúlt időszak nagy visszhangot kiváltó ügye a kötelező kéményellenőrzések eltörlése volt. A köztársasági elnök nem írta alá a törvényjavaslatot, azonban az Országgyűlés újra megszavazta a törvényt. Sajnos sok visszaélés történt az ellenőrzésekkel kapcsolatban, a szolgáltatás színvonala jelentősen romlott, így a közfelháborodás átlendítette az ingát a szolgáltatás megszüntetésének irányába. Az égéstermék-elvezetők állapota, megfelelősége, szakszerű üzemelése műszaki kérdés, melyeket az arra illetékes műszaki szakembereknek kellene kezelniük.

Üllő és verő között

Az Alaptörvény 6. cikkének (5) bekezdése értelmében, ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamely rendelkezésével nem ért egyet, a törvényt az aláírás előtt észrevételeinek közlésével, egy alkalommal megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek. Az államfő a következőt írta a kötelező kéményellenőrzések eltörlésével kapcsolatban: „az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.” Ezzel az okfejtéssel szakmai szempontból egyet kell, hogy értsünk.

Az Országgyűlés viszont másodszor is nemet mondott a kéményseprői vizitre, így most már biztos, hogy nem fognak az otthonok ajtaján kopogtatni a „fekete ruhások”. A lakástulajdonosoknak tudomásul kell venniük, hogy felelősség terheli őket a családjukért, az albérlőjükért vagy azokért, akiknek csak egy hétvégére átengedik az ingatlanjukat.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

JogszabályokKéményseprőSzabályozás

Kapcsolódó