Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Nagy a füstje

A kötelező kéményellenőrzés margójára

2017/12. lapszám | Lantos Tivadar |  8853 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nagy a füstje

Az elmúlt időszak nagy visszhangot kiváltó ügye a kötelező kéményellenőrzések eltörlése volt. A köztársasági elnök nem írta alá a törvényjavaslatot, azonban az Országgyűlés újra megszavazta a törvényt. Sajnos sok visszaélés történt az ellenőrzésekkel kapcsolatban, a szolgáltatás színvonala jelentősen romlott, így a közfelháborodás átlendítette az ingát a szolgáltatás megszüntetésének irányába. Az égéstermék-elvezetők állapota, megfelelősége, szakszerű üzemelése műszaki kérdés, melyeket az arra illetékes műszaki szakembereknek kellene kezelniük.

Üllő és verő között

Az Alaptörvény 6. cikkének (5) bekezdése értelmében, ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamely rendelkezésével nem ért egyet, a törvényt az aláírás előtt észrevételeinek közlésével, egy alkalommal megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek. Az államfő a következőt írta a kötelező kéményellenőrzések eltörlésével kapcsolatban: „az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.” Ezzel az okfejtéssel szakmai szempontból egyet kell, hogy értsünk.

Az Országgyűlés viszont másodszor is nemet mondott a kéményseprői vizitre, így most már biztos, hogy nem fognak az otthonok ajtaján kopogtatni a „fekete ruhások”. A lakástulajdonosoknak tudomásul kell venniük, hogy felelősség terheli őket a családjukért, az albérlőjükért vagy azokért, akiknek csak egy hétvégére átengedik az ingatlanjukat.

A cikk még 13 411 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

JogszabályokKéményseprőSzabályozás

Kapcsolódó