Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nemesacél bordáscsövek

2017/12. lapszám | Dávid Sándor |  2453 |

Nemesacél bordáscsövek

A nemesacél felhasználása az épületgépészetben erősödő tendenciát mutat. Kedvező tulajdonságai hosszú távú, problémamentes felhasználást tesznek lehetővé. A rozsdamentes vagy saválló acélból készült, kézzel hajlítható víz, gáz és szolár bordáscsövek is ebből az anyagból készülnek annak érdekében, hogy a szakszerű beépítés után évtizedekig problémamentesen üzemeljenek.

A csövek bordázatának kialakításából adódóan keresztmetszete a hajlítás hatására nem csökken, így biztosított a közel állandó ellenállás az egyenes és hajlított csőszakaszokon egyaránt. A bordáscsőszerelési technológia lehetővé teszi a kivitelezőnek, hogy a kivitelezés helyszínén a kívánt méretűre vágja a csőszakaszt, a szükséges formára hajlítsa, és a cső bordázatához illeszkedő csatlakozókkal peremezés nélkül vagy a cső végeit speciális szerelőkészlettel peremezve a rendszer részét képező hollandival és tömítéssel a szükséges csőkötést néhány perc alatt elvégezze. ⅜”-tól 5/4”-ig lévő tartományban évek óta népszerűségnek örvend a minőségre adó kivitelezők körében. A peremezett cső vastag pereme nem pontosan illeszkedik az elterjedt menetes fittingekhez, így szükséges a rendszerhez szorosan kapcsolódó menetes idomok használata. Ezen idomok falvastagsága megegyezik a peremezett cső peremszélességével, így a kellő nyomatékkal történő meghúzás után tökéletes tömítést nyújt az üzemelés folyamán. Amennyiben ezen vastag falú idomok nélkül kötjük a csöveket peremezett hollandival, és az ellendarab legyengített falvastagságú, olcsó, külsőmentes idom, tömítetlenség léphet fel.

A minőségi bordáscsőgyártók nemcsak peremezett, hanem peremezés nélküli kötési technológiát is biztosítanak a felhasználóknak ⅜” és 5/4” mérettartományban, hogy speciális szerszámok nélkül is szerelhessük a vezetékeket. Az 5/4” feletti átmérőjű csövek peremezése – a megnövekvő peremezési erő, illetve túlságosan nagy szerszámigény miatt – nem lehetséges, ezért 6/4”-tól kezdve csak a peremezés nélküli csatlakozók használata megengedett.

Peremezés nélküli külső menetes csatlakozás.

Peremezés nélküli belső menetes csatlakozó.

Peremezés nélküli toldó, szakszerű lehetőség a nemesacél bordáscső toldásához.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés