Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megújuló Energiaház az Atomvárosban

2017/12. lapszám | Czire Attila |  739 |

Megújuló Energiaház az Atomvárosban

A paksi Forráspont Energiaház alkalmazkodik az időjáráshoz, a külső körülményekhez, akár az ember, mikor kabátot vesz fel, ha fázik, illetve leveti, ha melege van. Nemcsak érdekes, hanem nagyon látványos is az ezt szolgáló, síneken mozgatható hőszigetelő héjszerkezet, amely hol az első, vályogból készült épületrész, hol a második, üvegfalú egység fölött van, hol pedig önálló funkciót lát el, fedett teraszt alkotva.

Hármas tagolás

A mozgó héjszerkezet mellett feltűnő az épület hármas tagolása, ami a tervezők szándéka szerint a hagyományos magyar háromosztatú parasztházformát is megjeleníti, bár ez talán kevésbé jut elsőre eszébe a látogatónak. Tény, hogy a Forráspont Energiaház három különböző funkcióval, és ennek megfelelően eltérő anyagokból és szerkezetekből felépülő egységből áll.

Az első, magas tetős, vasbeton vázas, vályogból készült épületrész állandó kiállítást, irodahelyiségeket, tárgyalókat, raktárakat és gépészeti helyiséget foglal magában. A téli fűtési időszakban a mozgatható héjszerkezet ennek az épületszekciónak a külső burokszerkezete fölött helyezkedik el és hőszigeteli a tömör házat.

A második épületrész, az időszakos kiállítás és rendezvénytér egyezik az első épületrész geometriájával, viszont teljes mértékben fém-üveg konstrukció. A fűtéskor passzív télikert-légkollektorként is működő egyterű, csarnokjellegű tér üveg burokszerkezete fölé nyáron a mozgatható hőszigetelő héjszerkezetet egy motoros mechanizmus eltolja, így az üvegtér nyári hővédelemben és hatékony külső árnyékolásban részesül. Az üvegcsarnok teljes mértékben természetesen átszellőztethető.

A harmadik épületrészt az üvegcsarnok előtti nyitott terasz képezi, amely fölé átmeneti évszakokban (tavasz, ősz) a mozgatható héjszerkezet eltolódik, és egy kellemes nyitott-fedett tornác jellegű teret alakít ki, ami teraszként vagy rendezvények helyszínéül szolgál.

Az Energiaház aljzatának rétegrendjét a lépcső előtt található betekintőablakon vizsgálhatjuk meg.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarítás