Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szénalapú gázgyártás Magyarországon

2017/12. lapszám | Dobai Gábor |  1406 |

Szénalapú gázgyártás Magyarországon

A XIX. századi Magyarország összes települése közül csak a legnagyobb lélekszámúak jöhettek szóba gázgyárak létesítése szempontjából, amely gyárak története kezdetben elválaszthatatlan volt e városok közvilágításától. A szóba jöhető 26 törvényhatóságú város egymástól is távol fekszik, közülük 15 a trianoni határokon kívül.

1856-tól számítható a gázszolgáltatás kezdete Magyarországon. Abban az évben ugyanis két gázgyár kezdett termelni két magyar nagyvárosban: előbb Pozsonyban, majd karácsonykor Pesten is. 1857-ben következett Temesvár, majd 1863-ban Debrecen, Zágráb és Szeged. A viszonylag késői évszám az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak volt köszönhető, ami Pest esetében egy már meglévő és jóváhagyott szerződés realizálását akadályozta meg. Az 1850-es években a neoabszolutizmus idején Magyarország a külföldi tőke számára nem tűnt biztonságos területnek, még ha az osztrák kormányzat támogatta is a tőkeberuházásokat. Ily módon tehát a gázvilágítás magyarországi terjedése az ország általános gazdasági és politikai helyzetével is összefügg, hiszen a kiegyezés utáni gründerzeit ebben az iparágban is jelentkezett, de a tervezett gázgyárak többségének felépítését az 1873. évi gazdasági világválság megakadályozta. Levéltári forrásokból rekonstruálható, hogy az országban háromszor annyi gázgyár épült volna, ha 1873-ban nem üt be a krach. Azonban 1873-ig mégis létesült 18 gázgyár Magyarországon, ebből 11 a kiegyezés után kezdte meg munkáját. Az 1870-es évek közepére húszra emelkedett a gázgyárak száma, 1910 körül már 38 gázgyár működött az országban. A század végén az alföldi városokról azt tartották, hogy a közvilágítás, különösen a gázvilágítás, a szükséges vezetékhálózat nagy terjedelme miatt nehezen megvalósítható.

Az Augsburgi Légszesz Ipartársulat gázgyára Kassán, ahol Clas Nándor volt az igazgató. A 8400 m2 területen működő gyárat 1870. január 1-én nyitották meg, az ellátási területén kiépített 40 000 méter csőhálózattal együtt. A telep 11 épületből állt a három gasométerrel együtt. A kompresszort egy 2 lóerős gázmotor hajtotta. A gyár 40 munkással 1 millió m3 gázt termelt évente.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Történelem