Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika

A hűtőkompresszorok olajozása

2018/1-2. lapszám | Csizmazia Gábor |  9911 |

A hűtőkompresszorok olajozása

Hűtőrendszereinkben a jelen lévő olajnak hármas feladatot kell ellátnia, úgymint kenés, tömítés és hűtés. A kenési feladat egyértelmű, hiszen a csapágyaknál, hajtókaroknál és a hengerfalakon jelentkező súrlódást valamivel csökkenteni kell, viszont a tömítési feladat már nem ennyire egyértelmű.

Tekintve, hogy a kompresszorok dugattyúin nincsenek dugattyúgyűrűk (kompresszió, illetve olajlehúzó), ezért  nagyon pontos megmunkálással és egy olajfilm kialakításával kell elérnünk azt, hogy legyen megfelelő kompresszió és ezáltal szállítóteljesítmény. Például a nyitott kompresszoroknál (ilyen az autóklíma kompresszora is) a főtengely és a tömszelence közti gáztömör zárást is az olajfilm végzi. Ezért is ajánlják az autóklíma-gyártók, hogy télen is kapcsoljuk be a klímát néhány percre, hogy a tömszelence olaj nedves tudjon maradni. Miután a használatos hűtőközeg folyamatosan kapcsolatban van a kenőolajjal, ezért annak elvándorlását okozza. Alapvetően az olaj a kompresszor karterjében helyezkedik el, és az olajszivattyú (vagy valamilyen más eszköz) segítségével jut el a kenési pontokra. Azonban a hűtőközeg áramlása közben magával visz egy bizonyos mennyiségű olajat. Ha nem oldjuk meg valamilyen formában ennek az olajnak a visszaáramlását, akkor az előbb-utóbb olajozási katasztrófához fog vezetni.

A cikk még 19 061 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kompresszor