VGF&HKL szaklap

Minden, amit a bioetanol kandallókról tudni érdemes

2018. február 2. | Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  10 062 | |

Minden, amit a bioetanol kandallókról tudni érdemes

A 21. századi belsőépítészet egyik egyre népszerűbb elemét a kandallók jelentik. Nem mindenki teheti meg azonban, hogy a klasszikus darabokat építse be otthonába, mégsem tudnak elszakadni a gondolattól és attól a hangulattól, hogy lobogó láng előtt egy karosszékben ülve olvassák kedvenc könyvüket. Nem is kell azonban lemondaniuk az illúzióról: a bioetanol kandallók nemcsak látványában helyettesítik a hagyományos változatokat, hanem hőleadó képességükben is. De mik is a biokandallók, hogyan működnek, mekkora hőt termelnek és valóban biztonságosak-e? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakértők segítségével.

Évről évre egyre felkapottabb belsőépítészeti megoldásnak számítanak a bio- vagy más néven bioetanol kandallók, melyek közül kereskedelmi forgalomban falra szerelhető, falba építhető, szabadon álló és kis méretű asztali változatok is megtalálhatók.

A biokandallók rendkívül egyszerű elven működnek. A gyártók többnyire rozsdamentes acéllemezből készítik mind a vázát, mind pedig a tökéletesen záródó eltérő méretű alkoholtartályokat. Utóbbiakba kell beletölteni az etanolt, majd egy egyszerű gázgyújtó segítségével már üzembe is helyezhetjük. Az alkohol először kék lánggal ég, néhány perc elteltével azonban narancssárgás színre vált. Ekkor nincs más dolgunk, minthogy élvezzük a lángnyelvek szépségét, amikor pedig meguntuk, az alkoholtartály tetejét csak el kell zárnunk, s a láng azonnal elalszik.

A bioetanol „kandallók” látványelemként szolgálják leginkább a nappalik hangulatát.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

Kandalló