Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Ami a füstcsövön kifér

Avagy a szilárdtüzelés anomáliái

2018/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  2021 |

Ami a füstcsövön kifér

A fatüzelés nemcsak a látványkandallók, míves cserépkályhák eseti fűtési módja, hanem hazánk bizonyos vidékekein jelenleg az egyetlen alternatíva is. A kályhák, szilárdtüzelésű kazánok helyes használatát viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Túl azon, hogy a rosszul üzemeltetett tüzelőberendezés nem megfelelő hatékonysággal működik, a helytelen fűtés bizony közegészségügyi és környezetvédelmi problémákat is okoz. A városi szmog kialakulásában például az agglomeráció tüzelési szokásai oroszlánrészt játszanak.

Fatüzelésről általában

A hagyományos, szakszerűen üzemeltetett cserépkályhás tüzeléshez képest egy avarégetés során 45-ször annyi káros anyag, füst, korom szabadul fel. Hazánkban a 60-as évek volt az olajtüzelés és az olajkályhák megjelenésének ideje, mára azonban ezek a tüzelőberendezések kikoptak, csak elvétve találkozhatunk folyékony tüzelőanyaggal működő berendezésekkel.

A legnagyobb problémát az elhanyagolt állapotú, vegyestüzelésű kazánok okozzák, melyekben a háztartási hulladékot is elégetik. A műanyagok égésekor veszélyes toxinok szabadulnak el.

A földgáz a szennyezőanyagokat tekintve sokkal jobb tüzeléstechnikailag, mint a tűzifa égetése, de figyelembe kell vennünk, hogy a földgáz nem megújuló energia, és mint ismeretes, a légkörben a szén-dioxid-koncentráció már 400 ppm felett van. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt sem, hogy a fatüzelés 80 százaléka tulajdonképpen gáztüzelés, azaz elbomlik a fa, és a fagáz szolgáltatja az energia döntő többségét, a faszén elégése csak a maradék 20 százalék. Ez azért érdekes tény, mert a fagázt keverni lehet az égési levegő mennyiségével, ami tökéletesen elégethető. Ennek fényében szedjük csokorba tehát, hogy mik is a fatüzelés előnyei: megújuló, szén-dioxid-semleges, független az energiahálózatoktól, ugyanakkora a kéntartalma, mint a földgáznak, csökkenti az importenergia-függőséget, elősegíti a megfelelő erdőgazdálkodást. Mitől is szén-dioxid-semleges? Mert a levegő szén-dioxidjából építi fel a fa a cellulózt, és az égetés során azt is juttatja vissza a légkörbe. Természetesen van hátránya is, például jobban függ a tűzifa minősége a nedvességtartalomtól, mint a fafajtától.

A tűzifa jó minősége, megfelelően alacsony nedvességtartalma elengedhetetlen a környezettudatos tüzeléshez.

A fatüzelés égéstermékében szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxid, vízgőz, ecetsav, fenol, metán, formaldehid van, és az égés után hamu marad vissza. A tüzeléssel por is jár, a kibocsátott égéstermékben a por, a korom, az elégetlen gázok a környezetet szennyezik. Az erőművek és a fűtőművek égéstermék-kibocsátását szigorúan ellenőrzik, egészségre veszélyes mennyiségű káros anyag nem kerülhet a levegőbe. A hamu elhelyezése is gondot okozhat. A tüzelőanyagot hónapokkal előre be kell tárolni, különösen a nyers tűzifát. A fűtési költségeket előre kell megfizetni. Elég sok fizikai munkát jelent a tüzelőanyag előkészítése (fűrészelés, aprítás), mozgatása, különösen, ha nem tüzelésre kész fát vásárolunk.

A cikk még 8 760 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KörnyezetvédelemSzilárd tüzelés