Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

A Mátyás-templom épületgépészeti helyreállítása

2018/1-2. lapszám | Takács Gyula |  2422 |

A Mátyás-templom épületgépészeti helyreállítása

A Budavári Nagyboldogasszony Templom, közismert nevén Mátyás-templom a 13. század közepén épült, majd többször átépítették, bővítették. A 16. század közepétől kezdődően állapota egyre romlott, különösen Buda eleste (1541) után. A 18. században tűzvész, majd villám pusztította, és a 19. századra igen rossz állapotba került, ezért elhatározták a felújítását. Az 1874–1896 között zajló átépítést Schulek Frigyes vezette, ekkor nyerte el a templom mai, neogótikus alakját.

A II. világháborúban súlyosan megsérült templom helyreállítása 1970-re befejeződött, de az elmúlt időszakban történt károsodások miatt szükségessé vált a rekonstrukciója.

A templom a hitélet folytatása mellett jelenleg már kulturális (egyebek mellett múzeumi) funkciót is betölt, ezért jelentősen megnőtt a turistaforgalom. A látogatottságból eredően jelentős a templom hő- és nedvességterhelése, ráadásul ezek változása igen gyors, ezért hatásuk jelentős a templomban lévő műtárgyakra.

Az épületgépész tervező feladata műemléki környezetben

Az épületgépész tervezőnek egy műemléki helyreállításnál alkalmazkodnia kell a meglévő épülethez, annak sem külső, sem belső megjelenésén nem változtathat, ugyanakkor törekszik a legkorszerűbb megoldások alkalmazására, esetenként követelmény a hőmérséklet és a páratartalom pontos, meghatározott értéken való tartása is.

A gépek, berendezések műemléki környezetben nem jelenhetnek meg, ezeket el kell rejteni. A korszerű gépészeti berendezéseknek követniük kell a gyors változásokat (hő- és nedvességterhelést), nemcsak a szabályozás, hanem az adatok tárolása is feladat, ezért esetünkben elengedhetetlen az épületfelügyeleti rendszerek alkalmazása.

A cikk még 7 999 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés