Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

Gépi szellőztetés vagy ablaknyitás?

2018/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  6134 |

Gépi szellőztetés vagy ablaknyitás?

A lakások légellátása, lélegzése a legutolsó dolog, melyre az építtetők zöme gondol. Pedig a komfort egyik jelentős tényezője kellene, hogy legyen, hiszen az ingatlanban élők életminőségét alapvetően befolyásolja a megfelelő friss levegő. Arra vonatkozóan, hogy milyen jelentősége van a jól tervezett gépi szellőztetésnek, saját méréseket végeztünk.

Beteg ház, egészségtelen élet

A rossz levegőjű helyiségekbe lépve néhány perc elteltével kellemetlenül érezzük magunkat. Szaporább lesz a légzésünk, nehezebben vesszük a levegőt, kis idő elteltével fáradtságra, fejfájásra is panaszkodhatunk. Legszívesebben szabadulnánk arról a helyről, annyira rossz mentális állapotba is kerülhetünk. Ez ugyan nem életveszély, de diszkomfort érzést okoz, amely negatívan hat a teljesítőképességünkre, mindennapi munkavégzésünkre, de egy üzleti tárgyalás sikerét is kockáztathatja. Sőt, továbbmegyünk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a beltéri levegő összetevői egymás hatását felerősítve komoly egészségügyi gondokat okoznak, melyet elneveztek Beteg-Ház Szindrómának. A zárt tér levegője tele van ugyanis mikroszkopikus méretű allergén anyagokkal: vírusok, baktériumok, gombák, poratkák, szálló por, pollen, tisztítószerek, bútorlakkok és dezodorok illóanyagai. Ezek az allergén anyagok a természetes hígulási folyamat hiányában, zárt térben koncentrálódnak. Két döbbenetes adatot említsünk meg a felsorolás helyett, hogy miért is lehet felelős a nem megfelelő szellőzés. Évente 4,3 millió ember halálát okozza világszerte a „Beteg-Ház Szindróma”, és ez a szám folyamatosan növekszik. Az 5 éven aluli gyermekeknél bizonyítottan felelős az allergia, asztma kialakulásáért.

A cikk még 11 155 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Egészség