Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Gázkészülék-fejlesztések a BIASI-nál

2018/1-2. lapszám | támogatott cikk |  658 |

Gázkészülék-fejlesztések a BIASI-nál

A BSG-Hungária Kft. olasz anyavállalata a BSG Caldaie a Gas S.p.A. Észak-Olaszországban székelő kazángyár közel 70 éve gyárt és fejleszt kazánokat és hőcserélő rendszereket háztartási és ipari kazánokhoz (nem összekeverendő a 2012-ben megszűnt BIASI S.p.A. öntödével).

A cég terjeszkedését Európában és Ázsiában elősegíti a hőcserélő egyedisége, megbízhatósága és OEM gyártása egyaránt. A megnövekedett igényeket a cég a Belgiumban megvásárolt Saint Roch öntödéje is segít kielégíteni a tavalyi év elejétől.

A 2016-ban kifejlesztett egyspirálos, nagy vízterű hőcserélő, 14 mm átmérőjű „körte” formájú csövekből van kialakítva. Lényeges eleme volt a fejlesztésnek, hogy a spirálok közötti 0,7–1 mm közötti távolság lehetővé tette, hogy a készülékhez 250 Pascal nyomású ventilátor legyen beszerelve. Ez nagyobb szabadságfokot biztosít a tervező és kivitelező számára, hiszen a maximális megengedhető elvezetési távolságok (60/100: 10 m, 80/125: 20 m és 80/80: 40 m) növelik a telepíthetőségek számát. Ez a hőcserélőtípus továbbá lehetővé teszi a 1:10-es arányú modulációs tartományt és a hangtalan működést, hiszen a „körte formák” egymás melletti elhelyezkedésének köszönhetően csak egyetlen pillanatban, a legkisebb keresztmetszeten lesz maximumon a kilépő égéstermék sebessége. Amennyiben a hőcserélő mégis ledugulna, könnyen savazható, mivel itt nincsenek párhuzamos csőkialakítások.

A kazánok a modulációs igényt nemcsak az előremenő és visszatérő víz hőmérsékletéből számolják ki, hanem a kilépő égéstermék hőmérsékletből is, ami továbbemeli a termék hatásfokát. 2017. év közepétől a Biasi kazánokban kizárólag ezek a hőcserélők találhatók meg (Inovia Cond PLUS és Rinnova Cond PLUS). A fő alkatrészek SIT által fejlesztett termékek, mint a gázszelep, vezérlőpanel és ventilátor. A váltószelepe a fűtés előremenő ágban helyezkedik el, a hidraulikus blokk és a kazán csatlakozópontjainál sokkal egyszerűbb a csőkiosztás meghatározása, mert ilyenkor a váltószelep előremenő ági pozíciója miatt két előremenőnk van a fűtés és HMV-oldal felé és csak egy visszatérő ág – ilyenkor van értelme a fűtési visszatérő ágban elhelyezett BIASI mágneses iszapleválasztó szűrőnek. Intelligens vezérlőpanel a szervizest segíti nemcsak a beüzemeléskor, de a karbantartáskor is. Megkönnyíti ezt a folyamatot az a segítség, hogy a menü programjából visszaolvasható az elektródán mérhető pillanatnyi ionizációs áram nagysága, ha az elektróda esetlegesen cserére szorul.

Szintén a karbantartást segíti, hogy tudjuk mérni a pillanatnyi HMV-mennyiséget a készülék menüjén keresztül. Ez is eldöntheti, hogy a szekunder hőcserélőt kell-e savazni vagy cserélni. A vezérlőpanelhez csatlakoztatható egy második köri szobatermosztát, amely az újabb fűtőkör szivattyúját vagy zónaszelepét indítja fűtéskéréskor. A cég készülékei már most teljes mértékben megfelelnek a 2018-as ErP újabb kívánalmainak NOX 6-os osztállyal.

A kezdetben ipari kazánok gyártásával foglalkozó cég a nagyobb teljesítményigényekre is folyamatosan kínál megoldást tartozékokkal együtt. A fali MULTIPARVA család 55–115 kW a POWERCOND álló 115–650 kW teljesítményben elérhető és maximum 6 db kaszkádtelepítés is megoldható a többkörös beépített kaszkádvezérlőnek köszönhetően.

A készülékek végfelhasználói árai igazodnak a hazai szintekhez, de nem célja a Biasinak, hogy ezek csökkenjenek, sőt ha megnézzük a szlovák vagy cseh gázkészülékpiacok végfelhasználói árait még bőven van hová fejlődnie mindenkinek. Furcsa, hogy az itthon 1000 eurós készülékek Szlovákiában 30%, Csehországban 45%-kal többe kerülnek.
További műszaki információk a termékekről a biasidoc.hu oldalon érhetők el.