Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Épületgépész műszaki értékesítő lettem

2018/1-2. lapszám | Szilágyi László |  669 |

Épületgépész műszaki értékesítő lettem

Mi lehet őszintébb ismérve egy tanfolyamnak, mint a részt vevő hallgatók véleménye? A VGF Képzési Központ új tanfolyama kifejezetten olyan épületgépészeti üzletben dolgozó vagy dolgozni akaró munkavállalóknak segít, akik nem rendelkeznek kellő szakmai alapismerettel, mert korábban más területen dolgoztak és tanulmányaikat más szakágakon folytatták.

Az építőipar hazai fejlődésével egyre többen szeretnének nyitni ebbe az irányba, de sajnos kellő alapképzettség nélkül nagyon nehéz a pult mögé állni. A kereskedések tulajdonosai örömmel alkalmaznak olyan munkatársakat, akiket nem a nulláról kell betanítani, és már az első napokban is hatékonyan tud részt venni az eladási folyamatban.

A VGF Képzési központ által indított épületgépész műszaki értékesítő képzés ebben segít a pályakezdőknek, pályamódosítóknak. Az első képzés végeztével a most már végzős Weisz József szakképzett épületgépész műszaki értékesítőnket kérdeztük személyes benyomásairól.

– Mi az alapképzettséged?
– Rádió- és tévéműszerész, így a műszaki vonal nem áll tőlem távol, de semmi köze nincs az épületgépészethez.

– Eddig mivel foglalkoztál?
– 48 éves vagyok, és eddig főként a szakmámban dolgoztam. Az utóbbi évtizedben egy műszaki boltot vezettem, ahol hűtőket, mosógépeket értékesítettünk. Az eladói készségekkel és az értékesítési feladatokkal nem is volt gondom, mert ezen a területen már otthonosan mozogtam.

– Mi jelentett kihívást a képzés alatt?
– Egyértelműen az épületgépész szakmai rész. Teljesen az origóról kellett kezdenem. A csoportban többen is épületgépész üzletben dolgoztak, nekik könnyebb dolguk volt, mert szereztek már gyakorlati tapasztalatot, most megtanulták hozzá az elméletet. Nekem minden egyes anyag ismeretlen volt.

– Honnan értesültél a képzésről?
– Pakson nyitunk hamarosan egy épületgépész kiskereskedést. A Merkapt lesz a beszállítónk, és ők ajánlották számunkra ezt a tanfolyamot.

– Mit emelnél ki pozitívumként a tanfolyamból?
– A szaktanárunk, Smidéliusz Béla személyisége és pedagógiai készsége példaértékű volt. A viszonylag száraz elméleti anyagot is úgy tudta átadni, hogy folyamatosan felkeltette az érdeklődésünket. Képes volt belső motivációt létrehozni bennünk a szakma iránt. Végig úgy éreztem, hogy partnerként és hozzá nem értő laikusként kezel. Ez nagyon jólesett, öröm volt az óráira járni.

– Mennyire volt bonyolult a tananyag, hogy készültél a vizsgára?
– Megmondom őszintén, egy-két dolognak utána kellett néznem az interneten. A szakórákon hallottakat még kiegészítettem, és több éjszakán át olvastam a szakirodalmat, mert egyszerűen érdekelt. Ezenkívül a képzéssel párhuzamosan gyakornokként dolgoztunk egy épületgépész kereskedelmi raktárban, ahol rögtön láttam a termékeket a gyakorlatban is. Azok a csoporttársaim, akik már épületgépész üzletben dolgoztak, előnyben voltak, mert minden nap találkoztak a termékekkel.

– Milyen volt a társaság?
– Az első órák alatt, amíg csupa idegen felnőtt ember ült az iskolapadban, még mindenki zárkózottabb volt. Itt is Smidéliusz tanár úr humora és személyisége oldotta a hangulatot, és a képzés végére igazi baráti közösség lettünk, talán még egy sörözésre is összejövünk majd.

– Miben fejlődhetne a képzés?
– Több gyakorlati bemutató jó lenne. Sokat segít, ha nemcsak a kivetítőn látjuk a csatlakozásokat, anyagokat, hanem használat közben is megismerhetjük őket.

– Kinek ajánlanád a képzést?
– Azoknak ajánlom leginkább, akik a nulláról kezdik a szakmát. Nem is tudom, hogy ezen ismertek nélkül hogy lehet akár árut összeszedni. Én már a képzés óta is számtalan alkalommal hasznát vettem, sokkal magabiztosabb vagyok, kaptam egy stabil alapot, amit tovább tudok fejleszteni.

Köszönjük szépen az építő javaslatokat, és ahogy József, mi is továbbfejlesztjük a képzési anyagot, és új helyszínen, a Bosch oktatótermében gyakorlati bemutatókkal egészítjük ki a tanfolyamot. Várjuk épületgépész-kereskedő cégek jelentkezését csoportos vagy egyedi épületgépészeti műszaki értékesítői tanfolyamunkra!

InterjúKépzés


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem