Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

LégtechnikaTanulságos történetek

Társasházi pörköltszag

Avagy a szellőzőrendszer fontossága

2018/1-2. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  10 186 |

Társasházi pörköltszag

A régi társasházakban az elavult (gravitációs) szellőztetőrendszerek egyre több problémát okoznak. Átalakításuk, korszerűsítésük az atmoszferikus gázbojlerek jelenléte miatt nehézkes. Évtizedek óta tisztítatlanok, így egészségügyi kockázatot is rejtenek, sőt, a kellemetlen ételszagok átterjedéséért is felelősek lehetnek. Mi lehet a megoldás? Erre keressük a választ tanulságos történetünkben, az épületgépész szakma patológusával, Bokor András igazságügyi szakértővel.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Gravitációs szellőztetés

A szóban forgó társasház a ’60-as években épült, abban az időben, amikor még nem volt gépi szellőztetés, és ügyet sem vetettek a tiszta levegő fontosságára. Maximum az ablakokat nyitották-csukták a pillanatnyi frisslevegő-igénynek megfelelően. A fűtést gázkonvektorokkal, a HMV-ellátást nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítőkkel oldották meg. Lakásonként söntszellőzőket építettek ki a belső terű fürdőszoba, a WC és a konyha levegőjének elszívására. Ezekben a rendszerekben a gravitációs huzat szellőztetné át a lakásokat, a pótlevegőt a régi nyílászárók tömítetlensége biztosítja. Ha valamelyik ilyen társasházi lakás ablakait korszerűsítik, akkor ez az ún. söntszellőzés működésképtelenné válik.

A gravitációs huzatról tudnunk kell, hogy télen jól működik, hiszen a külső környezetben hideg van, míg a lakásokban, a fűtött szobákban meleg, így a hőmérséklet-különbség hatására és a megfelelő magasságú szellőzőkürtőnek köszönhetően kialakul a gravitációs nyomáskülönbség. Nyáron azonban negatív lesz a nyomás, mivel a külső levegő lesz a melegebb, azaz befelé fújja a rendszer a levegőt. Ebből is látható, hogy a gravitációs söntszellőzés meglehetősen alacsony hatásfokú, a fürdőszobai párát nem képes elszállítani teljes mértékben, hasonlóan a konyhai szagokhoz.

A cikk még 6 909 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András