Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Társasházi pörköltszag

Avagy a szellőzőrendszer fontossága

2018/1-2. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  9704 |

Társasházi pörköltszag

A régi társasházakban az elavult (gravitációs) szellőztetőrendszerek egyre több problémát okoznak. Átalakításuk, korszerűsítésük az atmoszferikus gázbojlerek jelenléte miatt nehézkes. Évtizedek óta tisztítatlanok, így egészségügyi kockázatot is rejtenek, sőt, a kellemetlen ételszagok átterjedéséért is felelősek lehetnek. Mi lehet a megoldás? Erre keressük a választ tanulságos történetünkben, az épületgépész szakma patológusával, Bokor András igazságügyi szakértővel.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Gravitációs szellőztetés

A szóban forgó társasház a ’60-as években épült, abban az időben, amikor még nem volt gépi szellőztetés, és ügyet sem vetettek a tiszta levegő fontosságára. Maximum az ablakokat nyitották-csukták a pillanatnyi frisslevegő-igénynek megfelelően. A fűtést gázkonvektorokkal, a HMV-ellátást nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítőkkel oldották meg. Lakásonként söntszellőzőket építettek ki a belső terű fürdőszoba, a WC és a konyha levegőjének elszívására. Ezekben a rendszerekben a gravitációs huzat szellőztetné át a lakásokat, a pótlevegőt a régi nyílászárók tömítetlensége biztosítja. Ha valamelyik ilyen társasházi lakás ablakait korszerűsítik, akkor ez az ún. söntszellőzés működésképtelenné válik.

A gravitációs huzatról tudnunk kell, hogy télen jól működik, hiszen a külső környezetben hideg van, míg a lakásokban, a fűtött szobákban meleg, így a hőmérséklet-különbség hatására és a megfelelő magasságú szellőzőkürtőnek köszönhetően kialakul a gravitációs nyomáskülönbség. Nyáron azonban negatív lesz a nyomás, mivel a külső levegő lesz a melegebb, azaz befelé fújja a rendszer a levegőt. Ebből is látható, hogy a gravitációs söntszellőzés meglehetősen alacsony hatásfokú, a fürdőszobai párát nem képes elszállítani teljes mértékben, hasonlóan a konyhai szagokhoz.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András