Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Átfogó szemlélet az épülettervezésben

2018/1-2. lapszám | Kulcsár István |  652 |

Átfogó szemlélet az épülettervezésben

A „BIM” (Building Information Modeling) mint projektvezetési szemlélet már több évtizede együtt fejlődik az informatikával. Ahogy a számítógépes eszközök fejlődnek, és egyre jobban beépülnek a mindennapjainkba, a gondolkodásmódunkba, egyre több ötletet és lehetőséget is teremtenek számunkra, hogy segítségükkel hatékonyabban és egyszerűbben végezhessük a munkánkat.

Fontos, hogy a BIM nem egyszerűen egy technológia, hanem egy világszinten fejlődő projektirányítási szemlélet, amelyet számos szoftver és eszköz hivatott támogatni. A BIM az épület egész életciklusát magában foglalja az építési telek kiválasztásától, az építésen és üzemeltetésen keresztül a bontásig, ahol is az egész ciklus újrakezdődik. Természetesen nem tükrözheti az adott regionális tervezői/építési szokásokat, csak iránymutatást ad számunkra, hogy a rendelkezésre álló eszközeink és erőforrásaink segítségével hogyan építhetjük fel úgy a projektjeinket, hogy azok a BIM szemléletének megfelelően biztosítsák:

  • az építkezés határidejének betartását;
  • az építési költségek optimalizálását;
  • a minőségi követelmények betartását.

A BIM lehetőséget ad a bejövő információk folyamatos bővítésére és kezelésére, valós idejű információcserét biztosít a projektrésztvevői között, egyúttal meg is könnyíti a projekt átadását új résztvevők számára.

A BIM hatékonyságát csak komplexen lehet vizsgálni, mert bizonyos területeken többletmunkát igényel, hogy későbbi fázisokban jobb hatékonyságot érjünk el. Azonban sokszor a befektetett pluszmunka nem nekünk, hanem a projekt egy másik résztvevőjének fog kamatozni, ezért ezen lépések elvégzése egyfajta elkötelezett magatartást igényel. Ezek azok a tipikus lépések, amiket ha elvégzünk, észre sem veszik, de a hiányuk azonnal fennakadáshoz vezethet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

BIM