Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Átfogó szemlélet az épülettervezésben

2018/1-2. lapszám | Kulcsár István |  918 |

Átfogó szemlélet az épülettervezésben

A „BIM” (Building Information Modeling) mint projektvezetési szemlélet már több évtizede együtt fejlődik az informatikával. Ahogy a számítógépes eszközök fejlődnek, és egyre jobban beépülnek a mindennapjainkba, a gondolkodásmódunkba, egyre több ötletet és lehetőséget is teremtenek számunkra, hogy segítségükkel hatékonyabban és egyszerűbben végezhessük a munkánkat.

Fontos, hogy a BIM nem egyszerűen egy technológia, hanem egy világszinten fejlődő projektirányítási szemlélet, amelyet számos szoftver és eszköz hivatott támogatni. A BIM az épület egész életciklusát magában foglalja az építési telek kiválasztásától, az építésen és üzemeltetésen keresztül a bontásig, ahol is az egész ciklus újrakezdődik. Természetesen nem tükrözheti az adott regionális tervezői/építési szokásokat, csak iránymutatást ad számunkra, hogy a rendelkezésre álló eszközeink és erőforrásaink segítségével hogyan építhetjük fel úgy a projektjeinket, hogy azok a BIM szemléletének megfelelően biztosítsák:

  • az építkezés határidejének betartását;
  • az építési költségek optimalizálását;
  • a minőségi követelmények betartását.

A BIM lehetőséget ad a bejövő információk folyamatos bővítésére és kezelésére, valós idejű információcserét biztosít a projektrésztvevői között, egyúttal meg is könnyíti a projekt átadását új résztvevők számára.

A BIM hatékonyságát csak komplexen lehet vizsgálni, mert bizonyos területeken többletmunkát igényel, hogy későbbi fázisokban jobb hatékonyságot érjünk el. Azonban sokszor a befektetett pluszmunka nem nekünk, hanem a projekt egy másik résztvevőjének fog kamatozni, ezért ezen lépések elvégzése egyfajta elkötelezett magatartást igényel. Ezek azok a tipikus lépések, amiket ha elvégzünk, észre sem veszik, de a hiányuk azonnal fennakadáshoz vezethet.

A cikk még 11 342 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

BIM