Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar

Leikauf Tibor |  1728
1 4 (1)

A tavalyi évben a Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti egyeztetésre az együtt-tanúsított égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatban. A készült emlékeztető végén megfogalmazottaknak megfelelően szeretném bemutatni az érintett égéstermék-elvezetés terén jelentkező, biztonságot érintő problémákat.

Fűtési költségmegosztók a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  3195

Az épületgépészetben a precíz és pontos méréstechnika döntő fontosságú. Cikkünkben a végfelhasználók hőenergia-fogyasztásának mérését vesszük górcső alá. A költségmegosztó mérések több mint két évtizedes múltra tekintenek vissza; az elpárologtatásos mérési módszertől jutottak el a mai, legmodernebb digitális mérőműszerekig.

Lomtalanításból visszamaradt kazánokkal újítottak

Az „ócsítás” lett a veszte a közös képviselőnek

Lantos Tivadar Bokor András |  3074
1 5 (1)

A társasházi lakógyűléseken mindig akad olyan lakástulajdonos, akinek nem tetszik a többség véleménye. A hangos kisebbség bizony rossz irányba terelheti a folyamatokat. Olyannyira, hogy egy jól működő, új, korszerű fűtésrendszer helyett egy leharcolt, 40 éves technológiára alapuló fűtésrendszer épül meg. Olcsón!

Innovatív hőszivattyúk a Boschtól

Támogatott cikk |  1983
1 5 (1)

A Bosch környezetbarát és kiemelkedően hatékony levegő-víz hőszivattyúi – a Compress 3000 AWS split, illetve a Compress 6000 AW-család – monoblokk kialakításban érhetők el.

Ceglédi kanna és vízgyűjtő üst

Sircz János |  1684

Az épületgépészet (régebbi nevén a szerelőipar) a bádogosságból alakult ki. A bádogosok készítettek edényeket folyadékok (főképpen víz) tárolására, szállítására, ereszcsatornákat, csöveket az esővíz felfogására és elvezetésére. Az ügyesebb bádogosok készítették később az első vízvezetékeket és szennyvízelvezető csatornákat.

Külföldön a munkaszervezés, itthon a szaktudás jobb

Beszélgetés Csanád Bálint épületgépész mérnökkel

Lantos Tivadar Kósa Krisztina |  1230

Családjában mindenki humán beállítottságú volt, ő az első műszaki. 1972-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, azóta a szakmában van, és döntően tervezéssel foglalkozik. Még a rendszerváltáskor lett magánzó, azóta így dolgozik. Nagyon szereti a szakmáját, mert változatos – legutóbb például egy proszektúra terveit fejezte be –, és sok emberrel megismerkedett munkájának köszönhetően. Csanád Bálint épületgépésszel beszélgettünk tervezésről, gáztervek jóváhagyásáról és a mérnöki munkáról.

Minőségi gyorskötők és palástjavítók az épületgépészetben

Dávid Sándor |  1120

Már letölthető a gázfogyasztó készülékek telepítését, karbantartását és ellenőrzését megkönnyítő segédlet a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete honlapjáról. Az ábrák – melyek közül néhányat mintaként cikkünkben is bemutatunk – hasznosak lehetnek mind a tervezők, mind a kivitelezők, illetve kéményseprők számára. Fazakas Miklós, a segédlet összeállítójának kommentárját olvashatjuk.

Megújuló élményközpont a zsákfaluban

Czire Attila |  910

Hazánkban a közhiedelem még mindig ott tart, hogy egy családi ház energiaigényének megújuló forrásból való biztosítása valamiféle szemfényvesztés, vagy ha mégis lehetséges, akkor egy soha meg nem térülő befektetés, némi sznobizmussal fűszerezett luxuskiadás. Küldetésünknek érezzük, hogy ezen a szemléleten változtassunk, ennek a legkézenfekvőbb módja pedig a pozitív példák bemutatása.

Élet a gázon túl

Fűtési alternatívák, korszerű megoldások

Kósa Krisztina |  1681

A gáz nem tartozik a legolcsóbb fűtési módok közé, illetve az sem elhanyagolható tény, hogy nem kimeríthetetlen energiaforrás – de az emberek szeretik a kényelmet, a megszokott, jól bevált lehetőségeket. Léteznek azonban modern, egyre ismertebb megoldások, melyek megismerése megkönnyítheti a döntést, hogy miért is válasszuk például a hőszivattyút az elektromos fűtés helyett, és melyik változat mennyi idő alatt térül meg – és megtérül-e egyáltalán valaha.

Alapvető szükségletek mentén

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  8551

Nem sok dologban van ma Budapesten akkora egyetértés, mint a köztéri illemhelyeket illetően: kevés van belőlük. Ez irányú alapvető igényének a fővárosi lakosság nem szívesen ad hangot, a mi kultúránkban ugyanis nem szívesen beszélünk ilyen intimebb témáról. Éppen ezért csupán csendes sikolyok hallatszottak az elmúlt években, amikor a közvécék kerültek szóba.

Termosztatikus,1/2”-os, egyenes radiátorszelepek

Áttekintő táblázat

VGF online |  1599

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A termosztatikus szelepekről

Doholuczki Tibor |  11 814

A radiátor hőleadása a változó felületi hőmérséklettől függ, amelyet az átfolyó vízárammal, illetve a vízhőmérséklet változtatásával tudjuk módosítani. Jelen írásban a vízáram változtatásának lehetőségeit, pontosabban a radiátor legfontosabb „tartozékát”, a radiátorszelepeket, kialakításuk változatosságát, felhasználásuk körét és néhány gyakorlati megoldást ismerhetünk meg.

Növekvő érdeklődés, teltházas Construma

Támogatott cikk |  988

Az építőipar folyamatos fejlődése a CONSTRUMA csokor iránti fokozott kiállítói érdeklődésen is jól mérhető: gyakorlatilag megteltek a kiállítás pavilonjai, szinte minden hely elkelt. Ez jó hír az építőipar szereplőinek, hiszen látogatóként igen széles kínálattal, számos újdonsággal találkozhatnak majd április 11–15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Hűtési rendszerek, hűtőberendezések

Rácz László |  11 732
1 5 (1)

Hűtés akkor jön létre, amikor egy anyagból egy nála alacsonyabb hőmérsékletű közeggel hőt vonunk el. A hidegebb állapot tehát nem más, mint az elvont hőmennyiséggel csökkentett melegebb állapot. Fizikusi szemmel nézve egy anyagnak nem „adhatunk hideget”, csakis hőt vonhatunk el. A hűtőgép olyan műszaki berendezés, mely egy anyagból hőt von el.

Klímaszerelők szerszámozottsága

Lantos Tivadar |  11 581
3 5 (2)

Profi munkához profi szerszámokra van szükség, melyeket körültekintően kell kiválasztani. De mi is legyen egy klímaszerelő szerszámosládájában? Vannak alapvető eszközök, melyek nem hiányozhatnak, és persze igényességünkhöz mérten bővülhet a repertoár.

A meleg vizes abszorpciós hőszivattyú

Varga péter |  1810
1 3 (1)

Az abszorpciós hűtés már évtizedek óta létezik, leginkább ipari létesítmények tekintetében számottevő az alkalmazása. Az elmúlt évszázad második felében inkább a kompresszoros hűtők terjedtek el, hiszen a villamos energia olcsó volt. Sajnos csak sokkal később eszméltünk rá, hogy a villamos energiával működtetett hűtőrendszerek kétszeresen is környezetszennyezők.

Változó hűtőközegáramú hőszivattyús berendezések

Összehasonlító táblázat

VGF online |  821

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kompresszorok üzembe helyezése

Lantos Tivadar |  8283

A hűtőberendezések egyik kritikus pontja a kompresszor, melynek meghibásodását, idő előtti tönkremenetelét odafigyeléssel, szakszerűséggel el lehet kerülni. Egy jó hűtőgépes szakember villamos szakember is egyben, nem árt tehát villamos oldalról is tisztáznunk egy-két lényeges dolgot.

Védelmek a hűtéstechnikában

Csizmazia Gábor |  8612

A hűtőrendszer talán legfontosabb védelmi eszközei a nyomáskapcsolók. Ezek segítségével tudjuk megakadályozni a rendszer üzem közbeni nyomásainak a maximális érték fölé emelkedését, illetve a minimális érték alá csökkenését. Mindkét állapot a kompresszor meghibásodásához vezethet…

Passzívházak szellőztetése

Kárpáti József |  7954

„A passzívház nem egy különleges, egyedi, másutt nem használt technológiák és anyagok felhasználásával tervezett és megvalósított épület, hanem »mindössze« a már ismert építési eljárásokkal és anyagokból létrehozható, nagyon jó minőségű ház, amely annyiban tér el bármely más épülettől, hogy megfelel három – a fajlagos fűtési energiaigényre, a légtömörségre és a fajlagos összes primerenergia-szükségletre vonatkozó – peremfeltételnek.” (Magyar Passzívház Szövetség)