VGF szaklap

KlímatechnikaSzakmakörnyezet

Klímaszerelők szerszámozottsága

2018. március 10. | Karda István, Lantos Tivadar |  1917 | |

Klímaszerelők szerszámozottsága

Profi munkához profi szerszámokra van szükség, melyeket körültekintően kell kiválasztani. De mi is legyen egy klímaszerelő szerszámosládájában? Vannak alapvető eszközök, melyek nem hiányozhatnak, és persze igényességünkhöz mérten bővülhet a repertoár.

A minőség időt spórol

Egy szerszám esetén azt kell mérlegelnünk, hogy mikor fog megtérülni, mikor, hol kell használnom, mennyit javít az eszköz a termelékenységen. Ha a szerszám megtermeli az árát, szinte bármit érdemes megvásárolnunk. Nem kell túlkomplikálnunk, de a munkavégzéshez szükséges legfontosabb eszközöket mindenképpen szerezzük be. Egy pályakezdő klímaszerelő számára létkérdés, hogy milyen szerszámot visz magával a terepre, ugyanis ha eszközei rossz minőségűek, hiányosak, akkor könnyedén előfordulhat, hogy egy nap többször is ki kell szállnia ugyanarra a helyszínre, és lemarad a következő megbízásról – azaz időt és pénzt veszít.

Fókuszáljunk elsősorban a lakossági split klímákra, melyek telepítését a szakember végezni szeretné. Miután megszerezte a működési engedélyt, vállalkozó lesz, vagyis be kell jelentkeznie a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adatbázisába, ami már eleve követelményeket támaszt a szerelő felé, alapvető szerszámokat előírva. Ezek meglétét a hatóság bármikor ellenőrizheti, hiányuk esetén pedig büntethet. Melyek az alapvető – a hatóság által megkövetelt – eszközök? Első és legfontosabb a hűtőközeg-lefejtőgép, amely közel félmillió forintos tétel. Erre a készülékre azért van szükség, mert ha a klímaberendezés meghibásodik, és javításra szorul, a hűtőkört meg kell bontani, de nem engedhetjük el a gázt a szabadba, hanem biztonságosan kell azt kezelnünk. A lefejtőgéphez szükség van megfelelő minőségű csövekre, valamint nyomásmérő órákra és csaptelepre. A következő alapvető műszer a szivárgáskereső készülék, melynek érzékenysége teljesíti a 3 g/éves követelményt. Azonban az eddig felsorolt berendezésekkel még nem tud egy szakember klímát szerelni, sőt, ha telepíteni szeretne, a gyakorlatban ezekre a műszerekre nem is igazán lesz szüksége.

Körültekintő szerszámválasztás

Klímaszerelők számára elengedhetetlen egy viszonylag kisebb méretű autó, melyben két-három split klíma, valamint a szerszámai, megfelelően rögzítve, kényelmesen elférnek. Érdemes a raktérbe polcokat építeni, azonban mielőtt nekilátnánk kialakítani a munkaautót, gondoljuk át, mit, hová, hogyan szeretnénk pakolni. A további szerszámok megvásárlásával sem érdemes kapkodni, sokat segíthet, ha a kezdő szerelő tájékozódik, hogy másnál milyen szerszámok lelhetők fel. Nézzük a legfontosabbakat, amelyek nem kompromisszumképesek. Első a peremező. Meg lehet venni ezt a szerszámot 8 ezer forintért különböző kereskedésekben, ezek azonban csak úgy néznek ki, mintha peremezők lennének. Normális minőségű szerszám – még ha kínai is – nincs 20 ezer forint alatt. De az igazán jóknak 50-70 ezer forint az ára, és ezek külsőre, kinézetre is robusztus szerkezetek. Az ilyen peremezőkhöz van egy satu, melyben benne van a pontos profil, amelyre a peremet kell készíteni. A lelke a készüléknek egy kúp, amely excenteres, így körbegörgőzi a csövet, és ezáltal olyan felületet alakít ki, amely biztosan képes tömíteni. A klímák „élete” azon áll vagy bukik, hogy a perem megfelelően tömít-e. A rézcsöveket precízen el is kell tudnunk vágni, nem fűrésszel, flexszel, hanem görgős csővágóval. Nem nagy tétel, mert egy profi minőségű csővágót 5–10 ezer forint közötti áron meg tudunk vásárolni. Ha elvágtuk a csövet, ki kell tudnunk sorjázni. A vízvezeték-szerelők által használt sorjázó alkalmatlan a feladatra, ellenben a szerszámáruházakban lehet kapni furatsorjázót, ami 120°-os szerszám, és úgy néz ki, mint egy fúró eleje; precízen lehet vele dolgozni.

Metrikus, colos szerszámok

Miután megfelelő méretre vágtuk a csövet, és elkészítettük a csatlakozó peremeket, rá kell kötnünk a split klímára. Ehhez szükségünk van nyomatékkulcsra, mégpedig olyanra, melybe colos (nem metrikus!) villáskulcsfejek csatlakoztathatók. Mindenképp arra a nyomatékra kell meghúzni a hollandit, ami rá van írva. Ha nem húzzuk meg eléggé, akkor a perem alakváltozása nem lesz megfelelő, és nem fog tömíteni. Ha pedig túlhúzzuk, akkor azt kockáztatjuk, hogy elreped a cső. A húzóerő általában 10-70 N egy ⅝ colos hollandi esetében. Ekkora erőt kézzel kifejteni szinte lehetetlen egy 20 cm-es szerszám esetén. Ha egy csővel megtoldja a szerszámot, akkor könnyedén lehetséges az erőkifejtés, viszont a kellő nagyságot akkor sem tudjuk pontosan eltalálni, csak nyomatékkulccsal. Létezhet olyan eset is, amikor a gép alatt – szinte hozzáférhetetlen helyen – nem rögzített menetes résszel ellátott hollandikat kell meghúznunk; ehhez mindkét véget meg kell fogni, hogy ne forogjanak el. A trükk, hogy a szaküzletben lehet hollandi kulcsot kapni erre a célra. Úgy néz ki, mint egy nagyon erős csillagkulcs, dupla vastagsága van, és magasabb, azonban 1 óra és 3 óra iránya között hiányzik belőle egy darab, így rá lehet csatlakoztatni a csőre. Csillagkulcsként működik, és a csöveket viszonylag nagy nyomatékkal képes meghúzni, amit ilyen helyzetben villáskulccsal szinte lehetetlen lenne. Ráadásul az esetek döntő többségében a szerelők sajnos metrikus villáskulcsot használnak, azonban a laptávolság colos, így az anyát nem lehet tökéletesen meghúzni, sőt, a sárgaréz anyag könnyen „elnyalódik”, tönkremegy. Szinte az összes klímaberendezés, ami forgalomba kerül, a Távol-Keletről érkezik hazánkba, így javasolt colos szerszámokat beszerezni, mert ott nem használják a metrikus méretrendszert.  

Vákuumozás

Ha összekötöttük a csöveket, akkor le kell vákuumozni a rendszert, egy arra alkalmas vákuumszivattyúval (ezt is megköveteli a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság), melynek az ára 50-150 ezer forint. A lényeg, hogy egy ilyen készülék megvásárlása esetén tisztában legyünk azzal, mit is kell vákuumozni. Ha egy rendszert 10 m-es csőhosszal szerelünk, a térfogat akkor is elenyészően kicsi, ezért alacsony szállítókapacitású – de megfelelő végvákuumú – szivattyú elegendő. Itt elsősorban arra kell gondolnunk, hogy adott esetben fel kell vinnünk ezt a berendezést a 24 fokos létra tetejére, éppen ezért nincs szükségünk egy 30 kg-os, nagyméretű szivattyúra. Legmegfelelőbb a célnak egy akkumulátoros berendezés, amely első hallásra nem túl meggyőző. Azonban ha belegondolunk abba, hogy valaki, mondjuk, a padlástérben szereli a gépet, és nem kell 50 m-es hosszabbítókkal bajlódnia, akkor minden világossá válik. A vákuumozás időtartama 30 perc, utána tartani kell a vákuumot, de a gép akksija (1–5 Ah) minimum 1 órás működési idővel rendelkezik. 

A nyomáspróba elmarad?

A vákuumozás előtt meg kell említenünk még a nitrogénes nyomáspróbát. Ez a legtöbb splitklíma-telepítésnél elmarad. A kezdő kollégáknál erre az eljárásra feltétlenül szükség van, hiszen nincs még kellő gyakorlatuk a szerelésben, peremezésben, és előfordulhatnak az illesztéseknél kellemetlen hibák. A nyomáspróbához szükség van egy csaptelep készletre is, amely az R410A hűtőközegre 41,5 bar nyomást képes mérni. Ezen a nyomáson legalább 0,05 bar pontosnak kell lennie a műszernek. Ha a készülék 41,5 baron pontos, akkor vákuumon nem lesz az, tehát kell egy vákuummérő szerkezet is. Erre a célra egy digitális készülék felel meg a legjobban, ugyanis ezek a mérőműszerek pascalban mérnek. Ezt a pontosságot csak egy elektronikus vákuummérő tudja, a mechanikus órákat, finom vákuummérőt felejtsük el. Meglepő, ugyanis ugyanabban az árkategóriában van a digitális készülék (45 ezer forint), mint a mutatós finomvákuummérő (35-38 ezer forint). Szüksége van a klímás szakembernek hűtőközegpalackra is, valamint a mennyiséget mérő mérlegre, amely minimum 5 g pontos. Egy ¼ colos csőbe méterenként 20 g hűtőközeget töltünk, amit legalább 5 g pontosan le kell tudnunk mérni.                  

Néhány apróság

Apróbb szerszámokat ajánlott még beszereznünk. Például ahhoz, hogy cseppvízcsövet készítsünk, érdemes használnunk csővágó ollót. Persze, lehet éles késsel, snitzerrel „farigcsálni”, de az nem elegáns, és lassabb is. Az apróbb, de nem elhanyagolható szerszámokhoz tartozik még egy közepes multiméter (5 ezer forintos), ami tud szakadást, rövidzárat, feszültséget, ellenállást mérni. Ha a szerelő komolyabb pénzösszeget is hajlandó rászánni, akkor szivárgóáram-mérő műszert is érdemes beszerezni, mellyel elkerülhető, hogy a felhasználót áramütés érje (ezzel valamennyire le tudja magát védeni a klímaszerelő). Hivatalosan érintésvédelmi felülvizsgálatot kellene végezni a házon egy arra feljogosított személynek, és a fix bekötésű berendezéseket villanyszerelőnek kellene telepítenie. Ha dugvillával (oldható kötés) telepíti a klímás a készüléket, akkor erre a mérőműszerre semmi szükség, és nem követ el jogszabálysértést. 

Fúrógépek

Eddig a hűtőköri szereléshez szükséges szerszámokról esett szó, de egyéb eszközökre is szükség van. Például a jó öreg fúrógépre, jobban mondva fúrógépekre. Kell egy gép, amivel át lehet fúrni a betont legalább 50-es átmérőben. Itt mindenképp a piacvezető gyártók termékeire érdemes fókuszálni. A legjobb fúró felülről súrolja a 600 ezer forintot, ehhez már jár a 2 éves, teljes körűnél is több garancia. (Ha például a gép beleesik a folyóba két éven belül, akkor a gyártó rögtön ad egy másikat.) De jó, megbízható japán márkát is kaphatunk 150 ezer forintért, ami 10 J felett üt (magunk közt szólva, ember kell legyen a talpán, aki ezt meg tudja fogni). Azonban a nagy fúró-véső szerszám mellé kell egy kisebb gép is, a kisebb lyukak fúrásához, amely 3-5 Joule-lal üt. Szükségünk van egy olyan gépre is, amivel 6-os tiplit tudunk feltenni. Elég, ha 1-1,5 J-t tud a gépünk, viszont nagyon pontos, könnyű masinára van szükségünk, mivel kinyújtott kézzel is célra kell tudnunk tartani. Meg kell említenünk még, hogy ez a fúrógéppark akkor az igazi, ha akkumulátoros – beleértve a nagy gépet is. Mindemellett porszívóra is szükség lesz még, ugyanis a lakásokban nem jöhet ki por a fúrógép mellett.  Kisebb fúrógépekhez kapni olyan önálló porszívóegységeket, amelyek szűrővel, ventillátorral gyűjtik a port, és teljesen zártak. De léteznek nagy méretű, hálózatról és akkumulátorról (2×18V, 5Ah) működtethető porszívók is, amelyeknek megfelelő a teljesítményük a feladatra. Mondanunk sem kell, akkus ütvecsavarhúzóra is szükségünk van, és természetesen az sem baj, ha egy kis méretű akkumulátoros fúrógép is a rendelkezésünkre áll.

Egy gép szerelése maximum 4 óra

Bármilyen munka során – a klímaszerelésnél is – szükség van gyorsdarabolóra, és ha lehet, az is legyen akkumulátoros. Ha igazán precízen akarunk dolgozni, akkor illesztőfűrészt is célszerű beszerezni, amivel 0,5 mm pontossággal lehet dolgozni. Így nem kell vásárolni műanyag csatornaidomokat. A készülék ára 200-300 ezer forint, ami tíz-húsz munka után megtérül, ha egy idomra 2000 forintot számolunk, és tíz-tizenöt idomot használunk fel munkánként. Általában elmondható, hogy egyazon márkák gépcsaládjai ugyanazzal az akkumulátorral működnek. Így elég megvásárolni két-három akksit, és azzal működtetni lehet az összes gépet. A legjobb az, ha mindig minden géphez van pótakkumulátor, így ameddig a gép az egyik akksit használja, addig a másikat lehet tölteni. A fúrógépeknél, akkus csavarhúzóknál fontos, hogy ne barkácsminőséget válasszunk, ugyanis ezek a gépek otthonra teljesen jók, ám a mindennapos munkavégzést és az erőteljes igénybevételt nem bírják. Sokkal olcsóbb egy profi szerszámgép megvásárlása, mint sok olcsó gépet megvenni, majd elnyűni, nem beszélve arról, hogy időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg. Az idő pedig fontos tényező, mert egy splitklíma-szerelésre maximum 4 óra jut a felvonulástól a levonulásig. Ha a szerelő nincs minden eshetőségre felkészülve, és nincsenek meg a szükséges előkészületek, csúszni fog, és pénzt veszít. „Gyakorlatilag egy panellakás esetén úgy kell eljárni, hogy mielőtt felér a szerelő a nyolcadikra, a fúrógép legyen betárazva, majd az ajtón berontva (mire az ügyfél megszólal) már ki kell, hogy legyen durrantva a fal” – kis túlzással ezt mondják a szerelők, de így két ember akár két óra alatt is végezhet. Mindettől függetlenül tudjuk, hogy senkire sem elegáns rátörni az ajtót, és az ügyfelet is meg kell hallgatni, hogy mik az igényei; alapvető kommunikációra mindenképpen szükség van.

Fő a megjelenés

Ha megvan a megfelelő minőségű szerszámozottság, akkor jöhet az autó kiválasztása. Megjelenés, bizalomnyerés szempontjából fontos, hogy ne egy leharcolt vassal érkezzünk meg a helyszínre, hanem az eszközeink is azt sugározzák, profik vagyunk, és értjük a szakmát. De az öltözéknek is rendezettnek kell lennie, vagyis ne legyen sem kirívóan divatos, sem túlzottan igénytelen (legjobb a munkásruha). Ezenkívül fontos a cérnakesztyű használata (segít tisztán tartani a falat, nem lesz ujjlenyomatos stb.), a cipővédő, valamint egy váltócipő, ha olyan az időjárás. Ha a kommunikációnk és a megjelenésünk megfelelő, illetve a szerszámozottságunk is kielégíti az alapvető követelményeket, akkor bátran nézhetünk szembe a kihívásokkal. A bizalom és a megrendelői elégedettség lesz a legjobb ajánlólevelünk a későbbiekben.   

Balra: klímagáz tárolására, szállítására szolgáló palack, melynek tetején a mennyiség digitálisan kijelzett.
Jobbra: hűtőközeg-lefejtő berendezés, melynek meglétét a NKH ellenőrizheti.

Szervizautó raktere a polcrendszerrel, így minden szerszámnak, anyagnak, csavarnak, stb. meg lesz a helye.

Alapvető szerszámok: csővágó olló, görgős csővágó, kulcsok stb.

Alapvető mérőműszerek: szivárgásvizsgáló, csaptelepek, multiméterek, hőmérők, kézi akkumulátoros csavarhúzók.

Balra:  Vákuumszivattyú a levákumoláshoz, valamint a nitrogénes nyomáspróba elvégzéséhez.
Jobbra:  R-410A hűtőközeggel töltött klímaberendezés vizsgálatára alkalmas csaptelep.